Šport > Moto športi
12 ogledov

Prva od štirih dirk resnice za Ferrari

VN Evrope Valencia start Alonso Ferrari 2010 Žurnal24 main
Osma dirka sezone formule 1 je VN Evrope. Ta bo četrtič na ulični stezi v Valencii. Fernando Alonso na prejšnjih dveh dirkah in lani v Valencii ni imel veliko sreče. Letos bo drugače, pravi. Dirkalnik ima potencial. Naslednje štiri VN so za Ferrari odločilne.

Ferrari je bil v Monaku in Montrealu mnogo konkurenčnejši Red Bullu kot na uvodnih petih dirkah, a je nekaj smole v času varnostnega avtomobila Fernanda Alonsa obakrat oddaljilo od  zmage. Nekaj podobnega se je španskemu dvakratnemu prvaku pred letom dni zgodilo v Valencii. Dirka v tamkajšnjem pristanišču je ta konec tedna naslednja postaja karavane formule 1 in Alonso je odločen, da je bilo smole dovolj, da je čas za prvo Ferrarijevo zmago letos.

"Vem, da naši navijači komaj čakajo na našo prvo zmago sezone in lahko vam zagotovim, da za nas v ekipi velja enako," je pred prihodom v Valencio zatrdil Alonso. "Na prejšnjih dveh dirkah smo dokazali, da smo sposobni zmage, še posebej v Monaku. Mislim, da bi se tudi v Montrealu lahko boril za zmago. Na kvalifikacijah smo s prvo vrsto pokazali svoj potencial. Zdaj gremo na stezo z zelo podobnimi karakteristikami in ni razloga, da ne bi bili zopet konkurenčni."

Če se želi Alonso vrniti v igro za prvaka, je skrajni čas, da Ferrari postane zmagovit dirkalnik. Za vodilnim v skupnem seštevku Sebastianom Vettlom (Red Bull) ima že 92 točk zaostanka. Naslednje štiri dirke bodo za poskočnega konjiča ključne. Ta teden so oznanili, da bodo dirkalnik razvijali vsaj do VN Madžarske (31. julij). Če takrat ne bodo imeli nekaj zmag in Alonso ne bo mnogo bliže Vettlu, bodo že avgusta začeli delo pri dirkalniku za sezono 2012.

A v Valencii ne bo na misiji le Alonso, temveč tudi dirkača McLarna. Jenson Button po zmagi v Montrealu verjame, da je lahko glavni tekmec Vettlu za naslov prvaka; Lewis Hamilton pa se bo še enkrat poskušal odkupiti za napake z zadnjih dveh dirk. "Na minulih dveh dirkah sem bil res frustriran, saj sem imel ritem za zmago, pa sem dobil le osem točk. V Valencii se moram odkupiti," zatrjuje Hamilton.

Številke pred VN Evrope

Letos so bili na najvišji stopnički trije dirkači: Vettel in Hamilton, ki imata po 15 zmag, in Button, ki jih je v karieri dosegel 10. Od aktivnih voznikov sta pred njimi Alonso (26) in Michael Schumacher (91). Vettel je na zadnjih 11 dirkah zmagal osemkrat, v prvi vrsti je bil na 12 dirkah zapored. Red Bull letos na kvalifikacijah še ni bil premagan. Imajo niz osmih zaporednih pole positionov, kar pa je še daleč od rekorda (24), ki ga je v sezoni 1992/1993 postavil Williams. McLaren je brez pola od lanske VN Kanade, Ferrari pa od VN Singapurja.


Skupni seštevek pred osmo dirko sezone 2011:

Dirkači:
1. Sebastian Vettel 161 točk
2. Jenson Button 101
3. Mark Webber 94
4. Lewis Hamilton 85
5. Fernando Alonso 69
6. Felipe Massa 32
7. Vitalij Petrov 31
8. Nick Heidfeld 29
9. Michael Schumacher 26
10. Nico Rosberg 26
Moštva:
1. Red Bull Renault 255 točk
2. McLaren Mercedes 186
3. Ferrari 101
4. Renault 60
5. Mercedes 52
6. Sauber Ferrari 27

Dosedanji zmagovalci dirke v Valencii:

2010 - S. Vettel (Red Bull)
2009 - R. Barrichello (Brawn)
2008 - F. Massa (Ferrari)

Spored VN Evrope 2011:

Petek: 1. trening (10.00), 2. trening (14.00)
Sobota: 3. trening (11.00), kvalifikacije (14.00)
Nedelja: dirka (14.00)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.