Šport > Moto športi
175 ogledov

Verstappen do lepega mejnika

Max Verstappen Profimedia
Verstappen dobil tudi klasično dirko v Austinu.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v teksaškem Austinu. Svetovni prvak je tako konec tedna zaokrožil z drugo zmago po sobotnem sprintu. Drugi je bil tokrat Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa njegov rojak Lando Norris (Mclaren).

Trojčka, kamor šteje še zmaga v kvalifikacijah, tokrat nizozemskemu dirkaču Red Bulla sicer ni uspelo doseči. V kvalifikacijah je bil namreč šele šesti, potem ko je zaradi napake, ko je zapeljal izven območja steze, izgubil najboljši čas.

Vendar je že na sprinterski dirki pokazal, da mu bo tudi v Austinu konkurenca le stežka skušala odvzeti zmago. Pravega tekmeca v soboto oziroma v nedeljo zgodaj zjutraj po slovenskem času ni imel. Za njim sta končala Hamilton in Monačan Charles Leclerc (Ferrari).

Slednji je bil tudi zmagovalec kvalifikacij, kar pa mu v nedeljo ni prav veliko pomagalo. Takoj po startu ga je prehitel Norris, Ferrarijeva voznika Leclerc in Carlos Sainz pa sta se v boju za drugo mesto v drugem krogu celo zapletla v rahlo trčenje, pozneje pa nista bila več nevarna za mesta povsem pri vrhu.

Kazalo je, da bo morda Norris dočakal prvo zmago v formuli 1. Vodil je v prvi polovici dirke in ker je kazalo, da imajo pri McLarnu drugačno taktiko postankov, je bil tudi Verstappen precej oddaljen. A nazadnje so tudi pri Red Bullu Verstappna dvakrat poklicali na menjavo pnevmatik, s svežim zadnjim kompletom pa svetovni prvak ni imel težav pri lovu na novo zmago, že 15. v sezoni in 50. v karieri. Čeprav se je po radijski zvezi mehanikom pritoževal, da ima težave z zavorami, ga te niso preveč ovirale.

S 15 zmagami je Verstappen tudi izenačil lasten rekord po številu zmag v eni sezoni, dosežen lani.

Max Verstappen | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred koncem pa sta za vsaj nekaj razburljivih krogov poskrbela Britanca za njim. Norris sedem krogov pred koncem ni mogel več zadržati za seboj Hamiltona, ki se je tako prebil za Verstappna, vendar je bila razlika prevelika, da bi lahko razmišljal še o kakšnem napadu na zmago.

Prav tako pa sta bila brez možnosti za kaj več Ferrarijeva dirkača, tako da je na koncu Leclerc svoj "pole position" spremenil v le šesto mesto, Sainz je bil četrti, med njima pa je končal drugi Red Bullov dirkač Mehičan Sergio Perez.

"Start je bil slabši, a na stezi sem imel enak občutek kot včeraj. Nisem želel preveč uničiti pnevmatik, ampak na koncu se je vse dobro izšlo. Super je, da sem svojo 50. zmago dosegel tukaj," je po novem mejniku dejal Verstappen.

V boju za skupno drugo mesto v SP je za zdaj v prednosti še vedno Perez, a se mu je Hamilton z današnjim drugim mestom močno približal (219-238). Prvak Verstappen je zdaj pri 466 točkah.

Do konca sezone so še štiri dirke, naslednja pa bo na vrsti že čez teden dni v Ciudad de Mexicu.

 

Izidi:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)  1:35:21,362
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      + 2,225
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)          10,730
 4. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)          15,134
 5. Sergio Perez (Meh/Red Bull)         18,460
 6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)       24,662
 7. George Russell (VBr/Mercedes)       24,999
 8. Pierre Gasly (Fra/Alpine Renault)   47,996
 9. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)     48,696
10. Yuki Tsunoda (Jap/AlphaTauri)     1:14,385
...

SP skupno:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      466
 2. Sergio Perez (Meh/Red Bull)        238
 3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      219
 4. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin) 183
 5. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)         168
 6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)      159
 7. Lando Norris (VBr/McLaren)         156
 8. George Russell (VBr/Mercedes)      139
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice