Šport
3228 ogledov

Neverjetno, kam sta se na svetovni lestvici prebila Slovenca!

Tadej Pogačar in Primož Roglič Profimedia
Roglič pred Tourom ostaja na vrhu lestvice Uci, Pogačar že šesti.

Pred najpomembnejšo postajo letošnje skrajšane in zaradi pandemije novega koronavirusa na glavo obrnjene sezone kolesarjev, dirko v Franciji, je na lestvici krovne zveze UCi prvo mesto obdržal slovenski as Primož Roglič. Tik pod vrhom pa se mu je pridružil Tadej Pogačar, ki je zdaj šesti.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Na prvih treh mestih lestvice v primerjavi s prejšnjo ni sprememb. Roglič, ki je bil pred dnevi tik pred zmago na dirki kriterij Dauphine, a je nato zaradi posledic padca preventivno izpustil zadnjo etapo, je prvi s 3343,57 točke.

Za prvim možem ekipe Jumbo Visma je na drugem mestu Danec Jakob Fuglsang (Astana) s 3036,5 točke, tretji pa Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick step) z 2968,95 točke.

tadej pogačar | Avtor: Epa Epa

Na četrto mesto se je prebil Belgijec Greg Van Avermaet, peti je Italijan Diego Ulissi, šesti pa zdaj mladi slovenski adut Tadej Pogačar (UAE Emirates). Za Pogačarja je ta uvrstitev precejšnje napredovanje, saj je skočil za osem mest. Zdaj je pri 2062,33 točke.

Med dvestoterico pa sta še dva Slovenca, 118. je Matej Mohorič (Bahrain - McLaren), 166. pa Jan Polanc (UAE Emirates).

UCI lestvica | Avtor: UCI UCI

Še bolj dominantni pa so slovenski kolesarji, kar se tiče zgolj etapnih dirk. Tam namreč trenutno za najboljša kolesarja na svetu veljata prav oba naša najboljša predstavnika.

Roglič je v zadnjih dveh sezonah praktično nepremagljiv, tako da tudi ne čudi njegova ogromna prednost, saj je zbral 3113, 57 točk, medtem ko se je iz petega na drugo mesto prebil Pogačar, ki ima na kontu 1755 točk. Najbližji zasledovalec Nairo Quintana se je zaustavil pri 1691 točkah.

UCI lestvica | Avtor: UCI UCI

Da pa je Slovenija postala prava kolesarska velesila, lepo kaže tudi svetovna kolesarska lestvica držav, kjer je Slovenija na izjemnem 9. mestu, za Slovenijo pa zaostajajo celo države, kot so Španija, Velika Britanija, Norveška, Rusija...

UCI lestvica | Avtor: UCI UCI

 

Komentarjev 1
  • stilist 14:24 18.avgust 2020.

    Bravo fantje! To je garaški šport.

Sorodne novice