Šport
2687 ogledov

Neverjetno! Najboljši na svetu zamudil začetek dvoboja, pritekel kar v trenirki

Magnus Carlsen Profimedia
Magnusu Carlsenu je po zmagi na hitropoteznem šahu pripadla trojna svetovna krona, a vse ni šlo tako zlahka ...

Magnus Carlsen je postal trikratni svetovni prvak v šahu. Dva dni po tem, ko je zmagal na SP v pospešenem šahu, je v četrtek v Almatyju osvojil naslov še v hitropoteznem šahu. Norvežan pa je tudi svetovni prvak v klasičnem šahu, a prihodnje leto ne bo branil naslova. Zanj se bosta aprila pomerila Rus Jan Nepomnjaščij in Kitajec Ding Liren.

Dvaintridesetletni Carlsen je na dvodnevnem turnirju v Kazahstanu osvojil 16 točk v 21 partijah. Drugo mesto je osvojil prvi na svetovni lestvici v tej zvrsti šaha, Američan Hikarus Nakamura, tretje pa Armenec Haik Mikaeli Martirosjan. Oba sta osvojila po 15 točk. Branilec naslova, Francoz Maxime Vachier-Lagrave, je zbral 12,5 točke in bil šele 31.

Pri hitropoteznem šahu imajo igralci na voljo tri minute za igro in dobijo dodatni dve sekundi za vsako potezo. Ravno v omenjeni disciplini naj bi bil sicer skoraj nepremagljivi Carlsen še najbolj ranljiv.

 

Carlsen v trenirki zamudil na dvoboj

A kljub novemu naslovu svetovnega prvaka se je tokratno svetovno prvenstvo v hitropoteznem šahu za Carlsena začelo precej šokantno. Norveški šahovski zvezdnik je namreč skoraj zamudil svoj prvi dvoboj.

Norvežan je dan po zmagoslavju na svetovnem prvenstvu v pospešenem šahu, ki je prav tako potekalo v Almatiju, na prvi dvoboj SP v hitropoteznem šahu pritekel v tekaških hlačah vsega 30 sekund pred iztekom svoje prve poteze proti Belorusu Vladislavu Kovaljovu.

Po še pravočasno opravljeni prvi potezi je nato dvoboj dobil. "To je bila povsem moja krivda. Obtičal sem v prometu," je 32-letni zvezdnik šaha dejal po dvoboju. Pred tem je bil Carlsen po poročanju organizatorjev tekmovanja na turnem smučanju v bližnjih gorah. Naslednje dvoboje je nato odigral v svoji običajni oprav.

Magnus Carlsen Svetovni prvak Šport Slovenka: "Gre za enega največjih škandalov"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice