Šport
183 ogledov

Nekdanji član reprezentance zdaj postal selektor

Edo Terglav Profimedia
Edo Terglav novi slovenski hokejski selektor.

Edo Terglav je novi selektor slovenske moške članske reprezentance. Na to mesto so ga potrdili na seji predsedstva Hokejske zveze Slovenije. Nasledil je Matjaža Kopitarja, ki se je julija odločil, da ne bo ostal na tem mestu.

Na HZS so dolgo iskali rešitev za izpraznjeno selektorsko mesto. Dosedanji selektor Kopitar, ki je ekipo nazadnje vodil na majskem svetovnem prvenstvu elitne skupine v Latviji, je namreč konec julija obvestil HZS, da ne bo več opravljal tega dela.

Krovna slovenska hokejska organizacija se je nato, kot je poudaril generalni sekretar Dejan Kontrec, iskanja naslednika lotila sistematično. Kot ključne vidike so izpostavili tudi pripravljenost za delo z mladimi ter poznavanje slovenskega hokejskega prostora in njegovih specifik.

"Bila je vrsta imen, a mislim, da je čas, da damo trenerjem v tujini možnost, da se dokažejo z reprezentanco. Vemo, da smo pred pomladitvijo ekipe. Zato ta povezava med člansko in U20. Šivic bo koordinator, hodil bo po klubih in želimo si več sodelovanja, prepričan sem, da smo zastavili novo prihodnost za slovenski hokej," je dejal Rakovec.

"Vedeli smo, kaj si želimo in smo se skušali približati temu, kdo lahko to zagotovi. Po zadnjem SP ni bilo težko ugotoviti, da nas čaka preobrazba reprezentance. Čaka nas precej izzivov, SP in kvalifikacije za OI. Iskali smo med seboj kompatibilno ekipo. Pomočnik selektorja bo tudi trener dvajsetice in sestavili smo ljudi, ki bodo dobro sodelovali," pa je odločitev pojasnil Kontrec. Poudaril je, da bo treba tudi sodelovati s klubi in mladimi igralci v tujini: "Cilj bo zahteven, generacije pred temi so dosegale dobre rezultate in če se hočemo približati, moramo kar dobro zavihati rokave."

"Bil je že v reprezentanci, zame pa je ključno to, da se je pripravljen ukvarjati z mladimi. To že dve leti počne v Grenoblu in je pripravljen na to tudi v reprezentanci. Seveda je tudi zanj to precejšen izziv, a se dobro poznata s Šivicem in dobro delujeta skupaj," je razloge za izbiro Terglava utemeljil Kontrec.

Triinštiridesetletni Terglav, ki je postal trinajst slovenski selektor, je za Slovenijo igral na treh svetovnih prvenstvih in skupaj zbral 44 nastopov v dresu z državnim grbom. Po koncu igralske karieri je bil trener v Franciji, v slovenski reprezentanci pa je bil pomočnik Niku Zupančiču, Kariju Savolainenu in Matjažu Kopitarju.

Terglav trenutno dela kot pomočnik glavnega trenerja francoskega Grenobla.

Edo Terglav | Avtor: Profimedia Profimedia

Novoimenovanemu selektorju bosta pomagala Mitja Šivic in Mitja Robar, trener vratarjev bo Klemen Mohorič.

Šivic bo obenem selektor reprezentance do 20 let in tako vezni člen med mladimi in člani, poleg Robarja pa bo v dvajsetici trener vratarjev Luka Gračnar. Še en nekdanji reprezentant Sabahudin Kovačević pa prevzema izbrano vrsto do 18 let.

Na HZS so uvedli še novo reprezentančno selekcijo, žensko do 18 let, selektor bo Rene Zernko. Pri članicah sprememb ne bo, še naprej jih bo vodil Boštjan Kos s pomočnikoma Žanom Zupanom in Zernkom ter trenerjem vratark Alešem Silo.

Slovenska moška članska ekipa se bo prvič v tej sezoni zbrala pred turnirjem v Budimpešti v začetku novembra, igrala pa bo z Italijo, Madžarsko in Ukrajino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice