Šport > Nogomet
162 ogledov

Presenečenja se vrstijo, prekinjenih več dolgoletnih nizov

Olympique Lyon Epa Lyon je presenetljivo izločil Manchester City.
Prvič po sezoni 1995/96 v polfinalnih dvobojih Lige prvakov ne bo ekip iz španske in angleške lige.

Letošnji zmagovalec nogometne Lige prvakov bo nemški in francoski klub. Na finalnem turnirju v Lizboni se bo Lyon v polfinalu 19. avgusta merili z Bayernom, dan pred tem pa se bosta za vstop v finale merila RB Leipzig Kevina Kampla in Paris St. Germain. 

Prvič po sezoni 1995/96 v polfinalnih dvobojih ne bo ekip iz španske in angleške lige. Ob teh dveh pa prvič po letu 1991 ne bo niti italijanske ekipe. Pred 29 leti se je tudi edinkrat primerilo, da omenjene tri lige niso imele svojega predstavnika med zadnjimi štirimi ekipami sezone.

Tedaj je prvak postala beograjska Crvena zvezda, drugi je bil Olympique Marseille, med četverico sta bila še Spartak Moskva in Bayern. V 65-letni zgodovini evropskih nogometnih pokalov je tudi šele drugič, da med zadnjimi štirimi ni predstavnikov treh velikih lig iz Španije, Anglije in Italije.

Igrala pa bosta predstavnika nemškega prvenstva, ki je po pandemiji novega koronavirusa prvo od velikih lig po sprejetju posebnih zdravstvenih protokolov kot smernice za druge nadaljevalo sezono, ter prvič dva iz francoske, ki jo je med elitnimi petimi edina predčasno končalo s tekmovanji.

Prav tako v zaključnih bojih po desetletju in pol prvič ne bo dveh po mnenju ljubiteljev nogometa ta čas najboljših igralcev, Argentinca Lionela Messija in Portugalca Cristiana Ronalda. Prvič in zadnjič, odkar zvezdnika tudi v pogledu celotne zgodovine nogometa igrata na najvišji ravni, je bilo to v sezoni 2005/2006.

Raheem Sterling Liga prvakov Šport Senzacija v Lizboni, izpadel še bogati City

Ronaldo je v tej sezoni izpadel že v osmini finala, ko je njegov Juventus izločil Olympique Lyon. Ta je sinoči v zadnjem četrtfinalu v Lizboni presenetil Manchester City s 3:1. Le večer prej je Bayern izločil Messijevo katalonsko zasedbo, ko je bilo kar 8:2 za Bavarce, po 4:1 v vsakem polčasu.

Lionel Messi | Avtor: Epa Epa

Na tej tekmi je tako padla kopica rekordov. Prvič v 28 letih Lige prvakov je v izločilnih bojih ena izmed ekip dosegla osem golov, Bayern je v 250. nastopu v tem tekmovanju prvič zadel tolikokrat, Barcelona pa v evropskih pokalih še nikoli ni prejela toliko zadetkov. Kar 4:1 je bilo že po 31 minutah, doslej tudi še nobena ekipa v tem elitnem tekmovanju ni dosegla štirih golov tako zgodaj na eni tekmi.

Prvi napadalec Bavarcev Robert Lewandowski je zabil zanj petdeseti gol v Ligi prvakov za Bayern. Poljak s 14 goli vodi na lestvici strelcev sezone in glede na formo Bayerna ter tudi njegovo je zanj videti dosegljiv tudi skupni sezonski rekord Ronalda (17 golov).

Ekipa Hansija Flicka v letu 2020 ostaja neporažena, zadnja izgubljena tekma je iz lanskega decembra, proti Barceloni je dosegla devetnajsto zmago v nizu, na zadnjih 28 tekmah je zbrala 27 zmag in remi.

Lionel Messi Mediji nad Messija Šport Posnetek Messijevega početja med polčasoma razbesnel javnost

Bayern je v letošnji sezoni, ki jo je zaznamovala pandemija novega koronavirusa in zato zaključek prvič v zgodovini poteka brez gledalcev in po turnirskem sistemu na eno zmago v enem samem mestu, edini med zaključno četverico v Lizboni, ki je doslej zaigral v finalu. Ob tem je videti, da ima po doslej prikazani igri največ možnosti med vsemi, da še šestič osvoji naslov po sezonah 1973/74, 1974/75, 1975/76, 2000/01 in 2012/13.

Presenetljivi polfinalist je tudi Leipzig, ki je tako zagotovil, da ima nemška lige drugič dva predstavnika med najboljšo četverico, leta 2013 je Bayern v finalu ugnal Borussio Dortmund.

Kevin Kampl RB Leipzig | Avtor: Epa Epa

Francoska in nemška liga krepko zaostajata za preostalimi tremi velikimi ligami po številu naslovov, predstavniki španske, angleške in italijanske so bili zmagovalci v 43 od 65 sezon, v kar je vključena tudi tokratna.

Kevin Kampl Liga prvakov Šport "Slovenski" četrtfinale odločen v zadnjih minutah

Španska La Liga ima skupaj 18 lovorik, od tega jih je 13 z rekordom med vsemi v Evropi prispeval Real Madrid, pri 13 je angleška Premier League, eno manj ima italijanska serie A. Bundesliga je s sedmimi krepko zadaj četrta, Olympique Marseille pa je edina francoska vrsta, ki je osvojila naslov, to je bilo leta 1993.

Pred francosko ligo sta še nizozemska (6) in portugalska (4), po en naslov imajo še srbska, škotska in romunska liga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice