Šport > Moto športi
2241 ogledov

Trčenje Verstappna in Hamiltona, dvojna zmaga McLarna

Max Verstappen Epa
Dirkači elitnega avtomobilističnega razreda so se merili na kultni stezi v Monzi.

Avstralec Daniel Ricciardo (McLaren) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v italijanski Monzi. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni sotekmovalec Britanec Lando Norris, tretji je bil Finec Valtteri Bottas (Mercedes). Finec, ki je preizkušnjo zaradi menjave motorja začel z zadnjega startnega mesta, je sicer ciljno črto prečkal kot četrti, a je pridobil mesto, ker je drugi voznik Red Bulla Sergio Pérez dobil petsekundno kazen in nazadoval na peto mesto.

Za McLaren je to prva zmaga po uspehu Jensona Buttona novembra 2012, za Ricciarda pa skupno osma v karieri in prva po letu 2018. "3213 dni od naše zadnje zmage. Ta je za vse navijače McLarna po svetu, ker ste tako dolgo čakali," je po nepričakovanem dvojnem uspehu sporočila britanska ekipa.

Dirko pa je zaznamovalo tudi trčenje med najboljšima dirkačema te sezone. Vodilni v seštevku SP Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) in branilec naslova, Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) sta se namreč zaletela v 26. krogu, ko je pri poskusu prehitevanja Hamiltona Verstappen pristal na dirkalniku tekmeca, za oba pa se je dirka končala.

Po trčenju - Hamilton bi jo verjetno precej slabo odnesel, če dirkalniki ne bi imeli obvezne zaščite za glavo, saj je tekmečev bolid poletel po zraku in trdo pristal na njegovem - je Verstappen jezno zapustil dirkalnik in se peš odpravil v bokse, medtem ko je Hamilton kar obsedel za volanom in so ga morali iz boksov opozoriti, naj ugasne motor.

Povod za bližnje srečanje pa je bil sicer Verstppnov slab postanek v boksih, ko se je zapletlo z eno od pnevmatik in je pri mehanikih prebil 11 sekund. Hamilton je svoj postanek nekoliko pozneje opravil bolje, ko pa se je vrnil na stezo, je bil tik ob Verstappnu. Nekaj trenutkov pozneje pa je že počilo.

Za zdaj še ni jasno, kakšne bodo morebitne dodatne posledice trčenja oziroma če bo kdo od vpletenih dobil še dodatno kazen za naslednje dirke. Vsekakor pa bo njuno bližnje srečanje še dodatno razvnelo strasti, formula 1 pa zdaj počasi spet dobiva dva močna tekmeca in zagrizena sovražnika na stezi, kot jih je imela nekoč v osemdesetih in devetdesetih.

"V zavoju potrebuješ dva voznika, ki sodelujeta. Danes se to ni zgodilo," je pozneje o trčenju dejal Verstappen, Hamilton pa je za napako okrivil tekmeca: "Vozil sem na vso moč, toda to je motošport. Ni mi dal dovolj prostora, vedel je, kaj se bo zgodilo v zavoju." Pojasnil je še, da čuti rahle zdravstvene posledice: "Vse me boli, tudi vrat, ker je eno od koles Verstappnovega avta pristalo na moji glavi, ampak vse bo v redu."

V seštevku sicer dvojni odstop ni veliko spremenil, saj imata oba precejšnjo prednost pred zasledovalci, še vedno pa je Nizozemec pet točk pred Britancem. Verstappen je ostal pri 226,5 točke, Hamilton pri 221,5, na tretjem mestu je Bottas s 141, četrti pa Norris s 132. Današnji zmagovalec Ricciardo pa je osmi s 83 točkami.

"Vedel sem, da se lahko zgodi nekaj velikega. Zmagati je super, dvojna zmaga pa je nekaj neverjetnega," je po nepričakovanem uspehu dejal Avstralec, ki je tako lahko po dolgem premoru spet obudil svojo zmagovalno navado, ko popije šampanjec iz svojega dirkaškega čevlja.

Naslednja dirka bo VN Rusije v Sočiju čez dva tedna.

VN Italije, izidi:

1. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)      1:21:54,365
2. Lando Norris (VBr/McLaren)              + 1,747
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)            4,921
4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)             7,309
5. Sergio Pérez (Meh/Red Bull)               8,723
6. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)               10,535
7. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)          15,804
8. Fernando Alonso (Špa/Alpine)             17,201
9. George Russell (VBr/Williams)            19,742
10. Esteban Ocon (Fra/Alpine)               20,868
...

Skupni seštevek SP (14):

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)            226,5
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)            221,5
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)           141
4. Lando Norris (VBr/McLaren)               132
5. Sergio Pérez (Meh/Red Bull)              118
6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)            104
7. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)                97,5
8. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)            83
9. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)             66
10. Fernando Alonso (Špa/Alpine)             50
...

Konstruktorji:

1. Mercedes       362,5
2. Red Bull       344,5
3. McLaren        215
4. Ferrari        201,5
5. Alpine          95
6. AlphaTauri      84
7. Aston Martin    59
8. Williams        22
9. Alfa Romeo       3
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice