Šport > Moto športi
2831 ogledov

Red Bull mu je obrnil hrbet, Ferrari nudi rešilno bilko

daniil kvjat Epa
Nekoč je veljal za enega najobetavnejših dirkačev na svetu, zdaj bo kariero reševal v simulatorju poskočnega konjička.

Ruski dirkač Daniil Kvjat je novi razvojni dirkač Ferrarija. Njegova primarna vloga bo delo v simulatorju, za zdaj ni predvideno, da bi 23-letnik testiral na stezi.

Kvjat je postal del Ferrarijevega obširnega dirkaškega podmladka, s katerim rdeči gradijo svojo prihodnost v elitnem dirkaškem športu. V prihajajoči sezoni bosta s poskončnim konjičkom še naprej dirkala Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen.

Kvjat je v formulo 1 vstopil leta 2013, ko ga je Toro Rosso naznanil kot zamenjavo za Daniela Ricciarda, ki se je preselil k Red Bullu. Debitiral je na VN Avstralije leta 2014 in osvojil spodbudno deveto mesto. Prvo sezono je končal na 15. mestu dirkaške razvrstitve.

Solidne predstave so mu pomagale do hitrega napredovanja in tako se je že za sezono 2015 preselil v Red Bullovo garažo, kjer je nasledil štirikratnega svetovnega prvaka Vettla. Tistega leta je zabeležil svoj najboljši rezultat na dirkah za veliko nagrado, na VN Madžarske je bil drugi, Do konca sezone je bil še dvakrat četrti in v skupnem seštevku končal na sedmem mestu.

lewis hamilton Črne napovedi Šport "Problem formule 1 je nerešljiv"

Sezona 2016 se je zanj začela spodbudno, saj je s tretjim mestom na dirki za VN Kitajske Red Bullu zagotovil prve stopničke. V Šanghaju je načel svoj ugled, ko je pripomogel k trčenju obeh Ferrarijev in razjezil svojega predhodnika.

Pridobil si je sloves nevarnega dirkača in Red Bullove dvome potrdil že na naslednji dirki za VN Rusije, ko je po napaki ponovno trčil v Vettla. Nekdanji dirkač Red Bulla je bil tako besen, da je poklical bivšega šefa Christiana Hornerja in zahteval pojasnila. Ali je s tem pripomogel k odločitvi avstrijske ekipe, ni znano, dejstvo pa je, da Kvjat nikoli več ni dirkal z Red Bullom.

Rus je moral nazaj v hčerinsko ekipo Toro Rosso, priložnost v Red Bullu pa je dobil Max Verstappen. "Vse bolj je postajajo očitno, da Daniel ne more parirati Ricciardu in zato je od dirkalnika želel preveč. Želeli smo ga umakniti izpred strelskega voda in rešiti njegovo kariero. Ne želimo mu škodovati. To ni degradacija," so takrat trdili pri Red Bullu.

Kvjat je sezono 2016 sklenil na 14. mestu, lani pa so se njegove poti z Red Bullom dokončno razšle. Po dveh dirkah odsotnosti se je sicer vrnil na VN ZDA, kjer je osvojil 10. mesto, nato pa je moral svoje mesto dokončno prepustiti Pierru Gaslyju. 

"Kvjat se ne bo vrnil. Ne verjamemo, da lahko na dolgi rok spreobrnemo potek njegove zgodbe," je dejal strokovni sodelavec Red Bulla dr. Helmut Marko.

Vzrok njegovih težav ostaja uganka. "Pokazal je, da je hiter, nato so njegove predstave drastično padle. Imel je težave z zavorami, gumami. Težave, ki jih Ricciardo ni imel. Nekaj se je zgodilo v njegovi glavi. Izgubil je hitrost. Ne vemo, zakaj. Poskusili smo marsikaj, a hitrost se ni vrnila," je pojasnil Marko.

daniil kvjat | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice