Šport > Nogomet
5173 ogledov

Čeferin ima dovolj: "To želijo tisti, ki jim ni mar za solidarnost"

aleksander čeferin Epa Predsednik Uefe Aleksander Čeferin.
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je goreč nasprotnik ideje o oblikovanju nove evropske superlige.

Aleksander Čeferin  v pogovoru za špansko Marco ni imel veliko časa za razpravo o vse glasnejših pobudah za oblikovanje novega nogometnega tekmovanja na stari celini, je pa priložnost izkoristil za kritiko na račun podpornikov t.i. evropske superlige. Ta je že nekaj časa predmet burne razprave v evropskem nogometnem prostoru.

Za načrtom, s katerim bi odvzeli primat primat ligi prvakov, naj bi stala peterica angleških klubov, ki že zbirajo podpornike med klubi v najmočnejših evropskih ligah.

Po navedbah britanskih medijev naj bi se v evropski superligi merilo 18 ekip, pri čemer bi se najboljši udarili v play-offu, da bi določili skupnega zmagovalca. V te pogovore naj bi bila vključena tudi mednarodna nogometna federacija Fifa.

Neimenovani viri so za britansko radiotelevizijo razkrili, da bi bil proračun nove evropske premier lige težak kar 4,6 milijarde funtov (pet milijard evrov). Viri so za BBC povedali, da so razprave še vedno v zgodnji fazi, vendar naj bi načrt vključeval zamenjavo lige prvakov z novo obliko. V pogovoru naj bi bili vključeni ameriška investicijska banka JP Morgan in celo Mednarodna nogometna zveza (Fifa).

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa
Projektu odločno nasprotuje tako Združenje nogometnih navijačev kot predsednik španske lige Javier Tebas, vseskozi pa je svoje nestrinjanje izražal tudi Čeferin, ki še vedno vztraja pri tem stališču.

"Zame superliga ne pride v poštev," je bil jasen predsednik Uefe. "To je želja dve ali treh direktorjev, ki jim ni mar za solidarnost. Mar jim je izključno zase in za nikogar drugega. Verjetno bi s tem škodovali celo svojim klubom, čeprav se tega ne zavedajo. Ideja ni resna. Pojavila se je po odhodu predsendika Barcelone, vendar menim, da ideja ni resna, temveč prej populistična in politična," je dodal Čeferin.

Dotaknil se je še prestavitve evropskega prvenstva, ki ga bodo zaradi pandemije koronavirusa organizirali prihodnje leto.

"Sprva nismo vedeli, kaj se bo zgodilo. Če bi vztrajali pri organizaciji za vsako ceno, ga morda ne bi mogli izvesti, če bi se situacija poslabšala. Prepričan sem, da bi imeli težave," je povedal in dodal: "Zdravje je vedno prioriteta. Zdravje je pomembnejše od katerekoli industrije, vključno z nogometom."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice