Šport
18 ogledov

Občutek pravi, da bo prvak Nemčija

Bastian Schweinsteiger EPA
Nekdanji slovenski nogometaši večinoma prednost v finalni tekmi dajejo Nemcem.

"Pričakujem atraktivno tekmo. Nemci med poznavalci nogometa veljajo za velike favorite, a to bo povsem drugačna tekma kot tista v polfinalu, ko so visoko ugnali Brazilce. Argentina ima izjemni neugodno igro, zelo močno obrambo, agresivno, destruktivno. Čakajo na protinapade iz katerih pa so izjemno nevarni. Argentinci bodo vsekakor čakali na svoje priložnosti, Nemci pa bodo igrali svojo igro," pred finalnim dvobojem pričakuje nekdanji slovenski reprezentant Sašo Udovič.

Nemčija je stroj

Za mnenje o finalu smo vprašali tudi njegovega nekdanjega reprezentančnega kolega Alfreda Jermaniša: "Želel bi si, da bi naslov osvojila Leo Messi in Nemčija. To je žal nemogoče. V polfinalu sem navijal za Nemčijo in Argentino, zdaj pa bi nekoliko bolj privoščil Messiju. Zame je najboljši igralec na svetu, čeprav se je večino prvenstva bolj kot ne sprehajal. A tudi to je bilo dovolj, da je Argentince pripeljal v finale. Zdaj pa jih v njem čaka Nemčija, ki se lahko zahvali trenerju Bayerna Pepu Guardioli, da bodo postali svetovni prvaki. Enako kot pred štirimi leti Španija, ki je bila večinoma sestavljena iz nogometašev Barcelone, jedro elfa tvorijo člani Bayerna. Manuel Neuer je bil na primer vedno dober vratar, zdaj pa je pojem za vsakega čuvaja mreže. Guardiola je nogometaše Bayerna dvignil na višji nivo."

"V polfinalu je še moj sin opazil, da so Nemci igrali nogomet, Brazilci pa so jih tepli. Časi so se spremenili. Nemčija ni več le dobra mašina, ki vselej zanesljivo teče, so mašina, ki hkrati lepo igra. To je nogomet, ki ponuja nekaj več. Ne gre za igranje bunkerja, za cilj, da dobiš zadetek manj, nato pa se opravičuješ, ker si izgubil po enajstmetrovkah," je sicer nad igro elfa navdušen Švicko.

Če se zaustavi Messi, ni dvoma

"V vsakem primeru prednost dajem Nemcem. Skozi celotno prvenstvo so se merili s težjimi tekmeci. Kot kolektiv so močnejši kot Argentinci, če jim bo uspelo zaustaviti še Messija, potem zame ni nobenega dvoma, kdo bo slavil. A finale je vselej nekaj posebnega. Nosi velik pritisk, najtežje je izgubiti finalno tekmo, vendar je kakovost na strani Nemcev," nam je razložil Luka Elsner in dodal: "Vprašanje je, kako se bo Argentina soočala s tem, da posest žoge ne bo na njihovi strani. Verjetno se bodo v tem primeru osredotočili na branjenje, v tem primeru pa imajo igralce, ki so zelo nevarni v protinapadu. Tu bi lahko Nemci imeli težave. Veliko vlogo lahko odigra Messi, ki lahko obrambo prebije v dvobojih ena na ena. To je Brazilcem zaradi odsotnosti Neymarja manjkalo v polfinalu. Vseeno pri meni prevladuje občutek, da bodo Nemci kontrolirali vso zadevo."

Zlatko Zahovič pričakuje bolj izenačen finale. "Menim, da se Argentinci ne smejo bati dvoboja z Nemci zaradi njihove polfinalne zmage proti Braziliji. Tisti rezultat ni bil realen, čeprav Nemčija igra v izjemni formi. Vendar so Argentinci zelo tekmovalni, vedo, kaj si želijo. Iskali bodo ugoden rezultat," je za hrvaški Index izjavil najboljši slovenski reprezentančni strelec vseh časov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.