Šport > Moto športi
24573 ogledov

Pred 30 leti: kako je Schumacher z lažjo prišel v F1!

Michael Schumacher Jordan F1 Facebook
Začetki zvezdniške kariere, ki je vzniknila pred tremi desetletji, so bili vse prej kot tipični.

Pred skoraj natančno 30 leti, 25. avgusta 1991, je kariero na dirkah formule 1 začel legendarni nemški voznik formule 1 Michael Schumacher, ki je v bogati karieri rušil rekord za rekordom in zaznamoval celotno generacijo ljubiteljev kraljevskega dirkalnega športa.

Nemška tiskovna agencija dpa se spominja zdaj že minulih časov in drugačnih razmer, ko je eden največjih športnih zvezdnikov sveta kariero začel s štirimi nočitvami v hostlu belgijskega podeželja v Spa Francorchampsu. Uvodni start ni napovedal tako bleščeče kariere. Nemec je uvodno dirko končal že po 500 metrih brez uvrstitve.

In kariero je takrat 22-letni Nemec začel z izdatno pomočjo menedžerja Willija Webra in veliko lažjo. Ta je Eddieju Jordanu, vodji in lastniku ekipe Jordan, namreč dejal, da Schumacher progo v Ardenih izjemno dobro pozna, kar pa je bilo daleč od resnice. "Vzel sem kolo, se ob progi vozil nekaj ur in jo pred nastopom spoznaval. Proga je res fantastična, sem ugotovil že takrat," se je kasneje Schumacher spominjal debija v eliti.

S to prevaro in prepričljivimi nastopi menedžerja, ki je zaradi zapletov z rezervacijo hotelske sobe Schumacherja namestil v hostlu, je Schumacher dobil bolid, ki ga je pred njim uporabljal Francoz Bertrand Gachot. Slednji se je spozabil na VN Anglije, tam s plinskim razpršilcem napadel taksista in moral kratkoročno za zapahe, zato so pri Jordanu iskali zamenjavo.

Michael Schumacher Jordan F1 | Avtor: Facebook Facebook

"Schumacher, who?" naj bi vprašal karizmatični Jordan, ko mu je Weber kot nadomestnega voznika predlagal Michaela Schumacherja. A dirkač je s svojim slogom prepričal na testni vožnji v Silverstonu in dogovor o prvem nastopu v Spa Francorchampsu je bil sklenjen. "Sanjal sem o formuli 1, a si v resnici nikoli nisem znal predstavljati, da mi bo to res uspelo. Dobil sem priložnost in jo izkoristil," se je v enem od intervjujev svojih začetkov kasneje spomnil dirkač.

V kvalifikacijah Belgije je sledilo presenetljivo sedmo mesto in številni so mnenja, da bi že takrat lahko posegel precej višje, če ne bi imel na uvodni dirki že takoj po startu težav s sklopko. Na zmago je moral nato počakati leto dni. In dočakal jo je prav v Spaju, na svoji takorekoč domači progi. Tukaj je nato skupaj dosegel šest od svojih rekordnih 91 zmag. Sedemkratni svetovni prvak je imel prav to progo najraje.

"Michael me je med vsemi mladimi vozniki, ki so debitirali v mojih dirkalnikih, najbolj navdušil. Postavljalo se je samo eno vprašanje: ali je kaj narobe z uro, ali pa je res tako presneto dober," je kasneje prvi stik z dirkačem pokomentiral Jordan. A skupaj sta preživela malo časa. Schumacher je nemudoma prestopil k Benettonu, bogato kariero pa ima v Jordanu mlajši Schumacher Ralf, ki je za Irčevo moštvo vozil na 33 dirkah.

Michael Schumacher Jordan F1 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Tega dirkalnika se bom vedno spominjal. To je jasno," je o debiju še povedal Schumacher. Nedavno je bil v Veliki Britaniji naprodaj prav ta avto za 1,45 milijona evrov. Preizkusil ga je tudi dirkačev sin Mick in pred kratkim objavil poročilo o tem na Instagramu. Ta se trudi iti po očetovih stopinjah, a v ekipi Haasa enostavno nima ustrezne tehnične podpore, da bi bil konkurenčen najboljšim.

Michael Schumacher sina na tekmah še ne more spremljati. Dirkač se je leta 2013 hudo poškodoval na smučanju in se dolgo boril za življenje, Kasneje je iz bolnišnice odšel v domačo oskrbo in informacije o njegovem zdravstvenem stanju ostajajo zavite v skrivnost in skope. Devet let po nesreči je jasno, da je ta pustila resne posledice.

In trenutno se družina spopada prav s posledicami te nesreče, je pred kratkim v intervjuju za Bild povedal Jean Todt, nekdanji vodja ekipe Ferrari, za katero je v "zlatih časih" vozil tudi Schumacher. "Upam, da se bo stanje popravilo," je še dejal Todt.

Willi Weber Michael Schumacher to je razlog Magazin Schumijev nekdanji manager: Corinna me je izbrisala iz življenja
Komentarjev 2
  • Toma 20:30 24.avgust 2021.

    Me ne preseneča. Tipično po nemško!

  • dasa9 13:47 24.avgust 2021.

    Shumi je bil daleč najbolj prljav voznik, kar jih je kdaj obstajalo. Bil je super dober ampak mnogi so ga sovražili, ker je bil za položaj narediti vse, ne glede na posledice. Ta bi še svojo mamo povozil, če bi ...prikaži več se postavila pred njega.