Šport > Nogomet
11 ogledov

Bayernu največ možnosti za evropski vrh

Torino Milan Balotelli Birsa ga ljubi EPA
V torek in sredo se bo s 1. krogom začel skupinski del nogometne Lige prvakov. Naslov brani münchenski Bayern, ki je na stavnicah tudi letos glavni kandidat za končno zmago.

Bavarci bodo igrali v skupini D skupaj z Manchester Cityjem, moskovskim CSKA in Viktorio iz Plzna, klubom, ki je v 4. krogu kvalifikacij izločil Maribor. Favorita skupine sta Bayern in Manchester City.

Bavarci pod vodstvom Pepa Guardiole merijo na to, da kot prvi klub, odkar so uvedli ligo prvakov, slavi dvakrat zapored. Nekaj slabih izkušenj s tem tekmovanjem pa ima City, saj se jim že dvakrat zapored ni uspelo prebiti iz skupine. Zdaj pa jih vodi Čilenec Manuel Pellegrini, ki je z Malago in Villarrealom že prišel v izločilne boje.

Angleži favoriti v skupinah E in A

Prvak iz leta 2012 Chelsea, ki je na stavnicah na četrtem mestu, kar zadeva skupno zmago (za Barcelono in Realom), bo igral v skupini E, glede na tekmece je izrazit favorit za zmago v skupini. Modri s Stamford Bridgea bodo igrali proti drugemu favoritu skupine Schalkeju, evropskemu prvaku iz leta 1986 Steaui in Baslu.

V skupini A je glavni kandidat za prvo mesto Manchester United pod vodstvom novega trenerja Davida Moyesa. A naloga bo vse prej kot lahka, saj bodo rdeči vragi igrali proti neugodnim Realu Sociedadu, Šahtarju iz Donjecka in Bayerju iz Leverkusna. Stavnice ob bok Unitedu, ki ga je v zadnjih dneh prestopnega roka okrepil robustni vezist Marouane Fellaini, postavljajo Ukrajince.

Real in Juventus za prvo mesto

V skupini B sta izrazita favorita zvezdniško (pre)polni madridski Real, ki ga je za ogromno odškodnino okrepil še Gareth Bale, in Juventus, ki s prihodom Carlosa Teveza računa na korak naprej v primerjavi z lansko sezono, ko je v četrtfinalu klonil pred poznejšim zmagovalcem Bayernom. Štrene evropskima velikanoma bosta skušala mešati Galatasaray in Koebenhavn.

Favorita skupine C sta bogati Paris Saint Germain, ki je svoj že tako potenten napad z Zlatanom Ibrahimovićem okrepil še z urugvajskim zvezdnikom Edinsonom Cavanijem, in Oblakova Benfica, dvakratna zmagovalka tekmovanja najboljših evropskih klubov, nazadnje je slavila davnega leta 1962. V skupini sta še pirejski Olympiakos in Anderlecht.

Skupini smrti

Najtežja od vseh bo skupina F, v kateri so Arsenal, lanski finalist Borussia Dortmund, pri kateri že pozabljajo odhod Maria Götzeja k Bayernu, saj je novinec, Armenec Henrih Mhitarjan, po zaslugi dobrih iger vse bolj priljubljen pri zvestih navijačih, Marseille in Napoli, ki je po odhodu Cavanija napad okrepil z Gonzalom Higuainom, trenersko klop pa z Rafo Benitezom. Stavničarji največ možnosti za prvi dve mesti dajejo Borussii in Arsenalu, okrepljenemu z izvrstnim nemškim vezistom Mesutom Özilom.

Skupino H so mnogi poimenovali kar "skupina zgodovine". Barcelona, Milan, Ajax in Celtic so namreč skupaj osvojili kar 16 evropskih pokalov. To bo sicer tretja sezona zapored, v kateri se bosta srečala Barca, okrepljena z Brazilcem Neymarjem, in Milan s povratnikom Kakajem. Ta dva sta tudi favorita skupine, česar se zaveda tudi trener Celtica Neil Lennon: "Mislim, da je to najboljša in najslabša možna skupina. Če bi gledali samo na glamur, potem ni boljših klubov, kot so ti trije naši tekmeci, v nogometnem smislu pa ne bi moglo biti težje."

Stavničarji pravijo, da se bosta iz skupine G najverjetneje prebila Atletico Madrid z napadalcem Davidom Villo in Porto, v katerem znajo v vsaki sezoni ponagajati bogatejšim evropskim klubom in jih "razdražiti" z nadarjenimi nogometaši. V tej sezoni bo največ oči uprtih v napadalca Jacksona Martineza. Če je Vršičeva Austria v tej družbi "outsider", pa tega ne gre trditi za Zenit iz Sankt Peterburga. Ne nazadnje tega ne dovolijo imena, kot so Hulk, Andrej Aršavin, Axel Witsel ...

Skupinski del tekmovanja se bo končal 10. in 11. decembra, finale pa bo 24. maja na Benficinem stadionu v Lizboni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.