Šport
1208 ogledov

Nekdanji prvi igralec sveta se je zlomil pred novinarji

andy murray
1/7
Epa Novica je odjeknila kot bomba, saj nihče ni vedel, da se 31-letnik spogleduje s koncem kariere.
Eden najboljših tenisačev zadnjega desetletja je pred začetkom uvodnega grand slama nove sezone šokiral z nepričakovano odločitvijo.

Andy Murray, ki je bil v dobi Rogerja Federerja, Novaka Đokovića in Rafaela Nadala številka 1 svetovnega tenisa, je napovedal slovo. Škot, ki je za lopar poprijel pri treh letih, je s solzami v očeh pri 31 letih dejal, da bo zaradi poškodb in bolečin končal kariero, upa, da v Wimbledonu, a bo bržčas odprto prvenstvo Avstralije njegov zadnji turnir.

Odločitev je nadvse presenetljiva, saj je celotna teniška javnost pričakovala njegovo uspešno vrnitev na igrišča, kakršni smo bili v zadnjih letih priča pri Federerju, Nadalu in Đokoviću. Toda zdravstvene težave so bile očitno prehude, odpravila pa jih ni niti operacija kolka, od katere ga med igranjem tenisa vseskozi spremljajo bolečine.

Nekdanji prvi igralec sveta, ki ima za pasom tudi tri turnirje za veliki slam, je lani na OP Avstralije odpovedal nastop in šel na operacijo, tako da se je vrnil šele junija v Londonu. Pred tem je izpustil tudi polovico sezone 2017. Po vrnitvi je nastopil le na štirih turnirjih, preden je septembra predčasno končal sezono v Shenzhenu, da bi se osredotočil na okrevanje in vrnitev po poškodbi.

Murray je edini dvakratni olimpijski prvak (2012, 2016) v teniški zgodovini.

A minuli teden je izpadel v drugem krogu Brisbana, zdaj pa je predčasno, po manj kot uri igre z Đokovićem, končal trening na igriščih Australian Opna. "Lahko sicer igram, a je moja igra zaradi bolečin zelo omejena, zaradi česar v tenisu ne morem več uživati," je dejal v Melbournu in skušal zadržati solze.

"Wimbledon je turnir, kjer bi rad končal kariero, a nisem prepričan, da bom zdržal do tja," je še dejal Murray in dodal, da je storil vse, kar je v njegovi moči, da bi se vrnil.

Murrayjeva prihodnost je bila vse od operacije pod velikim vprašajem, saj je bilo vseskozi očitno, da so bolečine še vedno prisotne. Eden ključnih trenutkov, ki je botroval njegovi odločitvi, je bil bržkone trening z Đokovićem, na katerem je vidno frustrirani Murray osvojil samo dve igri. Tenisača sta dvoboj predčasno končala pri vodstvu Srba s 6:1, 4:1.

31-letni Murray je v karieri odigral več kot 800 obračunov (663-190/78%) in osvojil 45 turnirjev. V zbirki ima tri naslove na grand slamih, skupno pa je zaigral v kar 11 finalih. Sezono 2016 je končal na prvem mestu lestvice ATP in tako prekinil 12-letno prevlado Federerja, Nadala in Đokovića (2004-2015). Leto prej je reprezentanci Velike Britanije pomagal do naslova na prestižnem turnirju Davisov pokal. V 13-letni karieri je s turnirskimi nagradami zaslužil dobrih 61 milijonov ameriških dolarjev.

"A mislim, da bo odprto prvenstvo Avstralije moj zadnji turnir," je menil Murray in zatrdil, da bo v Melbourne Parku nastopil. V prvem krogu ga čaka Roberto Bautista Agut. "Igral bom. Še vedno lahko igram tenis, ne sicer na ravni, s katero bi bil zadovoljen," je še razmišljal in sklenil: "Bolečine so enostavno premočne, tako ne gre več naprej."

Murray je bil vrsto let eden najbolj priljubljenih športnikov na Otoku. Leta 2012 je v finalu OP ZDA premagal Đokovića in postal prvi britanski zmagovalec grand slama po letu 1977 in celo prvi britanski tenisač z zmago na velikem turnirju po letu 1936. Leto kasneje je postal prvi Britanec z lovoriko na Wimbledonu po legendarnem Fredu Perryju (1936). Reprezentanco Velike Britanije je v sezoni 2015 vodil do prvega finala v Davisovem pokalu po letu 1978 in nato še do prvega naslova po skoraj osmih desetletjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice