Šport > Moto športi
4156 ogledov

Schumijev rival: "Vsi si želimo, da bi Michael okreval, toda žal ..."

Luca di Montezemolo, Schumacher Profimedias
Nekdanji tekmec Michaela Schumacherja je eden redkih izbrancev, ki je imel priložnost pobliže spoznati serijskega prvaka.

David Coulthard, nekdanji dirkač formule 1, kjer je največje uspehe dosegal z McLarnom, se je pogovoru za nemški Welt razgovoril o odnosu z Michaelom Schumacherjem.

Čeprav sta bila dirkača leta 1998 vpletena v eno najoodmevnejših nesreč desetletja, po kateri je razjarjeni Schumacher prihrumel v garažo britanske ekipe, da bi fizično obračunal s Škotom, sta imela v zakulisju zelo dober, celo prijateljski odnos. Za to je bil v veliki meri  zaslužen nekdanji šprotni direktor McLarna Norbert Haug.

david coulthard | Avtor: Epa Epa
"Michaela sem dobro spoznal v času, ko sva skupaj dirkala. Čeprav sva imela svoje spore na dirkališču, sva se tudi veliko družila, zahvaljujoč Norbertu Haugu, ki je bil z Michaelom v zelo dobrih odnosih. Pogosto sva se srečevala na zabavah, kjer smo skupaj popili kakšno pijačo. Nato smo v sproščenem vzdušju delili različne poglede na dogodke, ki so se zgodili na stezi," je razkril Coulthard.

"Izkazalo se je, da imava tudi skupne interese. Za Michaela je bila družina na prvem mestu. Vedno je bil obkrožen z majhno skupino ljudi, katere je dobro poznal. Tudi sam sem vaški človek in cenim podobne reči. Skupaj sva preživela lepe trenutke. Vedno sem spoštoval Michaela in Corinno. Samo poglejte njuna otroka. Z Gino nisem imel toliko stikov, ker se ne gibljem v njenih krogih, za Micka pa lahko rečem, da je zelo prijeten mladenič, ki bo osvojil naslov prvaka v razredu formula 2. Vsa čast Michaelu in Corinni za vzgojo njunih otrok," je dodal 49-letnik, ki meni, da je očetova nesreča krojila karierno pot mlajšega Schumacherja.

mick schumacher | Avtor: Epa Epa
"Za Micka ni bilo druge poti. Če bi se Michael poškodoval, ko bi bil Mick že odrasel, potem bi se morda odločil drugače. Ker se je to zgodilo, ko je bil še otrok, se je kot vsak mlad fant prilagodil situaciji, v kateri se je znašel," je povedal in dodal: "Vsi si želimo, da bi Michael nekoč popolnoma okreval. Morda se bo sčasoma to tudi zgodilo. A žal je trenutna situacija takšna, kakršna je."

Za konec je potegnil še vzporednico med Schumacherjem in Lewisom Hamiltonom, ki se je nedavno izenačil z Nemcem po številu naslovvo svetovnega prvaka (7). "Če bi Michael še vedno dirkal, ni prav nobenega dvoma, da bi v Hamiltonu imel enakovrednega nasprotnika. Oba sta zares izjemna. Lewis ni samo eden najboljšh dirkačev svoje generacije, je eden izmed najboljših vseh časov," je poudaril.

"Ali me hočeš ubiti?"

Schumacher in Coulthard sta bila vrsto let tekmeca v bolidih elitnega dirkaškega športa, vendar bi o rivalstvu težko govorili, saj je bil tudi na vrhuncu Škotove kariere Nemčev glavni rival dirkač McLarna Mika Häkkinen.

Coulthard se je naslovu prvaka najbolj "približal", če temu lahko tako rečemo, v sezoni 2001, ki jo je resda končal na drugem mestu dirkaške razvrstitve, a z ogromnim zaostankom za Schumacherjem.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
Vrhunec njunega "rivalstva" je bila kontroverzna VN Belgije leta 1998, na kateri je Schumacher, mojster deževnih pogojev, na razmočeni stezi nezadržno drvel zmagi naproti. Imel je 40 sekund prednosti pred drugovuščenim Damonom Hillom, ko se je približal za krog zaostalemu Coulthardu. Ta je nekaj časa vztrajal spredaj, kar Nemcu ni bilo pogodu, nato pa je pred ovinkom Pouhon nenadoma močno zmanjšal hitrost. Pri tem se ni umaknil z idealne linije, Schumacher pa je zaradi slabe vidljivosti silovito trčil v zadek njegovega dirkalnika. Po vrnitvi v bokse je Nemec krenil proti McLarnovi garaži. Od besa se mu je kadilo iz ušes, ignoriral pa je tudi vse pozive Ferrarijevih inženirjev.

Ob njem je hodil Stefano Domenicali, ki ga je na vse pretege poskušal umiriti, a ga je Schumacher besno odrinil. Prihrumel je v srebrno garažo in vpil na Coultharda: "Ali me poskušaš ubiti?" Če se ne bi vmešal takratni šef Ferrarija Jeant Todt in mehaniki McLarnove garaže, obstaja velika verjetnost, da bi se ga Schumacher lotil s pestmi.

"Po tisti neverjetni nesreči med Michaelom in Davidom je na vsak način želel k McLarnu. Drvel je proti njihovi garaži, da bi poravnal račune. Hodil sem z njim in ga prepričeval, naj se ustavi, vendar me je odrinil stran. Še isti dan, čeprav je bil še vedno zelo jezen, se mi je opravičil. Dejal je, da sem imel prav, vendar je bil preveč osredotočen na svojo namero. Takšen je bil Schumacher," je pred časom pojasnil nekdanji šef Ferrarija Domenicali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice