Šport
14 ogledov

Nemci četrtič svetovni prvaki

Mario Götze EPA
V finalu svetovnega prvenstva je Nemčija tako kot pred 24 leti z 1:0 premagala Argentino. Dvoboj je sredi drugega podaljška odločil Mario Götze.

Doslej sta se Nemčija in Argentina v velikem finalu svetovnih prvenstev pomerili že dvakrat. Leta 1986 so gavči, ki jim je takrat poveljeval Diego Maradona, s 3:2 ugnali elf, ta pa se jim je za poraz oddolžil že štiri leta kasneje. Tekmo v Rimu je v 85. minuti odločil Andreas Brehme s strelom iz enajstmetrovke. 

Večina nogometnih strokovnjakov je pred finalo več možnosti za lovoriko pripisala Nemčiji. Ta je na tem mundialu do zdaj za tekmeci zaostajala le osem minut. Toliko časa je namreč Gana vodila na drugi tekmi skupine G. Še uspešnejši so Argentinci, saj proti njim ni v vodstvo prišel še nobeden od nasprotnikov.

Higuaín še najbližje golu

Prvi resnejši poizkus na finalni tekmi je prišel s strani Argentine, a je Gonzalo Higuaín v 4. minuti s precej slabega kota sprožil mimo vrat. V prvih desetih minutah je nevarno v nemški kazenski prostor prodrl Leo Messi, a tako kot kasneje pri podaji Pabla Zabalete njegovi soigralci niso prišli do zaključnega strela. V 21. minuti je imel izjemno priložnost Higuaín. Ta je po veliki napaki Tonija Kroosa, ki je vračal žogo obrambnim nogometašem, sam prišel pred vratarja Manuela Neuerja, a znova streljal mimo gola. V 30. minuti je napadalec Napolija le zatresel mrežo, a so sodniki zadetek upravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Vratnica Höwedesa

Nemci so prvič resneje zapretili šele v 37. minuti, ko je le za las znotraj kazenskega prostora ustrelil André Schürrle, Sergio Romero pa je bil dobro postavljen in je ukrotil njegov strel. Elf je nato še s pravočasnim posredovanjem tik pred golovo črto rešil Jérôme Boateng, tik pred koncem prvega polčasa pa se je zatresla argentinska vratnica. Po podaji iz kota je bil najvišji branilec Benedikt Höwedes, ki pa mu je veselje preprečil okvir gola. Prvi del igre se je tako končal brez zadetkov. Od zadnjih sedem finalnih tekem je bilo sicer kar na petih dvobojih ob polčasu rezultat 0:0. 

Malo priložnosti

Že na samem začetku drugih 45 minut je imel izjemno priložnost Messi. Tega je odlično zaposlil Lucas Biglia, zvezdnik Barcelone pa je žogo poslal le za las mimo tekmečevega gola. Dvoboj nato ni postregel z večjimi priložnostmi vse do 80. minute, ko je Höwedes sam ostal na kakšnih šestih metrih, a slabo sprejel žogo in omogočil gavčom, da so izbili žogo. Le dve minuti kasneje je Kroos z dobrega položaja tik zunaj kazenskega prostora meril nenatančno. Mreži se do konca rednega dela še vedno nista zatresli. 

Joker s klopi za 1:0

Podaljška sta se začela s priložnostjo Schurrleja, ki pa je iz bližine streljal naravnost v Romera. Še bližje zadetka je bil na drugi strani Rodrigo Palacio, ki je že pobegnil nemški obrambi, z lobom že poslal žogo mimo Neuerja, a na žalost argentinskih navijačev tudi mimo tarče. Ti so bili še bolj razočarani v 113. minuti, ko je Schurle v petercu našel rezervista Maria Götzeja. Ta je lepo sprejel žogo na prsa in nato z leve strani zadel za 1:0. S svojim dugim zadetkom na tem svetovnem prvenstvu je tako član Bayerna prinesel četrto svetovno lovoriko Nemcem. To je bil šele četrti gol katerega od rezervistov na finalnih tekmah svetovnih prvenstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.