Šport > Nogomet
60 ogledov

Clásico: Piquéja ni na seznamu za tekmo

tito vilanova EPA
Pred velikim derbijem španske nogometne lige med Real Madridom in Barcelono napetost v obeh taborih narašča. Trener belega baleta José Mourinho ni želel razkriti začetne enajsterice, vendar dodal, da jo lahko na podlagi preteklih tekem uganete sami. Gerard Piqué dokončno brez možnosti za nastop.

Tako pri Real Madridu kot Barceloni bodo na nocojšnji tekmi zelo motivirani za zmago. Medtem ko bodo Madridčani poskušali nekoliko zmanjšati zaostanek v točkovanju ligaškega tekmovanja, pa bodo Katalonci naredili vse, da razliko osmih točk povečajo na ''neulovljivih'' enajst. ''Obe ekipi si želita zmage. Kot po navadi sta si ekipi enakovredni, čeprav nekatere tekme govorijo drugače. Vzorca ni. Res je, da se izboljšujemo, in želimo graditi na uspehu ter doseči visok nivo lanske sezone,'' je povedal José Mourinho.

Predstavnike sedme sile je na tiskovni konferenci zanimalo, če bosta Karim Benzema in Gonzalo Higuain začela skupaj. ''Začela skupaj? Ne. V zadnjih letih smo odigrali toliko tekem z Barcelono, da ekipe ne bo težko izbrati,'' je povedal Portugalec, ki vseeno ni želel razkriti preveč informacij o začetni enajsterici. ''Ne povem vam zasedbe. Za tekmo z Ajaxom sem izbral Marcela, kar je bila dobra odločitev. Vsaka tekma je drugačna in videli boste, kdo bo igral,'' je na vprašanje, ali bo priložnost dobil Fabio Coentrão, povedal Mourinho.

Kaj pa Mesut Özil ali Luka Modrić? ''Ne morem reči, kdo bo igral. Povedal sem že, da Karim in Gonzalo ne bosta začela skupaj. Tolikokrat smo že igrali, da lahko uganete ekipo,'' se je nasmihal portugalski strateg, ki ne ve, kaj pričakovati na nocojšnji tekmi. ''Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Osredotočeni smo na dobro igro in postajamo vedno boljši. Ko bomo dosegli lanskoletni nivo, ga bo potrebno vzdrževati,'' je še dodal Mou, ki je razkril tudi pogled na svojo ekipo.

'Želimo si kontinuitete. Smo na začetku sezone in čaka nas še veliko tekem. Počasi moramo najti staro formo in El Clasico bo pomemben korak v to smer,'' razkriva 49-letnik, ki ni želel deliti pripomb na račun sodnikov, čeprav je bil nad njihovim delom letos že večkrat razočaran. ''Letos je že bilo nekaj incidentov, vendar v Realu nihče ni govoril o tem, zato tudi jaz ne bom,'' je zatrdil Mourinho.

Nobena izmed ekip se v tekmo ne podaja z željo po remiju, zagotovo pa bi neodločen izid bolj ustrezal Barceloni. Kaj pa Real? ''Nisem prepričan, odvisno od tekme. Če igraš dobro in imaš veliko priložnosti, potem bi bil remi slab. Če imaš eno priložnost in igraš slabo, potem bi bil dober,'' je povedal Mou. Na vprašanje, kako primerja Barcelono Tita Vilanove s tisto Pepa Guardiole, je Mou povedal: ''Isti sta.''

Messi: ''Mourinho je dober trener''

lionel messi | Avtor: EPA EPA
Pred izjemno pomembno tekmo za oba španska nogometna velikana je spregovoril tudi Lionel Messi, ki je v intervjuju za todobarcelona.net izjavil: ''Jose Mourino je dober trener, ki opravi svoje delo.'' Argentinec je naredil še korak dlje in Cristiana Ronalda označil za ''odličnega nogometaša.''

Prvi zvezdnik Barcelone ni želel izgubljati besed o morebitnem prestopu Neymarja v tabor katalonske ekipe. ''Ali bo Neymar prišel je stvar trenerskega štaba,'' je povedal Messi, ki je še enkrat poudaril podobnosti med delom Vilanove in Guardiole. ''Videli boste enako Barcelono, kot ste jo videli v zadnjih letih. Imamo svoj način igre, ki ga ne bomo spreminjali, saj Tito razmišlja enako kot Pep,'' je zaključi Argentinec.

Vilanova: ''Tekma nima povezave s politiko''

tito vilanova | Avtor: EPA EPA
Trener Barcelone Tito Vilanova je pred tekmo med večnima rivaloma zanikal, da ima obračun kakršnokoli politično ozadje. ''To je samo nogometna tekma in nima povezave s politiko,'' je zatrdil Španec. Španski mediji so se o domnevni politični teži El Clasica razpisali potem, ko je več kot milijon ljudi demonstriralo za neodvisnost Katalonije.

''Igrali bomo tekmo, ki bo odločila, ali bomo imeli pet, osem ali enajst točk prednosti pred Madridom. Govoril bom samo o nogometu. Želimo zmagati, a le zaradi športa, ne pa političnih razlogov,'' je povedal Vilanova, ki je še zanikal, da naj bi Gerard Piqué na tekmi nastopil v pomočjo injekcij proti bolečinam. ''Ob poškodbi Puyola in kazni Busquetsa nisem prepričan, če je vredno tvegati Piqueja. Nisem pristaš injekcij, ker imajo lahko negativne posledice. Trdo je delal, da bi lahko igral, a tudi če ne bo, je ekipa dovolj dobra, da lahko zmaga,'' je povedal Vilanova, ki bo na tekmi lovil izjemen zgodovinski dosežek.

Podobno kot Vilanova razmišlja Piqué, ki je preko Twitterja odgovoril vsem, ki želijo politizirati obračun nogometni rivalov. ''Vse, kar sem rekel, je, da se tekma Barcelona-Real vse bolj povezuje s tekmo Katalonija-Španija, kar se ne bi smelo dogajati. To je samo nogometna tekma,'' je zapisal Pique.

Zgodovinski dosežek Tita Vilanove

Barcelona je letošnjo sezono v španski ligi in Ligi prvakov začela odlično, Vilanova pa ima priložnost, da postane prvi trener v zgodovini kluba, ki bi mu v prvi sezoni uspelo zmagati sedem zaporednih ligaških obračunov. Z izjemo španskega superpokala, kjer jih je v skupnem seštevku ugnal Real, so varovanci Tita Vilanova nizali zmago za zmago. Še zdaleč pa jim ni bilo lahko, saj so večkrat morali napadati iz ozadja, takrat pa se je še posebej izkazal Tito, ki je v ključnih trenutkih poskrbel za pravilne taktične spremembe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.