Šport > Nogomet
23 ogledov

Barcelona zadolžena za 442 milijonov

Valencia - Barcelona (21.9.2011) EPA
Nogometaši Barcelone bodo po 111 letih vendarle na svojih dresih nosili ime sponzorja. Čeprav se s tem navijači in legende kluba ne strinjajo, pa je glasovanje članov pokazalo, da je zaradi slabega finančnega stanja novost nujna. Dolgovi znašajo 442 milijonov evrov.

Z glasovanjem na skupščini kluba,na kateri je 697 članov glasovalo za, 76 proti, 36 pa se jih je vzdržalo, so 171 milijonov evrov vredno petinpolletno pogodbo z neprofitno fundacijo Qatar Foundation potrdili. Vodstvo kluba je pogodbo s fundacijo sklenilo že lanskega decembra, a pri mnogih ni bila sprejeta z odobravanjem. Njen največji kritik je bil Nizozemec Johan Cruyff, legenda kluba, ki jo je označil kot vulgarno, peticijo proti pa je podpisalo tisoče navijačev. Te je motila predvsem nedemokratičnost v Katarju, čeprav se fundacija v glavnem ukvarja z dobrimi rečmi, kot so izobraževanje, znanstvene raziskave in podobno. Zaradi kritik so člani kluba morali na glasovanje, ki pa je pokazalo, da se klub denarju ne more odreči.

Za sponzorja na dresih je tudi trener moštva Pep Guardiola, ki je od leta 2003 do leta 2005 igral v katarskem Al Ahlyju in bil tudi ambasador kandidature Katarja za svetovno prvenstvo leta 2022: "Katar se odpira, predvsem k zahodu, poznam pa učinke dela fundacije. Mislim, da mi muslimanskega sveta ne poznamo dovolj, oni pa ne našega. Vseeno pa menim, da podpis pogodbe ni sramota."

Barcelona je lani po sedmih letih prvič prikazala izgubo, in sicer v višini 79,6 milijona evrov, njeni dolgovi pa znašajo 442 milijonov evrov. Zato je njen podpredsednik Javier Faus, ki je zadolžen za finance, dejal, da druge možnosti, kot da denar sprejmejo, ni bilo. Je pa dodal, da bodo po koncu mandata izvršnega odbora, ki se izteče čez tri leta, spet odločali, ali bo klub nadaljeval z nošenjem katarske reklame ali bo sponzorja zamenjal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.