Šport > Nogomet
45 ogledov

Američani: Abramovič podaril jahto Putinu

Abramovič uživa v brezskrbnem življenju. Žurnal24 main
Iz Združenih držav Amerike prihajajo obtožbe o domnevni koruptivnosti predsednika Rusije.

Ameriško finančno ministrstvo je zatrdilo, da je Vladimir Putin korumpiran. Predsednik Rusije naj bi kot plačilo za določene usluge s strani lastnika Chelseaja Romana Abramoviča dobil luksuzno jahto. To je prvi primer, da je uradni Washington Putina obtožil podobnih nečednosti.

Vodja ameriškega finančnega ministrstva Adam Szubin je bil tisti, ki je obtožbe privlekel na plan. "Oblasti v Washingtonu že dolgo vedo, da je šef Kremlja korumpiran," je za BBC dejal Szubin.

"Videli smo bogatenje njegovih prijateljev in bližnjih sodelavcev ter marginalizacijo tistih, ki niso na njegovi strani. Naj gre za energetiko ali državne razpise, Putin denar usmerja tja, kjer je zanj najbolj koristen. To je zame pravi primer korupcije," je dodal Szubin.

Najbogatejši Evropejec?

Američani so, predvsem po aneksiji Krima, že diplomatsko napadali Putina, toda direktnih obtožb o korupciji ni bilo, čeprav je CIA že leta 2007 spisala poročilo, v katerem je navedeno, da naj bi imel Putin kar za 40 milijard evrov premoženja, s čimer bi bil najbogatejši Evropejec.

"Njegova uradna plača je okrog 110.000 dolarjev letno. To niti približno ne odgovarja realni sliki njegovih prihodkov. Zelo dobro zna skriti svoje bogastvo," je še dejal Szubin.

Izpoved priče

Washington se pri obtožbah sklicuje na pričevanje Dmitrija Skarge, nekdanjega prvega človeka ruske državne firme Sovkomflot. Ta je zatrdil, da je vedel za predajo 35 milijonov dolarjev vredne luksuzne jahte iz Abramovičevih v Putinove roke.

"Dejstvo je, da je Abramovič Putinu dostavil jahto. Na jahti sem bil leta 2002 v Amsterdamu, tam pa je bil tudi predstavnik gospoda Abramoviča, ki je potrdil, da je jahta Romanova," je za BBC dejal Skarga.

Moskva demantirala

Iz Kremlja je hitro prišel demanti. "Neosnovane obtožbe finančnega ministrstva ZDA na račun Vladimirja Putina terjajo dokaze. To je uradna obtožba in kot takšna, nepodprta z dokazi, meče slabo luč na ameriško ministrstvo," je dejal predstavnik za stike z javnostjo Dmitrij Peskov.

"Naloga ameriškega ministrstva je, da sedaj predstavi dokaze. Mi jih ne bomo zahtevali, a ponavljam, da takšne neosnovane obtožbe mečejo slabo luč na ZDA. Obenem pa kažejo, kdo ima dirigentsko palico," je dodal Peskov.

Abramovič se je na obtožbe odzval preko svojega odvetnika in zatrdil, da je vse skupaj čista izmišljotina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.