Šport
56803 ogledov

Na Anapurni umrl eden najbolj znanih alpinistov sveta

Noel Hanna Reševalni pas/Twitter Noel Hanna.
Na goro se je povzpel brez dodatnega kisika.

Severnoirski alpinist Noel Hanna, ki se je desetkrat povzpel na goro Everest, je umrl v Nepalu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Šestinpetdesetletni alpinist je umrl v baznem taboru 4 v ponedeljek zvečer, potem ko se je vrnil z uspešnega vzpona na 8091 metrov visoko Anapurno.

Umrl v spanju v svojem šotoru, je povedal tiskovni predstavnik nepalskega ministrstva za turizem, poroča spletna stran Everest Chronicle.

Hanna se je brez pomoči dodatnega kisika povzpel na deseto najvišjo goro sveta, v preteklosti se je desetkrat povzpel tudi na najvišjo goro sveta Mount Everest, je zapisal lokalni spletni portal.

PREBERITE ŠE: 29-letno rokometno prvakinjo našli mrtvo na ulici

Njegovo truplo so s helikopterjem prepeljali v nepalsko prestolnico Katmandu. Hkrati je iskalnim ekipam uspelo rešiti dva alpinista iz Indije, ki sta bila pogrešana na himalajskem osemtisočaku od ponedeljka, so sporočili.

Kot navaja severnoirski časnik Belfast Chronicle, se je Hanna povzpel tudi na najvišje vrhove oziroma točke vseh sedmih celin. Bil je tudi prvi Irec, ki se je uspešno povzpel in spustil s K2, druge najvišje gore na svetu.

Trenutno je v Himalaji vrhunec spomladanske sezone, ki se je začela aprila in se bo končala junija, ko se ustvari tudi najboljše in najbolj ustrezno "vremensko okno" za vzpon na Mount Everest.

Poleg Hanne so to sezono umrli že tri nepalske šerpe. Za letošnjo sezono je okoli 700 alpinistov prejelo dovoljenja ministrstva za turizem v Nepalu za vzpon na himalajsko gorovje. Nepalske oblasti so izdale 319 dovolilnic za vzpon na Mount Everest, ki stanejo po 11.000 dolarjev (10.000 evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 9
  • Boschtjan Zupanchich 22:48 19.april 2023.

    Ubogi bedak se je šel cepiti, ..... cepec, ... no, zdaj bo lahko premišljeval o svojih tuzemskih napakah na drugem svetu, - v duhovnem svetu, ....

  • hudini 13:52 19.april 2023.

    Včasih ne znamo nehati ko je čas za to,leta pač naredijo svoje.