Šport > Nogomet
22 ogledov

Copacabana le privid: Švica vzela sanje o mundialu

Švica Slovenija kvalifikacije za SP 2014 Stade de Suisse Bern Bezjak Struna
1/21
EPA
Slovenski nogometni reprezentanci v Bernu ni uspelo priti do rekordne pete zaporedne zmage, na mundial že uvrščena Švica pa ji je zadala odločilni poraz v boju za drugo mesto v skupini (1:0). Usluga Norvežanov v Oslu proti Islandiji ostala neizkoriščena (1:1).

Slovenski selektor Srečko Katanec se je po zmagovitem povratku v Ljudski vrt za zadnjo kvalifikacijsko tekmo v boju za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2014 vrnil še v Švico, kjer je na poti na premierni Mundial pred 12 leti z golom Sebastjana Cimerotića slavil eno najpomembnejših zmag.

Basel je zamenjal Bern, kjer je Katanec na zelenici od prve minute zaupal enajsterici, ki je tako navdušila v prvi uri igre proti Norveški. Kljub že zagotovljeni uvrstitvi na brazilski mundial je švicarski selektor Ottmar Hitzfeld s sedmimi spremembami v prvi postavi lahko računal na zelo močno ekipo.

Izvrsten začetek utišal Bern

Slovenija je na stadionu kluba Young Boys začela podjetno in junak zadnje tekme Milivoje Novaković je že v tretji minuti v prostoru lepo iskal Kevina Kampla, ki ga je z drsečim startom v zadnjem hipu ustavil Johan Djourou. Izjemno podjeten začetek Slovencev je v sedmi minuti nadaljeval Aleš Mertelj – po odvzeti žogi Nejca Pečnika je močno ustrelil po tleh z velike razdalje, vratar Yann Sommer pa je v drugem poskusu zadržal žogo.

Izjemnih prvih nekaj minut gostujoče reprezentance je očitno šokiralo tudi bernsko občinstvo, ki ga je preglasila številčna navijaška skupina s sončne strani Alp. Švicarji so prvič zapretili šele v 15. minuti, ko je po kotu najvišje skakal Haris Seferović, slovenski vratar Samir Handanović pa je žogo izbil z glave Admirja Mehmedija.

Ilić odpadel za morebitne dodatne kvalifikacije

Po obdobju bolj izenačene igre se je nova lepa priložnost znova ponudila Slovencem, ko je Kampl v 28. minuti lepo našel Pečnika, slednjemu pa je strel pred Sommerjem rahlo preusmeril eden izmed Švicarjev. Ti so zapretili v 34. minuti, ko je najprej parni rumeni karton dobil Branko Ilić, s prostega strela pa je Reto Ziegler dodobra pretegnil Handanovića.

Mehmedi je po trku Kampla in Mertlja na sredini igrišča izkoristil zmedo in nevarno poskusil z roba kazenskega prostora, njegov strel pa je zletel le nekaj deset centimetrov prek stičišča vratnice in prečke. Mehmedi je še enkrat nevarno poskusil znotraj kazenskega prostora, a bil dobrih pet minut pred koncem polčasa spet nenatančen.

Matavž namesto Pečnika

Katanec je moral v 43. minuti opraviti prisilno zamenjavo – iz igre je potegnil načetega Pečnika, ki ga je zamenjal Tim Matavž. Švicarji so takrat silovito pritisnili, a so se Slovenci vedno znova nekako uspeli rešiti iz njihovega prijema pred svojimi vrati. 

Švica Slovenija kvalifikacije za SP 2014 Stade de Suisse Bern Inler Kampl | Avtor: EPA EPA
Drugi polčas so bolje začeli domači in v 54. minuti bi pred očmi Seppa Blatterja, predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), kmalu povedli, ko je po podaji Gökhana Inlerja napadalec Seferović le za las nenatančno pred vrati iskal Tranquilla Barnetto, ki bi žogo lahko le pospravil v prazno mrežo.

"Smrtna" priložnost Kampla

Blizu je bil pet minut kasneje tudi Seferović sam, ko je po prostem strelu meril mimo vrat nepremičnega Handanovića. Kampl je imel v 63. minuti morda na nogi celo dodatne kvalifikacije, ko je prestregel slabo podajo Djourouja in zdivjal proti švicarskemu golu, kjer je spregledal soigralce in sam poskusil proti Sommerju, slednji pa je bil na mestu.

Centimetri so od zadetka dve minuti kasneje ločili tudi Jasmina Kurtića, čigar strel je po odboju od bloka zletel mimo daljše vratnice. Po kotu, ki je sledil, je v kazenskem prostoru padel kapetan Boštjan Cesar, nizozemski sodnik Björn Kuipers pa ni zapiskal, temveč dovolil hiter protinapad Švicarjev, ki ga je v zadnjem hipu pred vrati Handanovića ustavil Andraž Struna.

Evrogol Xhake pogasil upanje

Hitzfeld se je odločil za dvojno menjavo, ki bi kmalu nemudoma prinesla vodilni zadetek – Handanović je po prodoru in podaji rezervista Pajtima Kasamija s fantastičnim posredovanjem uspel rešiti svoj gol, na drugi strani pa po protinapadu Kampla ni nevarneje zaključil Andraž Kirm.

Švicarji so bili za mnogo boljši drugi polčas nato le nagrajeni s fantastičnim zadetkom Granita Xhake. Vezist, ki je v Stožicah premagal že Jasmina Handanovića, si je spustil žogo na levico in v 74. minuti z izjemnim strelom od daleč v zgornji kot premagal še bratranca vratarja Maribora.

Ljubijankić s klopi kmalu med junake

Katanec je takoj odgovoril z aktiviranjem Zlatana Ljubijankića, zamenjal je Mertlja, toda najprej je v 80. minuti zapretil Matavž, ki je z močnim strelom skušal presenetiti Sommerja na njegovi prvi vratnici, slednja pa se je tresla le nekaj trenutkov kasneje. Novaković je po podaji iz kota namreč zatresel prečko, potem ko je njegov poskus v okvir gola preusmeril Ljubijankić.

Na drugi strani je Handanović z nekaj izvrstnimi posredovanji ohranil minimalni zaostanek, vratar Interja je posredoval po strelih Erena Derdiyoka, Xhake in Kasamija. Ko je Handanović ustavil še prosti strel Derdiyoka, se je Novakoviću ponudila izjemna priložnost za izenačenje. Napadalec Omije Ardije se je znašel sam pred Sommerjem, ki pa je izvrstno prebral njegovo namero in ohranil vodstvo.

Tudi zadnji nalet Slovencev ni prinesel izenačenja, ki pa ob remiju Islandije v Oslu ne bi bil dovolj za osvojitev drugega mesta in dodatne kvalifikacije. Katanec se je z varovanci od kvalifikacij kljub vsemu poslovil v slogu s kar štirimi zaporednimi zmagami, peta pa je bila v Bernu vseeno korak (ali kakšno izkoriščeno priložnost) preveč.

Norvežani igrali za Slovenijo

Islandci so bili v Oslu v podrejenem položaju, nato pa na stadionu Ullevaal nenadoma "pičili" Norvežane z vodilnim golom. Kolbeinn Sigthorsson je po globinski žogi ušel zanki za prepovedan položaj in z branilci na hrbtu ohranil zbranost za vodstvo.

Skandinavci so proti severnim sosedom še naprej imeli pobudo in v 28. minuti neuspešno iskali najstrožjo kazen, nato pa je Daniel Braaten po izjemno izpeljanem protinapadu le uspel izenačiti – v padcu je mojstrsko matiral vratarja Hannesa Halldorssona za 1:1.

Čas za slavje šele po novici iz Berna

V drugem polčasu je norveški vratar Rune Jarstein v 58. minuti s fantastično parado ustavil gostujočega zvezdnika Eidurja Gudjohnsna, ki si je po dolgi žogi lepo pripravil strel z levico, a uspel izvleči le najboljše iz domačega čuvaja mreže.

Norvežani so znova prevzeli pobudo, toda pet minut pred koncem je imel odločilni drugi zadetek na nogi Sigthorsson, a z dobrih enajstih metrov po podaji s strani meril za las preko gola. Islandce je po zadnjem sodnikovem žvižgu čakalo še nervozno pogledovanje proti Bernu, od koder so prišle dobre vesti: poraz Slovenije pomeni, da lahko v dodatnih kvalifikacijah še vedno upajo na zgodovinsko uvrstitev na mundial. 

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E, zadnji krog:

Švica : Slovenija 1:0 (0:0)
Xhaka (74)

Postavi

Švica: Sommer; M. Lang, Djourou, Senderos, Ziegler; Džemaili, Inler; Barnetta (od 71. Kasami), Xhaka, Mehmedi (od 87. Fernandes); Seferović (od 71. Derdiyok). Na klopi: Benaglio, Wölfli; Rodríguez, Schär, Behrami, Stocker, Drmić.

Slovenija: Handanović; Brečko, Ilić, Cesar, Struna; Mertelj (od 79. Ljubijankić), Kurtić; Kampl (od 86. Lazarević), Kirm, Pečnik (od 43. Matavž); Novaković. Na klopi: J. Handanović, Oblak; Anđelković, Kelhar, Krhin, Milec, Bezjak.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska).

Norveška : Islandija 1:1 (1:1)
Braaten (30); Sigthorsson (12)

Že odigrano:
Ciper : Albanija 0:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.