Šport > Nogomet
449 ogledov

Bavarci znova stopili na vrh Evrope

Bayern Epa
Dvoboj Bayerna in PSG-ja za evropski klubski naslov se je končal z minimalno zmago Nemcev. Odločilni zadetek je padel v 59. minuti.

V velikem finalu lige prvakov sta se v Lizboni pomerila nemški in francoski prvak. Bayern je lovil svoj šesti naslov najboljšega v Evropi, Paris Saint Germain prvega.

Uvodne minute dvoboja so minile brez pravih priložnosti, na zelenici pa so prevladovali Bavarci, Parižani so le stežka prehajali polovico igrišča. Nemci so pred tekmo napovedovali, da bodo odločno krenili po zmago, s pritiskom na tekmece pa so hitro prihajali do žog. A pravih zaključkov akcij ni bilo. Prva nevarnost je bila celo na nasprotni strani, a so Bayernovi branilci v 14. in 15. mi nuti uspešno blokirali strela, ki ju je v njihovem kazenskem prostoru sprožil Kylian Mbappe.

Po novem protinapadu pa so Parižani prvič tudi resno zapretili. Neymar je nekoliko z leve ustrelil na gol, a se je izkazal Manuel Neuer. Tega je najprej žoga zadela v roko, ki jo je pustil za svojim telesom, nato pa je nemški vratar še preprečil podajo Brazilca v sredino, kjer je na okroglo usnje čakal Angel Di Maria. PSG je iztržil le kot.

Še bližje zadetku je bil v 22. minuti na drugi strani Robert Lewandowski. Ta je v šestnajstercu sprejel podajo, ki je sicer šla za njegov hrbet, se obrnil in ustrelil. Keylor Navas je bil že premagan, a je zadetek preprečila vratnica.

Po naslednji kontri Francozov je do neoviranega strela prišel Di Maria, a s slabšo desnico je z ugodnega položaja poslal okroglo usnje visoko preko prečke. Pri Bayernu se je poškodoval pomemben član obrambe Jerome Boateng, ki je predčasno sklenil igranje na finalni tekmi.

Kylian Mbappe | Avtor: Epa Epa

Na začetku 29. minute je po izbiti žogi Bavarcev iz šestnajsterca s prve udaril Ander Herrera, strel bi verjetno povzročil veliko težav Neuerju, a je žoga pred vrati zadela Leona Goretzko. Sodniki so storili napako in spregledali kot. Ob koncu 31. minute je Lewandowski po podaji v peterec v padcu prišel do strela z glavo, izpod prečke je žogo uspel odbiti Navas.

V 40. minuti je bil ob nevarnem predložku z leve za las prekratek Thomas Müller. Pet minut kasneje pa so bili Francozi pred vodstvom. Po poigravanju Bavarcev je na robu njihovega kazenskega prostora podajo presekal Mbappe, izmenjal podajo z Di Mario, nato pa z desetih metrov neoviran slabo(tno) streljal po sredini gola, kjer je bil na mestu Neuer.

Na drugi strani so Nemci v zadnjih trenutkih polčasa zahtevali enajstmetrovko, Kingsley Coman je ob kontaktu padel v šestnajstercu, glavni sodnik pa je ocenil, da stik ni bil dovolj močan za prekršek.

V prvi tretjini drugih 45 minut se je ponudila zgodba iz prvega polčasa, Bavarci so bili pri žogi, priložnosti pa ni bilo. Nato pa je sledil šok za Francoze. Joshua Kimmich je z desne natančno podal na drugo vratnico, kjer je žogo mirno z glavo pričakal Coman in jo poslal v mrežo. Francoz je na prešnjih tekmah sicer v igro vstopal namesto Ivana Perišića, tokrat se je znašel v prvi enajsterici.

Kingsley Coman | Avtor: Epa Epa

Coman bi lahko rojakom še bolj otežil delo že čez tri minute, ko je znova ostal sam na drugi vratnici, a je tokrat slabo nameril v dolgi kot, žogo pa je odbil Thiago Silva.

V 70. minuti se je na drugi strani zelenice znova moral izkazati Neuer. Di Maria je podal z desne, žogo je na prvi vratnici pričakal Marquinhos, a se je nemški vratar 'razširil' in z nogo ubranil strel. PSG je pritiskal za izenačenje. Najprej je Mbappe preigraval v šestnajstercu Nemcev, a ni prišel do strela, ob padcu je zahteval prekršek za najstrožjo kazen, Neymarjev poizkus z 20 metrov malce kasneje pa je končal nenevarno mimo vrat.

Parižani, ki jim je zmanjkovalo časa, so postajali vse bolj nervozni, Bayern pa je mirno prekinjal njihovo igro s prekrški, pravega ritma ni bilo. V 84. minuti je s prostega strela od daleč ustrelil Philippe Coutinho, ki pa okroglega usnja ni uspel usmeriti na gol.

Drugi polčas je bil podaljšan za pet minut. V drugi minuti dodatka je Mbappe podal do Neymarja, ta se je v kazenskem prostoru obrnil in poslal žogo proti golu, kjer pa jo v petercu ni uspel v mrežo preusmeriti rezervist Eric Maxim Choupo-Moting. V Nemčiji rojeni Kamerunec je zgrešil okroglo usnje. To je bila zadnja priložnost na tekmi.

Liga prvakov, finale:

PSG - Bayern  0:1 (0:0) 
Coman 59.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice