Šport > Nogomet
13999 ogledov

Angleži, Hrvati in Rusi v četrtfinale s kršenjem pravil

Epa Seznamu prekrškarjev se je pridružil še Jordan Pickford.
Na svetovnem prvenstvu v Rusiji prihaja do rednih kršitev nogometnih pravil.

Gre za enega najpogosteje kršenih pravil v modernem nogometu, kar se je večkrat pokazalo tudi v osmini finala svetovnega prvenstva v Rusiji.

Na udaru nogometnih puristov so se znašli vratarji, ki pri branjenju enajstmetrovk kršijo jasna določila, vendar jih sodniki zaradi tega ne kaznujejo. Analiza angleških medijev je pokazala, da je kršitev pravila o izvajanju najstrožjih kazni postala stalnica letošnjega mundiala.

Pod drobnogledom sta se znašli dve tekmi osmine finala, ki sta se v nedeljo (1. julija) končali po streljanju enajstmetrovk - Rusija je izločila Španijo, Hrvaška pa Dansko.

Tekmi sta bili zanimivi tudi zato, ker naj bi vratarji Danijel Subašić (Hrvaška), Kasper Schmeichel (Danska) in Igor Akinfejev (Rusija) med loterijo kršili nogometna pravila. Delo so si namreč olajšali tako, da so vselej prezgodaj zapustili golovo črto.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
 | Avtor: Print Screen Print Screen
 | Avtor: Print Screen Print Screen
 | Avtor: Print Screen Print Screen

"Vratar mora ostati na črti, dokler izvajalec ne udari žoge," se glasi nogometno pravilo, ki pa je v praksi večkrat prezrto. Po ugotovitvah analize naj bi bilo neregularnih kar 15 od 19 izvedenih kazenskih strelov, ki bi jih bilo potrebno ponoviti, vendar se sodniki za to niso odločili.

Pravilo sta najpogosteje kršila Subašić in Schmeichel. Hrvaški čuvaj mreže je postal šele drugi vratar v zgodovini svetovnih prvenstev, ki je ubranil tri enajstmetrovke. "Sodniki nas opozarjajo, da moramo ostati na črti. Normalno je, da stopimo meter naprej. Mislim, da je vse po pravilih," je na očitke odgovoril Subašić.

danijel subašić domagoj vida Tekle so solze Šport Hrvaški junak se je zlomil na tiskovki

Po nogometnih pravilih bi moral vratar v trenutku, ko se izvajalec kazenskega strela dotakne žoge, še vedno stati na golovi črti. Če prehitro stopi naprej, na ta način zmanjša površino vrat in izvajalcu odvzame kot. To pomeni, da si vratar s predčasnim vstopom v polje naredi veliko uslugo.

Subašić in Schmeichel sta bila v nekaterih primerih meter ali dva pred golovo črto, vendar se nihče od sodniške ekipe za to ni zmenil. Pravila se je, razen v enem primeru, dosledno držal David de Gea (Španija) in se za "nagrado" z reprezentanco poslovil od prvenstva.

Pereča tema se je znova znašla na tapeti po napredovanju angleške reprezentance, ki je po streljanju enajstmetrovk izločila Kolumbijo. Junak dvoboja je bil vratar Jordan Pickford, ki je v ključnem trenutku zaustavil strel Carlosa Bacce. Tudi on si je pri tem pomagal na nedovoljen način.

"Povsem jasno se vidi, da je kršil pravila. Stopil je vsaj dva ali tri korake v polje. Sodnik je to videl," je povedal nekdanji irski nogometaš Eamon Dunphy, a v isti sapi poudaril. "Ne kritizirajmo Pickforda, to pravilo tako ali tako ne bi smelo veljati."

Komentarjev 5
  • fowler 17:11 04.julij 2018.

    Podobno kot pri izvajanju prostih strelov... Si igralci včasih malo po svoje priredijo razdaljo, naprej ali nazaj...

  • mmm 15:27 04.julij 2018.

    To pravilo obstaja, da golman ne stoji preblizu žogi ob izvedbi enajstmetrovke. Če ga ne upoštevaš, lahko golman stoji centimeter od žoge (karikirano)... Kdaj po tvojem mnenju lahko golman zapusti črto in šprinta proti piki?

  • Lavdan 15:20 04.julij 2018.

    Bedasto pravilo, zato ga tudi ne upoštevajo ne vratarji in ne sodniki.

Sorodne novice