Šport > Nogomet
21 ogledov

Chelsea z desetimi v finale

ramires chelsea
1/17
Reuters
Po remiju na Camp Nouu z Barcelono (2:2) je Chelsea smuknil v finale Lige prvakov, ki bo 19. maja v Münchnu. Četudi je bil zaradi udarca s kolenom Alexisa Sancheza že v 37. minuti izključen John Terry. Lionel Messi je zadel prečko z 11-metrovke.

Nogometaši Chelseaja so prvi finalisti nogometne Lige prvakov. Londončani so se na povratni tekmi v gosteh z branilci naslova razšli z rezultatom 2:2 (2:1) in se uvrstili v finale, ki bo 19. maja v Münchnu. Katalonci so prvo tekmo v Londonu izgubili z 0:1. V finalu se bodo pomerili z boljšim iz dvoboja med madridskim Realom in Bayernom.

"Težko je bilo, ko smo izgubili oba osrednja branilce. Ampak vseskozi smo verjeli. Ni bilo veliko ljudi, ki so verjeli, vendar mi smo. Tri ali štiri mesece nazaj ni nihče pomislil, da bi nam kaj takega lahko uspelo, saj smo izgubili nekaj tekem v Premier League. Imeli smo srečo, ampak pokazali, da nič ne more premagati naše želje in bojevitosti,“ je po srečanju dejal Chelseajev branilec Ashley Cole.

Londonski Chelsea je kljub temu, da sodi med evropske velikane, poskrbel za pravo senzacijo. Klub, od katerega so tako nogometni strokovnjaki kot ljubitelji te igre najmanj pričakovali od vseh štirih ekip v polfinalu, je izločil branilko naslova in prvo favoritinjo za končno zmago. Po 44. minutah igre je Kataloncem kazalo izvrstno, saj so so vodili z 2:0 in vse je kazalo na njihovo napredovanje. Toda ob koncu prvega dela je pri gostih zadel Ramires in modrim vlil upanje kljub izključitvi Johna Terryja. Izkazalo se je, da je bil že ta zadetek dovolj za napredovanje Chelseaja, saj so domači v drugem polčasu zapravili veliko izvrstnih priložnosti, tudi enajstmetrovko, in bili na koncu kaznovani še z zadetkom Torresa.

Barcelona je sicer pričakovano takoj prevzela vajeti igre v svoje roke in v tretji minuti imela že prvo lepo priložnost za vodstvo. Lionel Messi je prodrl v kazenski prostor in nekoliko z desne strani zatresel le zunanji del mreže Chelseajevih vrat. Londončani so nato že v 12. minuti morali poseči po prvi menjavi, saj se je poškodoval srednji branilec Gary Cahill, Roberto di Matteo je namesto njega na zelenico Camp Noua poslal Joseja Bosingwo.


Sedem minut zatem je imel Messi znova priložnost, ko se je po dvojni podaji s Cescom Fabregasom znašel sam pred Petrom Čechom, a je češki čuvaj mreže odlično posredoval, le nekaj trenutkov pozneje pa je tudi Fabregas malce z desne strani zatresel le zunanji del mreže. Londončani so prvič resneje zagrozili v 25. minuti, ko se je Didier Drogba otresel Gerarda Piqueja (tudi on je moral že v 26. minuti z igrišča zaradi poškodbe), a nato skoraj iz mrtvega kota zgrešil cilj. V zadnjih desetih minutah prvega polčasa pa je sledila kopica razburljivih trenutkov.

barcelona chelsea iniesta messi | Avtor: EPA EPA
V 35. minuti je Barcelona povedla, ko je Sergio Busquets iz bližine unovčil podajo Isaaca Cuence. Dve minuti zatem si je Terry privoščil pravo neumnost in s hrbta s kolenom v nogo brcnil Alexisa Sancheza, zaradi česar si je prislužil rdeč karton. V 44. minuti je Barcelona že unovčila številno prednost, ko je po Messijevi podaji na 2:0 povišal Andres Iniesta. Ko je kazalo, da je londonska barka potopljena, pa so gosti izpeljali lep protinapad, po podaji Franka Lamparda je Victorja Valdesa z lobom ukanil Ramires.

Nič manj razburljiv ni bil uvod v drugi polčas. Barcelona je začela silovito in v 49. minuti imela na voljo enajstmetrovko. Didier Drogba je namreč v kazenskem prostoru zrušil Cesca Fabregasa, z bele točke je poskusil Messi, vendar je Argentinec zatresel le prečko. Katalonci so še naprej pritiskali proti londonskim vratom, imeli številne priložnosti, a jim zadetka ni uspelo zabiti.

Zelo blizu njega je bil v 83. minuti znova Messi, ki pa je zatresel vratnico. Zato pa so zadnji žebelj v krsto Barce zabili Londončani v 90. minuti, ko je Fernando Torres postavil končni izid povratne tekme in potrdil napredovanje Chelseaja (ta bo samo zaradi kartonov v finalu igral močno oslabljen) v tekmo sezone.

Liga prvakov, polfinale, 2. tekma:

Barcelona : Chelsea 2:2 (2:1) /0:1/*
Busquets (35), Iniesta (43); Ramires (45 +1), Torres (90 +1)
RK: Terry (37, Barcelona)
Lionel Messi je zadel okvir vrat pri 11-metrovki v 49. minuti, v 83. minuti ga je zadel še iz igre.

*v poševnicah je izid prve tekme

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.