Šport > Nogomet
14 ogledov

City po 37 letih slavil pri Arsenalu, derbi Unitedu

Redknapp Chelsea Queens Park Rangers QPR Premier League Anglija liga prvenstvo
1/37
EPA
Na Otoku je bil v nedeljo na sporedu "Super Sunday". V super nedelji sta se najprej pomerila večna rivala Manchester United in Liverpool - derbi je z goli Robina van Persieja in Nemanje Vidića dobil United -, Manchester City pa je kasneje po 37 letih uspel premagati Arsenal na domačem igrišču in ohranil spodobnih sedem točk zaostanka na vrhu lestvice (2:0).

Na Old Traffordu je Liverpool brez večjih težav zdržal uvodni nalet Manchester Uniteda, pri katerem je Sir Alex Ferguson poleg Robina van Persieja v konico napada vsaj malce presenetljivo postavil Ashleyja Younga, Šindžija Kagavo in Dannyja Welbecka, medtem ko je prvo tekmo po septembru skupaj začel branilski par Nemanja Vidić-Rio Ferdinand.

Urugvajski napadalec Luis Suárez je tokrat segel v roko domačemu kapetanu Patricu Evraju, s soigralci pa po solidnem začetku dobil gol po prvi nevarnejši akciji v 19. minuti, ko je v sredino po tleh podal prav Evra, Van Persie pa je neoviran matiral Pepeja Reino.

Nizozemec se je v novi lepi priložnosti znašel že pet minut kasneje, ko je po podaji Younga skozi sredino ostal sam v kazenskem prostoru, "iz prve" pa streljal visoko preko gola. V 34. minuti je s katastrofalno podajo proti svojemu golu Welbecka v priložnost poslal Joe Allen, z blokom v zadnjem trenutku pa je gol preprečil Daniel Agger.

Reina obležal po trku s Kagavo

Odlično je z volejem v 41. minuti poizkušal tudi Tom Cleverley, strel mladega vezista pa je po odbijanju v kazenskem prostoru gostov zletel kakšen meter mimo gola že premaganega Reine. Liverpool se je moral pred polčasom čudežno rešiti še večjega zaostanka.

Reina je po prodoru in podaji Rafaela s pomočjo Martina Škrtela nekako uspel ustaviti strel s peto Van Persieja, nato pa trčil s Kagavo in obležal. Grogirani Španec je nato le nekako vstal in uspel braniti do konca polčasa, ki se je končal z zasluženim vodstvom rdečih vragov.

Drugi polčas sta obe ekipi začeli z menjavama - Younga, ki se je poškodoval ob trku z Aggerjem, je zamenjal Antonio Valencia, novinec pri Redsih Daniel Sturridge pa je prišel v igro namesto Lucasa. Škrtel je v priložnosti za gol v 53. minuti na robu kazenskega prostora ustavil Welbecka, sodnik Howard Webb pa mu je kar malce srečno pokazal le rumeni karton.

Van Persie Welbeck Manchester United Liverpool Premier League Anglija liga prven | Avtor: EPA EPA

Navijači Liverpoola zadimili stadion

Toda navijačem rdečih vragov se ni bilo potrebno dolgo pritoževati, saj je z istega prostega strela United zadel za 2:0. Van Persie je na drugo vratnico podal slasten predložek, ki sta ga z družnimi močmi za hrbet Reine poslala Vidić in Evra. Zdelo se je, da le Liverpool na kolenih, toda prišel je zasuk.

Kapetan Steven Gerrard se je osvobodil branilcev na robu kazenskega prostora in močno udaril po tleh, David de Gea pa je žogo odbil točno na nogo Sturridgea, ki je po le nekaj minutah na zelenici znižal rezultat in zabil še svoj drugi gol na drugi tekmi pri novem klubu. Navijači Liverpoola so za Anglijo precej neznačilno prižgali baklo in zadimili celoten stadion.

Reina je z izjemno parado v 63. minuti ustavil gotov zadetek Kagave, ki je s strelom ob vratnici zaključil lepo akcijo Uniteda. Rezervist Fabio Borini se je v 72. minuti z izvrstnim volejem celo približal izenačenju, kot tudi Sturridge, ki je po "fliperju" v kazenskem prostoru z neposredne bližine v 85. minuti streljal čez gol.

City opravil z Arsenalom po pol ure

Branilec naslova Manchester City je tekmo proti Arsenalu v Londonu začel z dvema podatkoma - mestni rivali Man. United so se jim na vrhu lestvice oddaljili na deset točk, sinje modri pa na domačem naslovu topničarjev niso slavili že 37 let.

Dvoboj se je zanje začel praktično sanjsko, saj je glavni sodnik Mike Dean že v deveti minuti izključil domačega branilca Laurenta Koscielnyja, ki je kot zadnji branilec po rokoborsko zrušil Edina Džeka v kazenskem prostoru.

Džeko je najstrožjo kazen izvedel sam, žoga pa se je vratarju Wojciechu Szczęsnyju po odboju od noge in vratnice srečno (po golovi črti!) prikotalila nazaj v roke in ostalo je 0:0. Toda ne za dolgo - City je v 21. minuti hitro izvedel prosti strel daleč od gola Arsenala, James Milner pa je s fantastičnim strelom s strani ob pomoči vratnice zadel za vodstvo.

Oboji z deseterico

Blizu je bil dobrih pet minut kasneje tudi Javi García, čigar strel z glavo je zletel za las mimo gola. Kot bi mignil je drugi gol Cityja tudi zares prišel, ko je Szczęsny v 32. minuti sicer ubranil strel Cárlosu Tévezu iz neposredne bližine, odbitek pa je za enega lažjih golov v karieri v mrežo pospravil Džeko.

Nebeški skakalec García je bil v 44. minuti spet blizu zadetku, njegov strel pa je z golove črte izbil Jack Wilshere. Obe moštvi sta se za drugi polčas na zelenico vrnili ob glasnih žvižgih sodniku Deanu, City pa je brez večjih težav branil vodstvo in imel priložnosti tudi za višjo zmago.

Walcott Kompany Arsenal Manchester City Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Arsenal je z igralcem manj sicer pogumno iskal vsaj znižanje, toda po sicer dobri igri ni uspel priti do nevarnejših strelov. Tévez je v 70. minuti po podaji Džeka zapravil priložnost "ena na ena" in ohranil domače v igri. Rezervist Olivier Giroud je imel priložnost za znižanje, toda po podaji s strani z glavo streljal preko gola.

Nov obrat je tekma dobila v 75. minuti, ko je Dean po sicer čistem startu z dvema nogama izključil gostujočega kapetana Vincenta Kompanyja. City je vseeno z lahkoto držal Arsenal daleč od gola, znižanju so se topničarji približali zgolj v 90. minuti, ko je strel Thea Walcotta na golovi črti ustavil Joleon Lescott.

Redknapp ustavil Tottenham

Harry Redknapp je s svojim Queens Park Rangers v prejšnjem kolu presenetljivo ugnal Chelsea. V soboto je na Loftus Roadu gostoval Tottenham, nekdanji Redknappov klub, ki je v zadnjem času v dobri formi. Toda domačini so prekrižali načrte tudi Spursom, s čvrsto obrambo so prišli do remija brez zadetkov in posledično do pomembne točke.

Tottenham je bil sicer boljši v polju, toda če so že uspeli priti do priložnosti, je zablestel brazilski vratar Júlio César. Slednji je zablestel tudi z dvojno obrambo po strelih Jermaina Defoeja in Emanuela Adebayorja. Domači v napadu niso pokazali veliko, a so si točko zaslužili.

Britania padla prvič v sezoni

Stadion Britania, domovanje Stoke Cityja, je padel prvič v sezoni. Usoden je bil londonski Chelsea, ki je zmagal s kar 4:0. Kljub visokemu rezultatu pa so imeli Londončani kar nekaj sreče. Domači napadalec Jonathan Walters je namreč dosegel kar dva avtogola, ob tem pa zastreljal še enajstmetrovko.

premier liga stoke chelsea lampard | Avtor: Reuters Reuters
Prvi polčas ni bil bogat s priložnostmi, dogajanje se je razživelo šele v končnici. Za domače je poizkušal Kenwyne Jones, za goste pa Frank Lampard. A ključen je bil prispevek Baska Césarja Azpilicuete, ki je v 45. minuti ostro podal pred gol, tam pa je Walters z glavo žogo nespretno preusmeril za hrbet svojega vratarja.

Drugi polčas je bil v znamenju dominacije gostov. A povišanje vodstva je bilo zopet "delo" Waltersa, ki je v 62. minuti še enkrat z glavo žogo poslal v lastno mrežo. Lampard je nato tri minute kasneje z enajstmetrovke potrdil zmago "bluesov", to je bil že njegov 194. gol v modrem dresu, s čimer je postal drugi najboljši strelec Chelseaja.

Najstrožjo kazen je zakrivil Robert Huth, ki naj bi storil prekršek nad Juanom Mato. V 73. minuti je Eden Hazard postavil končni izid, povsem ob koncu tekme pa je John Terry storil prekršek nad Waltersom, irski nogometaš je sam izvedel strel, ki pa je zadel prečko. Walters bo skušal to tekmo najbrž čim hitreje pozabiti ...

Pogrebnjak pokopal WBA

Reading se je zadnjega mesta rešil s tremi goli v končnici dvoboja. Še v 82. minuti je West Bromwich Albion vodil z 2:0, nato pa se je začel veliki povratek domačih. Gol za 3:2 je v 90. minuti prispeval Pavel Pogrebnjak.

Aston Villa je spet klonila doma, sedaj je moštvo iz Birminghama že v coni izpada. Letos solidna Everton in Swansea sta se razšla brez golov, tako kot Norwich in Newcastle. Točki sta si razdelila tudi Fulham in Wigan, Sunderland pa je doma gladko premagal West Ham (3:0).

Angleška liga, 22. kolo:

Queens Park Rangers : Tottenham Hotspur 0:0

Aston Villa : Southampton 0:1 (0:1)
Lambert (35/11-m)

Everton : Swansea City 0:0

Fulham : Wigan Athletic 1:1 (1:0)
Karagounis (22); Di Santo (71)

Norwich City : Newcastle United 0:0
Vučkića (Newcastle) ni v ekipi zaradi poškodbe.

Reading : West Bromwich Albion 3:2 (0:1)
Kebe (82), Le Fondre (88/11m), Pogrebnjak (90); Lukaku (19, 69)

Stoke City : Chelsea 0:4 (0:1)
Walters (45, 62/oba a.g.), Lampard (65), Hazard (73)
Walters (Stoke) je v 90. minuti zapravil enajstmetrovko.

Sunderland : West Ham United 3:0 (1:0)
Larsson (12), Johnson (47), McClean (74)

Manchester United : Liverpool 2:1 (1:0)
Van Persie (19), Vidić (54); Sturridge (57)

Arsenal : Manchester City 0:2 (0:2)
Milner (21), Džeko (32)
RK: Koscielny (9/Arsenal); Kompany (75/City)
Džeko (City) je v 10. minuti zapravil enajstmetrovko.

Komentarjev 1
  • JackD 19:05 13.januar 2013.

    Vsak, ki e malo spozna na pravila nogometa ve, da prekršek Škrtla ni bil za rdeči karton. Res je, da je bil Slovak zadnji branilec, vendar pa je Wellbeck tekel v svojo desno. S te strani pa se mu je ...prikaži več približeval Agger. In evidentno je bilo,da če bis tekom nadaljeval v tej smeri, bi ga ujel Agger, v nasprotnemprimeru pa bi ga zaustavil Škrtel.