Šport > Moto športi
185 ogledov

Nova francoska zmaga, solidna vrnitev Marqueza

Fabio Quartararo Epa
Quaratararo zmagovalec motoGP v Portimau.

Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu motoGP v portugalskem Portimau. Drugo mesto je v elitnem razredu osvojil Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), tretji je bil svetovni prvak Španec Joan Mir (Suzuki) Nekdanji svetovni prvak Marc Marquez (Honda) je na prvi dirki po skoraj enoletni odsotnosti zaradi poškodb končal na sedmem mestu.

Skupno je današnji zmagovalec Quarataro prevzel vodstvo v SP, saj njegov rojak Johann Zarco (Ducati Pramac), doslej vodilni, današnje dirke ni končal.

V Portimau je bilo največ pozornosti namenjene povratniku v karavano Marquezu, ki pa na prvi dirki po tako dolgi odsotnosti ni pretiraval, držal se je načela, da je za začetek potrebno zbirati točke in ne na silo skušati zmagovati. V kvalifikacijah je bil šesti, danes je na koncu pristal eno mesto nižje, tik pred mlajšim bratom Alexom, ki v tej sezoni vozi za poltovarniško zasedbo Honde.

Danes pa na dirki ni bilo niti enega od obetavnih dirkačev mladega vala. Marquezov rojak Jorge Martin (Pramac Ducati), ki se je izkazal na prejšnji dirki v Katarju s tretjim mestom, je pred kvalifikacijami občutil trdo plat tega športa. Zaradi hudega padca na prostem treningu je končal v bolnišnici s pretresom možganov in zlomi kosti v roki ter gležnju, zaradi česar ga čaka daljše okrevanje.

Na stezi pa so bili dolgo v glavnih vlogah Quarataro, ki si je v soboto privozil najboljši startni položaj, ter drugi Suzukijev dirkač Alex Rins in Zarco. A ko je kazalo, da bosta ta dirkača morda sodelovala tudi v boju za zmago in skušala napasti Quartararoja, sta eden za drugim v dveh krogih naredila napaki in odstopila.

Po padcu Rinsa v 19. krogu je imel Quarataro tako povsem odprto pot do zmage, saj je imel dovolj udobno prednost, da mu ni bilo potrebno preveč tvegati. Za drugo stopničko sta tako postala tekmeca Bagnaia, ki je bil hiter že v kvalifikacijah, a so mu doseženi najhitrejši čas zaradi neupoštevanja zastav odvzeli, ter Mir, na koncu pa je Ducatijev dirkač končal pred branilcem naslova.

"Zadovoljen sem, moj cilj je bil priti med prvih pet. Ni se bilo lahko prebiti z 11. mesta, pomembno je, da sem na koncu prišel tako visoko," je po dirki dejal Bagnaia.

Pod stopničkami in pred bratoma Marquez pa so končali še Italijan Franco Morbidelli (Yamaha-SRT), Južnoafričan Brad Binder (KTM) in Španec Aleix Espargaro (Aprilia).

"Bil sem samozavesten, dobro sem se počutil od starta do cilja. Zdaj točno vemo, kaj potrebujemo za zmagoslavje, vse skupaj se je zelo dobro izteklo. Res sem čutil nekaj pritiska, toda nisem bil napet. Že včeraj smo delo opravili dobro, zdaj pa nas čaka še nastop na moji najljubši stezi v Jerezu," je bil po zmagi dobre volje Quaratararo.

Veliko razočaranje je doživel njegov sotekmovalec pri tovarniški ekipi Yamahe Maverick Vinales; Španec je bil šele 11., medtem ko nekdanji prvi mož Yamahe in od letos član poltovarniške ekipe SRT Valentino Rossi dirke ni končal.

Skupno je zdaj po treh dirkah v sezoni 2021 na prvem mestu Quartararo z 61 točkami, danes drugi Bagnaia je na tem mestu tudi v skupnem seštevku in je pri 46 točkah, Vinales je tretji z 41, Zarco je ostal pri 40 točkah, tik za njim je z 38 zdaj Joan Mir.

Naslednja postaja bo dirka v Jerezu 2. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice