Šport
71 ogledov

Največjega zvezdnika vrgli iz ekipe

Petter Northug EPA
Z Norveške prihaja šokantna vest, da so večkratnega svetovnega in olimpijskega prvaka v smučarskem teku Pettra Northuga izključili iz ekipe, ki bo tekmovala v novi sezoni svetovnega pokala v smučarskih tekih. Razlog za izključitev je poslovne narave, povezan je namreč s spodletelim dogovorom o uporabi znakov osebnega sponzorja.

Norveška smučarska zveza je v izjavi, objavljeni na svojih spletnih straneh, potrdila, da s Pettrom Northugom niso mogli skleniti dogovora o vprašanjih, povezanih z njegovim sponzorjem. Ker ni podpisal pogodbe, ga tudi niso mogli vključiti v ekipo, ki bo tekmovala v prihodnjem svetovnem pokalu.

"Brez podpisane pogodbe z nacionalno smučarsko organizacijo ni možno predstavljati Norveške v mednarodnih tekmovanjih," so zapisali v izjavi za javnost. "Petter Northug ni želel podpisati pogodbe za prihodnjo sezono, to njegovo odločitev obžalujemo," so ob tem še zapisali pri zvezi.

Potem ko je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Falunu osvojil štiri zlate kolajne, je moral odslužiti kazen, ki mu jo je podelilo norveško sodišče, ker je maja leta 2014 v vinjenem stanju povzročil prometno nesrečo. Olimpijski in svetovni prvak je 50 dni preživel v hišnem priporu, v katerem je moral nositi sledilno verižico.

Kot veliki šampion si je leta 2013 v pogajanjih z zvezo izboril poseben status, saj je treniral ločeno od preostanka reprezentance, s tem sicer ni bil več upravičen do sredstev zveze, priprave si je namreč plačeval iz bogate sponzorske pogodbe, ki jo je sklenil z italijanskim trgovskim gigantom Coop. Prav pogodba s Coopom je bila v ozadju spora z zvezo ter nenazadnje glavni povod za izključitev iz reprezentance.

Norveška zveza je namreč tudi za naslednjo sezono vztrajala pri enaki kompromisni rešitvi, kar je pomenilo, da bi lahko Northug oglaševal svojega osebnega partnerja na dresu in kapi, vendar le v času tekmovalnega premora oziroma priprav, med tekmovalno sezono pa bi se bil prisiljen ukloniti zahtevam zveze ter med novembrom in aprilom nositi uradni logotip in oznake reprezentance.

Kot kaže uradna izjava, ki jo je objavila zveza, Northug ni poslal svojega odgovora do dogovorjenega roka, zato jim ni preostalo drugega, kot da so v zaščito lastne integritete sprejeli sklep, da šampiona ne vključijo v reprezentanco. Northug, dvakratni olimpijski šampion in nosilec trinajstih zlatih odličij s svetovnih prvenstev, še pripravlja odziv. Norvežan ima v svoji bogati zbirki odličij in različnih naslovov ter lovorik tudi naslova skupnega zmagovalca svetovnega pokala v sezonah 2009/10 in 2012/13.

"Ne moremo odstopati od naše ključne zaveze, da tisti športniki, ki predstavljajo Norveško in so kvalificirani za to, morajo spoštovati reprezentančne oglaševalske in poslovne pravice. Prav na podlagi teh pravic zagotavljamo delovanje reprezentančnega pogona in njegovo financiranje. Norveška smučarska zveza je odgovorna za delovanje nacionalne reprezentance v celoti, poleg tega zagotavlja, da imajo nove generacije enake možnosti, kot jih je imel Petter Northug in njegova generacija. Zato nikakor ne moremo pristati, da bi bili individualne sponzorske pogodbe v nasprotju z ekskluzivnimi pogodbami zveze," je še zapisano v izjavi norveške zveze.

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 08:57 15.september 2015.

    Naj ga povabi Slovenska smučarska zveza in naj nastopa za Slovenijo!