Šport > Nogomet
305 ogledov

60 let od tragedije in smrti Busbyjevih dečkov

Letalska nesreča, Manchester United Profimedias
Šest desetletij je minilo od tragične nesreče angleškega velikana.

Danes mineva 60 let od letalske nesreče, v kateri je 6. februarja 1958 na letališču v Münchnu življenja med drugimi izgubilo osem igralcev Manchester Uniteda, trener in dva funkcionarja. Letalo z nogometaši tedaj ene najboljših ekip v Evropi se je vračalo iz Beograda, kjer je bila na sporedu tekma evropskega pokala.

Nesreča je končala obdobje mitske zasedbe 'Busby Boys', kot so tedaj imenovali izbrance trenerja Matta Busbyja, ki je preživel ognjene zublje in kasneje klub popeljal še do dveh državnih naslovov, ene zmage v FA pokalu in lovorike v Pokalu državnih prvakov leta 1968, ki jo je kasneje nasledila Liga prvakov. Umrl je leta 1994 v starosti 85 let.

Šlo je za zelo mlado ekipo, ki pa je v letih 1956 in 1957 osvojila angleško prvenstvo, zaradi mladosti pa so nogometaši dobili nadiimek "Busbyjevi dečki". Nesrečo je kot 20-letni fant preživel tudi Bobby Charlton, ki je nato postal eden najboljših angleških nogometašev vseh časov. Pred usodnim vzletom je pomotoma sedel na napačni sedež.

nesreča Jaroslav Letalske nesreče: Šport Letalske nesreče: Torino, Manchester United, Jaroslavl ...

Rdeči vragi so se vračali z evropske tekme v Beogradu, kjer so odigrali 3:3 s Crveno zvezdo. Zaradi domače zmage z 2:1 so v polfinale pokala prvakov napredovali Angleži. Ob povratku v Manchester je moralo njihovo letalo zaradi točenja dodatnega goriva pristati v mrzlem in zasneženem Münchnu. Dvakrat je potem posadki spodletelo prižgati motorje, odločili so se še za tretji poskus. Letalo je pospeševalo prepočasi, pilot je na neočiščeni vzletni stezi izgubil nadzor. Letalo je prebilo varnostno ograjo in se zaletelo v eno od stavb.

Umrlo je 23 od 44 oseb na letalu, tudi osmerica igralcev - Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor in Billy Whelan. Zaradi poškodb sta kariero zaključila še Jackie Blanchflower in Johnny Berry.

Manchester United, letalska nesreča | Avtor: Profimedia Profimedia
Poleg omenjenih članov ekipe so v nesreči umrli še športni novinarji, kopilot, navijač in predstavnik potovalne agencije. V njihov spomin zdaj na Old Traffordu sveti večna luč. Med 21 preživelimi so bili poleg trenerja Busbyja tudi trije novinarji in fotograf, poročevalec časnika News Chronicle Frank Taylor, je kasneje postal peti predsednik Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS).

Mesto Manchester se vsako leto 6. februarja spomni omenjene tragedije s komemoracijo, tako je bilo tudi letos ob 60. obletnici nesreče. Tudi v Münchnu na tragedijo spominja posebno obeležje na Manchesterplatzu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice