Šport > Nogomet
45 ogledov

Celje šokiralo Maribor, Koper prek Mure

lazio maribor milanič Reuters
Maribor je presenetljivo izgubil v Ljudskem vrtu proti Celju, Olimpija pa je zanesljivo odpravila Aluminij in se približala Štajercem na lestvici. Na prvi sobotni tekmi je Gorica doma remizirala s Triglavom. Rudar je v Velenju prišel do pomembne zmage nad Domžalami.

Celjski nogometaši so šokirali vodilni Maribor in se po petih letih veselijo treh točk v Ljudskem vrtu. To je nagrada za pogumno igro, ki so jo pokazali varovanci Marijana Pušnika. Mariborčani so imeli generalko pred četrtkovo tekmo evropske lige s Tottenhamom, zato je trener Darko Milanič v igro poslal vse razpoložljive sile. Manjkala sta le kaznovani Arghus in poškodovani Aleš Mejač.

Celjanom se je uspeh nasmihal že v 11. minuti, ko so povedli. Akcija je potekala na robu kazenskega prostora domačih. Za strel se je odločil Gregor Bajde, ki je žogo poslal v levi kot gola Jasmina Handanovića. Lahko pa bi se tekma začela drugače.

V deveti minuti je bil Dejan Mezga vztrajen in hiter ob prodoru v kazenski prostor. Z leve strani je še pred stransko črto podal po tleh proti sredini, kjer je Agim Ibraimi meril proti desnemu kotu, žoga pa je zadela vratnico.

Veliko prostora za Celjane

Po prejetem zadetku so bili domači nekaj časa nezbrani, potem pa so začeli napadati. To se jim je obrestovalo. V 24. minuti je bil v prodoru Martin Milec, v kazenskem prostoru ga zrušil Benjamin Verbič.

Protesti gostov niso zalegli, sodnik Andrej Tratnjek je pokazal na belo točko. Mezga je bil natančen. Igra je potekala večinoma na polovici gostov, vendar brez pravega zaključnega strela. Je pa bil v 38. minuti Handanović na preizkušnji.

Najprej se je po dolgi podaji pred njim znašel Marko Kolsi. Strel je obranil, toda nevarnost še ni bila odpravljena. Kolsi je v nadaljevanju akcije zadel Mezgo, žoga se je odbila pred golovo črto, kjer pa je znova posredoval Handanović.

Tudi v drugem polčasu je igra potekala večinoma na polovici gostov. V 62. minuti je Matic Kotnik uspešno posredoval po strelu Marcosa Tavaresa z glavo. Mariborčani so napadali, vendar so Celjanom pustili veliko prostora.

Šok na koncu

V 74. minuti so Celjani izvedli prosti strel. Sebastjan Gobec je streljal s 30 metrov, žoga se je odbila do Mateja Centriha, ki je streljal iz bližine, pred Handanovićem pa je posredoval Aleksander Rajčević.

V 84. minuti so imeli Celjani spet priložnost. Gobec je z razdalje zadel prečko, žoga se je odbila do Klemna Medveda, ki je podal pred gol, Aleksander Rajčević pa jo je odbil daleč stran. Minuto kasneje je Tavares z glavo streljal čez gol.

V predzadnji minuti pa veselje gostov in šok za domače. Verbič je izvedel kot z leve strani, najvišji v skoku je bil Marko Krajcer, ki je z glavo žogo poslal v mrežo za veliko veselje.

Andraž Šporar Olimpija Crvena Zvezda Stožice | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Olimpija vse bolj konstantna

Olimpija z izjemo poraza v Mariboru nadaljuje zmagovito pot pod vodstvom Andreja Razdrha. Osma zmaga na zadnjih devetih prvenstvenih tekmah in poraza Maribora ter Domžal pomenijo dodatno utrditev na drugem mestu na lestvici.

Olimpija, ki ob tekmi več za vodilnimi državnimi prvaki zaostaja tri točke, je ekipo iz Kidričevega pokorila v drugem polčasu z zadetki Andraža Šporarja, Blaža Božiča in Anžeta Zorca. Aluminij je vpisal osmi poraz v prvenstvu in ostal šesti.

Prvi polčas je minil bolj ali manj ob igri brez nevarnosti za enega ali drugega vratarja, čeravno sta ekipi igrali kar živahno. Malce bolj konkretni so bili zeleno-beli, čeprav so imeli gosti prvo lepšo priložnost, ko je v 15. minuti v zadnjem trenutku domača obramba blokirala strel Tomaža Kožarja.

Domači so predvsem po 30. minuti nanizali nekaj strelov, med drugim je Nik Omladič meril malce mimo gola v 31. minuti z roba kazenskega prostora, podobno je bilo tudi v 33. minuti po strelu Anžeta Zorca in v 35. minuti po poskusu Nikole Nikezića. Slednji je ob koncu polčasa poskusil še z glavo, a je žoga zletela visoko čez gol.

Po mirnem uvodu v drugi polčas pa so Ljubljančani povedli v 50. minuti. Damjan Trifković je izvedel prosti strel z leve strani, podal v kazenski prostor, kjer je Andraž Šporar (s hrbtom proti golu) z glavo preusmeril smer žogi in jo poslal v mrežo mimo Tomaža Murka. Za Šporarja je bil to peti ligaški zadetek v sezoni in tretji na zadnjih treh tekmah.

Isti igralec je znova streljal v 58. minuti, vendar je bil Murko na mestu po poskusu malce z desne strani. Olimpija je tekmo odločila v 63. minuti. Najprej je do neoviranega strela z dobrih desetih metrov prišel Zorc, a je dobro posredoval Murko, ki je žogo odbil.

Toda ta je končala pri Blažu Božiču, ki je nato prav tako z dobrih desetih metrov le matiral Aluminijevega vratarja. Deset minut pozneje je Zorc postavil še piko na i domači zmagi, ko je iz neposredne bližine za svoj prvi ligaški zadetek unovčil lepo Šporarjevo podajo.

Triglav - Wolfsburg | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Triglav neporažen iz Gorice

Novogoričani so si po slabi predstavi v Kopru v minulem krogu tokrat želeli popraviti vtis pred domačimi navijači. To jim je povsem uspevalo prvih 38 minut, ko so dobro igro nadgradili z vodilnim zadetkom.

Nato pa je stvari v svoje roke vzel Enis Đurković, ki je poskrbel za preobrat. Ko je že kazalo, da bodo Gorenjci, ki so v minulem krogu zaradi vremenskih nevšečnosti počivali, prišli do pete zmage, pa je domačim točko vendarle priigral Alen Jogan. Na lestvici ima tako Gorica na sedmem mestu še vedno točko več od osmih Kranjčanov, ki pa imajo še tekmo v dobrem.

Domači nogometaši so kmalu po začetku resno ogrozili kranjska vrata, ko je Dejan Žigon v peti minuti iz sicer težkega položaja na desni strani zatresel okvir Triglavovega gola. Pet minut pozneje pa so se domači že veselili vodstva. Uroš Celcer je izvedel prosti strel z desne strani, pred vrati pa je bil najvišji Amedej Vetrih in z glavo zadel za 1:0.

Že v 28. minuti je moral zaradi poškodbe mišice iz igre Kris Jogan, v igro pa je vstopil Sandi Bremec. Dve minuti zatem je od daleč sprožil Taulant Kadrija in meril le malce previsoko, v 33. minuti pa je Vetrih z močnim strelom zadel prečko. Čeprav so bili domači nevarnejši in dotlej precej boljši tekmec, pa so v 38. minuti gosti izenačili, potem ko je Enis Đurković z roba kazenskega prostora zadel levi spodnji kot vrat domačih.

Isti igralec je v 59. minuti Kranjčane popeljal v vodstvo. Triglavani so izigrali domačo obrambo, Đurković pa je nato iz bližine premagal Vasjo Simčiča. V nadaljevanju so bile priložnosti redkejše, eno lepših pa so zapravili domači v 80. minuti, ko je Uroš Celcer po prostem strelu Matije Široka žogo z glavo preusmeril v prečko. V 83. minuti pa so se domači le razveselili izenačujočega gola. V gneči v kazenskem prostoru je bil najspretnejši Alen Jogan.

Novinarska konferenca Olimpiije Ljubljane pred tekmo z Bohemians radujko | Avtor: nkolimpija.si nkolimpija.si

Rudar do pomembne zmage

Velenjčani so na zadnjih dveh tekmah iztržili točko v dvoboju s Koprčani, krivulja Domžalčanov pa je bila pred današnjim obračunom precej boljša.

Dobili so namreč zadnje tri dvoboje in se učvrstili na tretjem mestu lestvice; domžalski klub pa je bil boljši tudi v prvem medsebojnem dvoboju pred dvema mesecema, ko je bil izid 2:0. A tokrat je bilo drugače in Rudar je z boljšim drugim polčasom in z edinim zadetkom na tekmi prišel do treh točk.

Kljub veliki razliki na lestvici je bolje začel Rudar. Domači so imeli premoč v uvodnih minutah, vendar so bile polpriložnosti premalo, da bi resneje ogrozili vratarja gostov Gregorja Zabreta. Domžalčani so prvič resneje zapretili sredi polčasa, ko je Nejc Skubic podal do Rudija Požega Vancaša, a je njegov strel ubranil vratar Matjaž Rozman.

Za domače je v 30. minuti s prostega strela poskusil Rajko Rotman, žoga pa je končala v kotu. Požeg Vancaš je pet minut pred koncem izpeljal novo nevarno akcijo, žoga je po njegovem strelu končala ob zunanji strani vratnice, že v sodniškem dodatku pa je vratarja Rozmana zaposlil še Skubic.

Drugačno nadaljevanje Rudarja je napovedal Elvis Bratanović v 51. minuti, ko je po napaki obrambe gostov prišel do strela, a je Zabret njegov poskus obranil. Pozneje je z glavo poskusil še Dalibor Radujko, v 61. minuti pa je pritisk Rudarja obrodil sadove. Radujko je s podajo dobro zaposlil Denisa Klinarja, ta pa je žogo poslal v mrežo Domžal.

Slednje niso našle pravega načina, kako priti do izenačenja. Naloga je postala še težja v 81. minuti, ko je Darko Zec dobil drugi rumeni karton. Premoč na igrišču so domači nogometaši znali izkoristiti, tekmecem niso več dovolili nobene nevarnejše akcije, sami pa bi lahko v sodnikovem dodatku dosegli še drugi gol, vendar je žoga po strelu Bratanovića zadela vratnico.

Prva liga, 16. kolo:

Gorica : Triglav 2:2 (1:1)
Vetrih (9), A. Jogan (83); Đurković (38, 59)

Rudar Velenje : Domžale 1:0 (0:0)
Klinar (61)
RK: Zec (82/Domžale)

Maribor : Celje 1:2 (1:1)
Mezga (25/11m); Bajde (9), Krajcer (89)

Olimpija Ljubljana : Aluminij 3:0 (0:0)
Šporar (50), Božič (63), Zorc (74)

Mura 05 : Luka Koper 2:3 (1:1)
Bohar (19), Matusiwa (76); Čadikovski (23, 48), Popović (90)
RK: Kurbus (45/Mura)

Komentarjev 2
  • uporabno 23:09 03.november 2012.

    http://www.uporabi.net/

  • vico 21:22 03.november 2012.

    to olimpija z tako dobro igro se lah se marskaj zgodi.res ste cari...