Šport
188 ogledov

Največja vseh časov se je bala, da ne bo dočakala božiča, zdaj pa ...

Martina Navratilova Profimedia
Martina Navratilova je premagala raka!

Teniška ikona Martina Navratilova je za zdaj premagala raka dojke in grla. Novico je razkrila v čustvenem intervjuju za oddajo britanskega voditelja Piersa Morgana, ki bo na sporedu v sredo. "Kolikor vem, sem za zdaj brez raka," je dejala zmagovalka 18 turnirjev za grand slam.

Zdaj Navratilovo čakata še dva tedna preventivnega radiacijskega zdravljenja, potem pa "naj bi bila spet nared za nove izzive", saj "kolikor vedo, sem zdaj brez raka".

Nekdanja prva teniška igralka sveta s češkim in ameriškim potnim listom je kmalu po prelomu leta razkrila, da je zbolela za rakom grla in dojke. Otekla bezgavka jo je med turnirjem v Teksasu spodbudila k preiskavam.

martina navratilova | Avtor: Reuters Reuters

Šestinšestdesetletnica se je leta 2010 že zdravila zaradi neinvazivnega raka dojke in po šestih mesecih zdravljenja je Navratilova takrat bolezen premagala.

Nova diagnoza raka pa jo je decembra, kot je zdaj dejala Čehinja, za tri dni spravila v popolno paniko. Bala se je, da "morda ne bo dočakala naslednjega božiča".

Omislila si je celo tako imenovani "bucket list" oziroma seznam doživetij, ki jih želi odkljukati pred smrtjo, oziroma razmišljala o tem, kaj bi še želela narediti, preden umre. Nakup in vožnja hitrega avtomobila sta bila takrat visoko na seznamu, je razkrila Navratilova.

Kot je dodala, je diagnoza na stranski tir postavila tudi načrte, da bi z ženo Julio Lemigovo posvojili otroka.

Martina Navratilova | Avtor: Profimedia Profimedia

Navratilova sicer velja za eno največjih, morda celo največjo teniško igralko vseh časov. Med posameznicami je osvojila kar neverjetnih 18 grand slam naslovov, katerim je dodala še 31 naslovov med ženskimi in 10 med mešanimi dvojicami. S skupaj 59 naslovi je absolutna rekorderka po številu grand slamov. Med posameznicami je rekordnih devetkrat slavila v Wimbledonu.

Številka ena svetovnega tenisa je bila kar 332 tednov (dalj časa v vsej zgodovini le Steffi Graf) med posameznicami ter rekordnih 237 tednov med dvojicami. Osvojila je kar 167 turnirjev najvišjega nivoja med posameznicami in 177 med dvojicami. Oboje še danes velja za rekord.

Martina Navratilova | Avtor: Profimedia Profimedia

V letu 1983 in 1984 je slavila na rekordnih šestih zaporednih grand slamih, obenem pa je v letu 1983 od 99 dvobojev izgubila samo enega in si lasti najuspešnejšo sezono v zgodovini tenisa (98,8-odstotna uspešnost). Prav tako drži najdaljši niz nepremagljivosti v zgodovini tenisa, ko je slavila kar na 74 zaporednih dvobojih.

Upokojila se je leta 2006, potem ko je pri svojih 49 letih slavila na OP ZDA v mešanih dvojicah, več kot 32 let po svojem prvem slavju na katerem izmed grand slamov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice