Šport > Moto športi
11558 ogledov

Zelo zaskrbljujoče napovedi strokovnjaka

michael schumacher EPA
Priznani nevrokirurg spregovoril o stanju Michaela Schumacherja.

Od tragične nesreče Michaela Schumacherja, ki se je pripetila med smučanjem v Meribelu, so minila že več kot štiri leta. V tem času je bil o o sedemkratnem svetovnem prvaku povedanega veliko, a obenem zelo malo.

Znano je, da je Schumacher utrpel hude poškodbe možganov in da okreva v zasebnosti svojega luksuznega domovanja ob Ženevskem jezeru, vsakršne podrobnosti njegovega zdravstvenega stanja pa ostajajo skrbno varovana skrivnost.

Sabine Kehm, tiskovna predstavnica družine Schumacher, je v zadnji uradni izjavi pred več kot 16 meseci sporočila. da javnosti ne bo posredovala nobenih informacij več in da bo vsak poskus novinarskega poizvedovanja razumljen kot grob vdor v zasebnost njenega klienta.

Schumijevo stanje tako ostaja predmet ugibanj in špekulacij. Pred začetkom nove sezone formule 1 je na to temo spregovoril priznani nevrokirurg Colin Shieff, ki je v primeru Schumacherja precej pesimističen.

Ob tem velja poudariti, da so njegove ocene zgolj domneva, saj Schumacherja ni zdravil, niti ni bil v stiku z njegovimi zdravniki, ima pa dolgoletne izkušnje na področju možganskih poškodb.

"Iz delčkov informacij, ki so na voljo, lahko razberemo, da je utrpel trajno in zelo resno poškodbo možganov. Posledično njegovi možgani ne delujejo tako kot moji ali vaši. Njegovo stanje se skoraj zagotovo ne bo spremenilo," je za NBC povedal Shieff.

Na vprašanje, ali se Schumacher zaveda svoje okolice, je odvrnil: "Ne vem. Skoraj zagotovo se ne more izražati. Morda lahko pokaže, da mu je neudobno ali da je nesrečen. Morda lahko uživa, ko vidi svoje otroke ali posluša glasbo."

Prepričan je, da je popolno okrevanje nemogoče. "Zagotovo ne. Prvič je tu statistika, drugič nevrologija, tretjič pa dejstvo, da vse skupaj traja že toliko časa. Izgubil je mišično maso. Tudi če bi odprl oči in začel govoriti, gre za izgubo spomina, kar bi vplivalo na njegovo vedenje in kognitivne procese. Ne bi bil ista oseba," je prepričan nevrokirurg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice