Šport > Nogomet
17 ogledov

Badiola: ''Sociedad uporabljal doping''

José Luis Astiazarán EPA
Nekdanji predsednik Real Sociedada Inaki Badiola je zatrdil, da je španski prvoligaš v času vodenja Joséja Luisa Astiazarána kupoval nedovoljena poživila. Slednji je obtožbe ostro zanikal in že zagrozil z uporabo pravnih sredstev.

Pri španskem nogometnem prvoligašu Real Sociedadu iz San Sebastiána so po izjavah nekdanjega predsednika kluba Inakija Badiole v prejšnjem desetletju kupovali dopinške preparate. Kot je v pogovoru za današnjo izdajo časnika As povedal Badiola, je možno, da je bil med dobavitelji prepovedanih sredstev razvpiti zdravnik Eufemiano Fuentes.

Badiola, ki je predsedniško mesto zasedel leta 2008, pravi, da so klubski zdravniki pred njegovim prihodom šest let kupovali prepovedana sredstva in jih plačevali s sredstvi iz črne blagajne. Šele z njegovim prihodom se je ustaljena praksa prekinila.

Imanol Agirretxe | Avtor: EPA EPA
Fuentes se trenutno zagovarja pred sodiščem v največjem španskem protidopinškem procesu. Športni javnosti je znan predvsem po svojem delovanju v kolesarstvu, a tudi preiskovalci doslej niso razkrili vseh njegovih strank. V njegovi dokumentaciji pa so tudi zabeležke z oznako Rsoc, ki so bile doslej neznane. Badiola pravi, da bi bila lahko to kratica za Real Sociedad.

Astiazarán obtožbe zanika

Na obtožbe se je že odzval nekdanji predsednik José Luis Astiazarán, ki je funkcijo opravljal med letoma 2001 in 2005, ko naj bi Sociedal kupoval nedovljena poživila. Astizarán je zatrdil, da so navedbe Badiole neresnične, zato že razmišlja o pravnih ukrepih proti nekdanjemu predsedniku kluba.

''V obdobju mojega predsedovanja Real Sociedadu (2001-2005) ni bilo nobenega suma o ilegalnih medicinskih storitvah, ki so bile vedno etične in profesionalne. Če bi sumil na kakršnekoli nepravilnosti, bi ostro ukrepal,'' je v izjavi zapisal Astiazarán in nadaljeval: ''Sociedad je vedno, tudi v času mojega mandata, dosledno upošteval vsa dopinška pravila in antidopinške kontrole niso nikoli pokazale nobene nepravilnosti. Ko je tri leta po mojem mandatu funkcijo prevzel gostod Badiola, je začel postopek ocenjevanja, s katerim je sprožil številne postopke proti nekdanji administraciji kluba, vključno z menoj. Sodišče me je oprostilo karkšenkoli kriminalne aktivnosti in njegove navedbe so absolutno napačne in neprimerne.''

''Navedbe gospoda Badiole, ki namiguje, da je moj mandat na čelu španske nogometne zveze namenjem prekrivanju preteklih nepravilnosti, so neresnične in kažejo na pomanjkanje razumevanja, kako deluje zveza,'' je dejal Astiazarán in dodal, da si v boju za svojo čast pridržuje pravico do uporabe pravnih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.