Šport > Nogomet
137 ogledov

Čeferin zagovarjal odločitev glede Bakuja

aleksander čeferin Epa
Predsednik Uefe ne vidi nič slabega v tem, da bo finale v državi, kjer eden od nogometašev ne bo zaigral zaradi politike.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v danes objavljenem intervjuju za nemški tednik Spiegel vnovič zagovarjal finale evropske lige Bakuju, ki ga bosta 29. maja v azerbajdžanski prestolnici odigrala londonska velikana Chelsea in Arsenal.

Čeferin je sicer poudaril, da je stanje človekovih pravic v Azerbajdžanu težavno. "Toda ali to pomeni tudi, da si navijači v Bakuju ne zaslužijo nogometa v živo? Težave s človekovimi pravicami so tudi drugje v Evropi," je dejal Čeferin.

Vprašanje je aktualno tudi zato, ker se je Arsenalov vezni igralec Henrih Mhitarjan ta teden odločil, da ne bo igral v finalu, saj se kot Armenec, državi sta bili v vojni v Karabahu, boji za lastno varnost.

"Če bo nogomet dovolil, da ga ustavijo tovrstne težave, potem v bodoče ne bomo več mogli organizirati ničesar. Tudi v Franciji smo organizirali varno evropsko prvenstvo, čeprav je bila država takrat tarča terorističnih napadov," je še dejal Slovenec na čelu krovne evropske zveze.

Po mnenju mnogih gre za dokaj čuden odgovor glede na Uefin slogan Enakovredna igra - nogomet je odprt za vse. "Razen, če si Mhitarjan," se je pritožil eden od navijačev Arsenala. Na tekmo po informacijah iz Velike Britanije sicer ne bodo smeli tudi britanski državljani z armenskimi priimki, saj so jim kljub kupljenim vstopnicam zavrnili vstop v državo.

Uefa je oba londonska kluba razbesnela tudi s tem, da je na stadionu, ki prejme 68 tisoč gledalcev, Arsenalu in Chelseaju za njihove navijače zagotovila le po 6.000 vstopnic. Topničarji so na evropsko zvezo uradno naslovili zahtevo, da pojasni razdelitev vstopnic, navijači obeh klubov pa Uefo obtožujejo, da ji je mar le za denar. Finale si bodo tako v živo večinoma ogledali le prebivalci Azerbajdžana, na svoj račun pa bodo prišli tudi predstavniki in nagrajenci sponzorjev, ki so s strani Uefe prejeli dragocene lističe.

Čeferin se je še enkrat dotaknil tudi sprememb v evropskih tekmovanjih in poudaril, da je sam mnenja, da spremembe trenutno po njegovem mnenju niso potrebne. Še enkrat je ponovil, da je sam proti načrtom ECA, da bi po letu 2024 oblikovali nekakšno tristopenjsko ligo s številnimi mesti, rezerviranimi za najboljše klube, pa tudi proti ideji, da bi se tekme evropske lige igrale ob koncih tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.