Šport > Nogomet
20 ogledov

Bezjak potopil Lazio, Salzburg razbil Ajax

Iličić gol Fiorentina Siena Coppa Italia
1/17
EPA
Poleg nogometašev Maribora je bilo v akciji še nekaj Slovencev. Jan Oblak v Solunu ni dobil priložnosti (0:1), v Esbjergu je Josip Iličić zabil za Fiorentino (1:3). Roman Bezjak je z edinim golom na tekmi matiral Lazio, Kevin Kampl pa je asistiral ob visoki zmagi Salzburga pri Ajaxu (0:3).

Ob 19. uri sta na sceno stopili Fiorentina in Benfica. Italijani so gostovali na Danskem pri Esbjergu, Portugalci pa v Solunu, kjer jih je pričakal PAOK. Za Violo je Josip Iličić začel v prvi enajsterici odigral celo tekmo in ob zmagi tudi zabil, medtem ko Jana Oblaka ni bilo v ekipi lizbonskega velikana, ki je zabeležil minimalno zmago.

Srečanje v Esbjergu se je začelo v izjemnem tempu. Italijani so že v deveti minuti povedli prek Alessandra Matrija, a že v naslednjem napadu je njegov zadetek izničil Martin Pusić. Tudi izid 1:1 ni bil dolgo na semaforju, saj je v 15. minuti zabil Iličić. Slovenski reprezentant je po predložku z desne prišel do odbite žoge, si jo zaustavil in jo poslal v mrežo domačega vratarja Martina Dúbravke. Zadetek Kranjčana si lahko ogledate na tej povezavi.

Potem, ko je v 37. minuti z enajstmetrovke zabil še Alberto Aquilani, je postalo jasno, da so varovanci Vincenza Montelle že z nogo in pol v osmini finala. v drugem polčasu so Firenčani spretno zadrževali prednost in domačine držali precej daleč od svojega gola. Iličić je na zelenici ostal do konca tekme (1:3), v 71. minuti je precej tudi rumeni karton.

Juve začel pot do domačega finala

Juventus je na svojem stadionu, kjer bo letos tudi finale Evropske lige, gostil turški Trabzonspor. Prvi gol na obračunu je padel v 16. minuti po spletu srečnih okoliščin za "staro damo". Po poskusu globinske podaje na desno je okroglo usnje zadelo enega od gostujočih branilcev v glavo in se odbilo idealno za Pabla Osvalda, ki je v dvoboju iz oči v oči žogo poslal med nogama vratarja Onurja Kıvraka.

Torinčani so prevladovali tudi v drugem polčasu, sadove pa je obrodil šele njihov zaključni pritisk. V 94. minuti je po podaji Carlosa Téveza zabil Paul Pogba, ki je zadel zgornji kot gola. Varovanci Antonia Conteja so si pred gostovanjem v Turčiji torej priigrali lepo prednost.

Ukrajinci polovično uspešni

V vlogi domačini so se znašli tudi trije ukrajinski klubi, čeprav je država trenutno v katastrofalnem stanju. Kijevski Dinamo je svojo domačo tekmo namesto na svojem olimpijskem stadionu odigral v ciprski Nikoziji, to pa je Valencia s pridom izkoristila. Z dvema zadetkoma v zaključku srečanja so si "netopirji" priigrali težko ulovljivo prednost pred povratno tekmo na Mestalli (0:2).

Na svojem objektu pa sta lahko igrala Černomorec in Dnipro. V Odesi so se domačini z Lyonom razšli brez golov, medtem ko je za minimalno slavje v Dnipropetrovsku nad Tottenhamom poskrbel Jevgenij Konopljanka, ki je v 81. minuti realiziral najstrožjo kazen.

Bezjak z bombo presenetil Berisho

Istočasno s Štajerci so igrali še trije klubi, ki imajo v svojih vrstah Slovenca. Salzburg je s Kevinom Kamplom gostoval pri slovitem Ajaxu, Roman Bezjak se je s soigralci iz vrst Ludogorca postavil po robu Laziu na Olimpicu. Gregor Zabret si je domači dvoboj Swanseaja  proti Napoliju ogledal s tribune.

Bezjak je svojo nalogo odlično opravil že v prvem polčasu. Po zgrešeni enajstmetrovki Svetoslava Djakova v 9. minuti so Bolgari zapravili še nekaj priložnosti, v izdihljajih prvega dela pa je pogumno igro kronal prav slovenski reprezentant. Rimljani so mu pustili preveč prostora, Korošec pa je s 25 metrov močno sprožil in premagal Etrita Berisho, ki ni bil najbolje postavljen. Zadetek Bezjaka si lahko ogledate na tej povezavi.

Lazio je drugi polčas začel silovito in že v 50. minuti so si domači priigrali najstrožjo kazen. Izvajalec je bil Felipe Anderson, a uspešnejši od njega je bil bolgarski vratar Vladislav Stojanov. Djakovu še naprej ni šlo od nog in v 55. minuti je prejel drugi rumeni karton. Pet minut kasneje je moral zaradi taktične menjave z zelenice tudi Bezjak. A kmalu je pri domačih pordečel tudi Luis Pedro Cavanda, Lazio pa do konca ni uspel izenačiti in se bo v Bolgarijo moral podati z minimalnim zaostankom (0:1). 

Kampl asistiral pri demontaži Ajaxa

Salzburžani so v prvem polčasu na AmsterdamAreni povsem deklasirali Ajax. Potop Nizozemcev je že v 14. minuti z zadetkom iz enajstmetrovke napovedal Jonathan Soriano. Sedem minut kasneje je na sceno stopil tudi Kampl, ki je z asistenco omogočil Sadiu Manéju, da je zabil v prazno mrežo. Soriano je pred polčasom dodal še en zadetek in Ajax je bil že na robu katastrofe. 

V drugem delu so Avstrijci, ki že nekaj mesecev igrajo v izjemni formi, zlahka ubranili visoko zmago, ki jim ob pametnem pristopu na Solnograškem omogoča zanesljiv preboj med šestnajsterico. Kampl je na igrišču ostal do 88. minute.

Evropska liga, 1/16 finala (prve tekme):

Anži : Genk 0:0 (0:0)
RK: Maksimov (89/Anži)

Černomorec Odesa : Lyon 0:0 (0:0)

Dnipro : Tottenham 1:0 (0:0)
Konopljanka (81/11m)

Dinamo Kijev : Valencia 0:2 (0:0)
Vargas (79), Feghouli (92)

Esbjerg : Fiorentina 1:3 (1:3)
Pusić (10); Matri (9), Iličić (15), Aquilani (37/11m)
Iličić (Fiorentina) je odigral celotno tekmo.

Juventus : Trabzonspor 2:0 (1:0)
Osvaldo (16), Pogba (94)

Slovan Liberec : AZ Alkmaar 0:1 (0:0)
Viergever (89)

PAOK Solun : Benfica 0:1 (0:0)
Lima (59)
Oblak (Benfica) ni bil v ekipi.

Ajax : Red Bull Salzburg 0:3 (0:3)
Soriano (14/11m, 35), Mané(21)
Kampl (Salzburg) je igral do 88. minute.

Real Betis : Rubin Kazan 1:1 (1:0)
Didac (3); Eremenko (74)
RK: Prudnikov (28/Rubin)

Porto : Enitracht Frankfurt 2:2 (1:0)
Quaresma (45), Varela (68); Joselu (72), Alex (77/ag)

Lazio : Ludogorec Razgrad 0:1 (0:1)
Bezjak (45)
Anderson (Lazio) je v 50. minuti zapravil enajstmetrovko.
Djakov (Ludogorec) je v 9. minuti zapravil enajstmetrovko.
RK: Cavanda (73/Lazio); Djakov (Ludogorec/55)
Bezjak (Ludogorec) je igral do 60. minute. 

Maccabi Tel-Aviv : Basel 0:0 (0:0)

Maribor : Sevilla 2:2 (1:0)
Tavares (33), Vršič (81); Gamiero (47), Fazio (72)

Viktroia Plzeň : Šahtar Doneck 1:1 (0:0)
Tecl (62); Adriano (65)

Swansea City : Napoli 0:0 (0:0)
Zabret (Swansea) ni bil v ekipi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.