Šport
778 ogledov

Najstnica osvojila New York in spisala zgodovino

Coco Gauff Profimedia
Najstnica Coco Gauff zmagovalka OP ZDA.

Ljubljenka občinstva na teniškem odprtem prvenstvu ZDA Coco Gauff je prvič osvojila turnir v New Yorku. Devetnajstletna Američanka je v finalu po 2:06 ure igre premagala Belorusinjo Arino Sabalenko z 2:6, 6:3 in 6:2 ter zmagovalki OP Avstralije preprečila drugo zmagoslavje na turnirjih za grand slam.

Sredi izjemnega vzdušja in ob podpori več tisoč rojakov je Američanka po zmagi padla na tla v joku in z rokami narisala srce. Kasneje je stekla v objem svoje družine in trenerja Brada Gilberta, ki je pred tem sodeloval z legendami, kot je Andre Agassi.

"Malo sem šokirana," je dejala Gauff v govoru takoj po zmagi na stadionu Arthur Ashe, ki ji je prinesla tudi tri milijone dolarjev (2,8 milijona evrov), in se med drugim zahvalila staršem: "Danes sem prvič videla očeta jokati."

Coco Gauff | Avtor: Profimedia Profimedia

Spomnila je, da je kot otrok na tribunah največjega teniškega stadiona na svetu gledala svoji junakinji Venus in Sereno Williams, kako sta se igrali: "Zato je še toliko bolj neverjetno biti na tem odru. Ni bilo veliko temnopoltih teniških igralk, ki so dominirale v tem športu."

Po dominantnem prvem nizu Sabalenke, ko se je morala tekmica braniti in teči brez prestanka, se je Gauff v nadaljevanju dobro upirala in navdušila tudi slavne oboževalce na tribunah, kot so oskarjevke Nicole Kidman, Charlize Theron in Diane Keaton ter košarkarski zvezdnik Kevin Durant.

V prid so ji šle tudi številne napake beloruske tekmice; Sabalenka je v finalu naredila kar 46 neizsiljenih napak. Slednja bo kljub finalnemu porazu v ponedeljek prvič v karieri prevzela vodilno mesto na svetovni lestvici WTA. "Upam, da bova igrali še veliko finalov med seboj," je 25-letna Sabalenka čestitala tekmici in z nasmehom dodala: "Upam pa tudi, da z drugačnim rezultatom."

Coco Gauff | Avtor: Profimedia Profimedia

Zmago rojakinje na OP ZDA je pospremil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je zapisal: "Čestitke zmagovalki, Coco Gauff. Elektrificirali ste stadion Arthur Ashe in celotno državo. To je prva zmaga, ki bo pripeljala še do mnogih in ki dokazuje, da se lahko zgodi karkoli, če nikoli ne obupamo in vedno verjamemo vase. Vsa Amerika je ponosna na vas."

Prek omrežja X, nekdanjega Twitterja, je Gauff čestital tudi bivši ameriški predsednik Barack Obama: "Ne moremo biti bolj ponosni nate na igrišču in zunaj njega - in vemo, da najboljše šele prihaja."

Mlada igralka je postala prva ameriška najstnica po Sereni Williams leta 1999, ki je zmagala na OP ZDA. Lani je izgubila v finalu na OP Francije proti Poljakinji Igi Swiatek. Ta poraz ji je strl srce, se je v govoru tokrat spomnila Gauff in nagovorila tudi svoje kritike. "Hvala vsem, ki niste verjeli vame," je dejala: "Tisti, ki so mislili, da mi prilivajo vodo na ogenj, so samo dodali bencin in zato zdaj tako močno gorim."

Coco Gauff | Avtor: Profimedia Profimedia

Naslednica sester Williams, kot mediji že imenujejo Coco Gauff, se bo v ponedeljek povzpela na tretje mesto na svetovni lestvici. "Upam, bom lahko nadaljevala dediščino sester Williams. Upam, da bo to videla še kakšna deklica, verjela, da zmore, in tudi sama nekoč videla svoje ime na tej trofeji."

Zapuščina sester Williams je res izjemna. Zdaj 41-letna Serena Williams je v svoji karieri osvojila 23 turnirjev za grand slam, njena dve leti starejša sestra Venus Williams pa sedem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice