Šport > Nogomet
25 ogledov

Deset zmajev razbilo Triglav, MB do zmage v 92'

Omladič Ovčina Triglav Kranj Olimpija Ljubljana Prva liga slovensko prvenstvo SPS/nkolimpija.si
Vodilni ekipi slovenske prve lige sta do zmage prišli z igralcem manj, a na zelo različna načina. Aktualne prvake Maribor je z zadnjim strelom na tekmi pri Aluminiju v Kidričevem rešil Goran Cvijanović (2:1), Olimpija Ljubljana pa je po izključitvi Bobana Jovića v 18. minuti in zaostanku z 0:1 povsem potolkla Triglav (4:1).

Zdesetkani Mariborčani - zavoljo poškodb so manjkali Aleksander Rajčević, Matija Smrekar, Dejan Mezga, Timotej Dodlek in Marcos Tavares, zaradi kazni pa Martin Milec - so bili veliko boljši tekmec od domačih nogometašev Aluminija, svojo premoč pa so kronali šele v tretji minuti sodnikovega podaljška, ko je zmagoviti gol dosegel Goran Cvijanović.

Izbranci gostujočega stratega Darka Milaniča so bili v prvem polčasu gospodarji igrišča v Kidričevem in si pripravili nekaj priložnosti za zadetek, na nesrečo Mariborčanov pa je bil izjemno razpoložen njihov nekdanji vratar Tomaž Murko, ki je z bravuroznimi obrambami reševal domače igralce. Po zapravljenih priložnosti Roberta Berića in Agima Ibraimija pa je bil v 20. minuti Murko vendarle nemočen po lepem in ostrem predložku Mitje Vilerja z leve strani in natančnem strelu z glavo Nusmirja Fajića.

Po vodstvu se je nadaljevala mariborska prevlada, čeravno so tudi gostitelji zaigrali nekoliko bolj pogumno. Ta pristop se jim je obrestoval v izdihljajih prvega polčasa, po kombinirani akciji je Robert Kurež z roba kazenskega prostora sprožil strel, žoga je najprej zadela vratnico, nato pa končala za hrbtom gostujočega vratarja Jasmina Handanovića.

Izključitev Potokarja ni bila usodna

Državni prvaki iz štajerske prestolnice so v drugem polčasu odločno pritisnili na vrata obrambno naravnanih varovancev domačega trenerja Edina Osmanovića, poskusi Aleša Mejača, Aleša Mertlja in dvakrat Berića pa niso našli poti do mreže domačega vratarja Murka. Absolutno pobudo so imeli vse do 72. minute, ko je Nejc Potokar po prekršku nad Maticem Črnicem prejel drugi rumeni karton in moral predčasno z igrišča, le dve minuti pred tem pa so prvič v drugi polovici tekme resneje zagrozili tudi gostitelji, strel Semirja Spahića z 18 metrov pa je končal prek mariborskih vrat.

V zadnjih dvajsetih minutah tekme so bili več pri žogi številčno oslabljeni Mariborčani, navkljub nekaterim poskusom pa so zmagoviti gol dosegli v sami končnici, ko se je po podaji Ibraimija v kazenski prostor Murko izbil žogo do Cvijanovića, ki je zadel za 2:1. Maribor se bo v naslednjem kolu na domačem igrišču pomeril z Gorico, Aluminij pa bo gostoval pri Luki Koper. Obe tekmi bosta v soboto, 13. aprila.

Kranj za Olimpijo še vedno drugi dom

Nogometaši Olimpije nadaljujejo z dobrimi igrami v spomladanskem delu prvenstva. V petem nastopu so zabeležili tretjo zmago, ob dveh neodločenih izidih pa že sedem tekem ne poznajo poraza. Ljubljančani so hkrati nadaljevali tradicijo uspešnih predstav v Kranju, kjer so v šestih prvenstvenih nastopih osvojili maksimalno število točk.

Olimpija Ljubljana Maribor Prva liga slovenska liga prvenstvo Stožice Fajić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za triglavane, ki so se po treh zaporednih gostovanjih, na katerih so vsakič dosegli po en zadetek, a povsod ostali praznih rok, prvič predstavili domačemu občinstvu v spomladanskem delu Prve lige Telekom, je bila ta tekma uvod v tri zaporedne domače preizkušnje - 13. aprila proti Celju in 17. aprila z Gorico.

Zmaga Olimpije ima še dodatno vrednost, saj so jo zeleno-beli dosegli z igralcem manj. Že v 18. minuti je moral teren zapustiti Boban Jović, ki je na golovi črti posredoval v slogu vratarja. Triglav je enajstmetrovko zaradi igre z roko prek nekdanjega nogometaša zeleno-belih Davorja Bubanje zanesljivo pretvoril v vodstvo z 1:0, ki ga je zadržal vse do drugega polčasa.

Lovrečič dvakrat z razdalje

Olimpija je do izenačenja prišla v 57. minuti po natančnem strelu Aneja Lovrečiča s približno 25 metrov, do vodstva pa po novi mojstrovini istega nogometaša, ki je svoj četrti zadetek v tej sezoni dosegel še z malce večje oddaljenosti, a tokrat s prostega strela.

Ko je Triglav vse moči usmeril v napad in morebitno izenačenje, je najboljši strelec Olimpije Nikola Nikezić še dvakrat zatresel mrežo. Najprej v 86. minuti, nato pa še minuto zatem. Olimpija je na lestvici zadržala razliko do vodilnega Maribora, v naslednjih dveh kolih pa jo čakata še dve gostovanji; naslednjo soboto v Domžalah, 17. aprila pa v Kidričevem.

Rudar zamenjal Gorico

Derbi za šesto mesto na prvenstveni lestvici je pripadel Rudarju, ki so zdaj z Goričani zamenjali mesto. Za domače, ki so igrali brez Rusmina Dedića, Uroša Rošerja, Nemanje Stjepanovića in Elvisa Bratanovića, je bil natančen Mate Eterović, Goričani pa tako tudi po tretji medsebojni tekmi v tej sezoni ostajajo brez zmage proti velenjskemu moštvu.

Tekmo so konkretneje začeli gosti, po podaji Dejana Žigona je do strela prišel Amedej Vetrih, ki je z glavo meril premalo natančno. V četrti minuti je velenjskega vratarja preizkusil Welle N'Diaye, ki je sprožil z roba kazenskega prostora, dobro pa je bil postavljen Matjaž Rozman. Za prvi strel domačega moštva je v sedmi minuti poskrbel Ivan Firer, omenjeni igralec je prišel do strela še tri minute kasneje, a je žoga obakrat zletela mimo.

Velenjčani so nato prevzeli pobudo, v 14. minuti so zapretili prek Aleša Jeseničnika in Denisa Klinarja. V 19. minuti je do novega strela prišel Jeseničnik, ki je iz težkega položaja iz leve strani preizkusil Vasjo Simčiča. Po nekaj manj nevarnih priložnostih na obeh straneh, je nato v 33. minuti Miha Mevlja lepo zaposlil Sašo Aleksandra Živca, ki je že preigral Rozmana, ob strelu pa je bil premalo zbran in natančen. Pred odmorom je na velenjski strani v 35. minuti poizkusil Jeseničnik, v sodnikovem dodatku prvega polčasa za Goričane Živec, a noben strel ni bil posebej nevaren.

Eterović z glavo za vodstvo

Po petih minutah nadaljevanja pa so Velenjčani prišli do vodstva. Jeseničnik je leve strani podal v sredino, kjer je bil na pravem mestu Eterović in z glavo matiral Simčiča. Domači so po zadetku znova prevzeli pobudo in zapretili prek Klinarja in Leona Črnčiča. Po 59. minutah je za prvi gostujoči poizkus v drugem delu poskrbel Jean Mbida, dve minuti kasneje pa je Rudar streljal Eterović.

Obe ekipi sta si v naslednjih minutah priigrali nekaj nenevarnih priložnosti, "vroče" pa je bilo v 78. pred goriškim golom. Do strela je prišel Senad Jahić, na pravem mestu je bil Simčič, a je žogo odbil do Klinarja, ki je sprožil, z glavo pa je zadetek preprečil Alen Jogan. V sodnikovem dodatku sta Gorici točko skušala priigrati Robi Jakovljevič in Nejc Praprotnik, a sta bila premalo zbrana.

Celjani srečno in spretno do zmage na Bonifiki

Koprčani so na domačem igrišču skušali prekiniti serijo petih remijev in sedmih zaporednih tekem brez zmage, čeprav so bili nekoliko boljši tekmec pa so se treh točk veselili Celjani. Mož odločitve je bil Alexander Srdić, ki je uspešno zaključil enega od redkih celjskih napadov. Prvi dve medsebojni tekmi v tej sezoni sta se končali z istim rezultatom kot danes, a so se takrat zmage veselili Primorci.

Olimpija Koper Denis Popović | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Primorsko-štajerski obračun so nekoliko bolje začeli Celjani. V tretji minuti je streljal David Tomažič Šeruga, ki je bil premalo natančen. Štiri minute kasneje se je pred celjskim vratarjem Maticem Kotnikom znašel Matej Pučko, a žogo poslal mimo leve vratnice. Naslednje minute sta ekipi odigrali na sredini igrišča in brez pravih akcij na eni ali drugi strani, še najbolj nevaren je bil s prostega strela Sebastjan Gobec, ki je močno streljal, toda meril preko koprskega gola.

V 35. minuti so si Koprčani le uspeli pripraviti resno priložnost, do novega strela je prišel Pučko. Dve minuti kasneje so kanarčki ostali brez kapetana Ivice Guberaca, ki si je zaradi domnevno namernega udarca celjskega branilca Marka Krajcerja prislužil rdeči karton. Kljub igralcu manj so Koprčani do konca prvega polčasa zapretili še preko Gorana Galešića, ki pa v sodnikovem dodatku ni resneje ogrozil celjskega gola.

Celjani zadeli kljub premoči domačih

Takoj po začetku drugega polčasa je globoko na celjsko stran potegnil Ivan Brečević, se na robu kazenskega strela odločil za strel, ki pa je bil prešibek. V 49. minuti je nato do priložnosti prišel Daniel Bradaschia. Slednji je v 54. minuti na rob kazenskega prostora podal do Brečevića, ki je poizkusil s strelom po tleh, a je bil ob tem premalo natančen. Koprčani so bili v teh minutah precej boljši tekmec, do nove priložnosti pa je v 57. minuti prišel Matej Mavrič Rožič.

Čeprav so bili Celjani manj nevarni kot Koprčani, pa so v 59. minuti prišli v vodstvo. Andraž Žurej je začel eno od redkih celjskih akcij, napad pa je z desne strani uspešno zaključil Srdić. Po zadetku so gosti zaigrali bolj pogumno in prišli do priložnosti preko Mihe Korošca, Benjamina Verbiča in Gobca. Koprčani so se v zadnjih minutah trudili priti vsaj do točke, z močnim strelom je poizkušal Miroslav Čovilo, v sodnikovem dodatku še rezervist Jean-Philippe Mendy, a pri tem niso bili uspešni.

Mura se počasi postavlja na noge

Domžalski nogometaši so gostili Muro, ki jim je v boju za tretje mesto odščipnila pomembni dve točki. Domžalčani, najmanj učinkovita ekipa v ligi na domačem igrišču, kjer niso slavili vse od lanskega oktobra, ko je padel Triglav, so prišli v vodstvo v 55. minuti, ko je zadel Darko Zec, 11. minut kasneje pa je Muri pomembno točko v boju za obstanek priigral Vedran Vinko.

Mura 05 Arsenal Kijev Drakovič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V drugi minuti je z roba kazenskega prostora poizkusil Zec, čeprav strel ni bil posebej močan in nevaren pa se je na koncu žoga odkotalila mimo leve vratnice murinega čuvaja mreže Filipa Drakoviča. V deseti minuti so domači prišli do novega strela. V kazenskem prostoru je do žoge prišel Slobodan Vuk, prvi strel mu je murskosoboška obramba blokirala, drugi strel pa je ubranil Drakovič.

Muraši so prvič poizkusili v 13. minuti, ko je streljal Aleš Majer, a je žogo brez težav ujel Nejc Vidmar. Minuto kasneje je bilo nevarno na drugi strani igrišča, ko je po podaji Žige Kousa do strela prišel Vuk, a je njegov strel s prve zletel mimo gola. Čeprav so imele Domžale več od igre pa je bil v 23. minuti na preizkušnji Vidmar. Marko Šimič se je odločil za strel z razdalje, z dobro obrambo pa se je izkazal domžalski čuvaj mreže. Do konca prvega polčasa sta si obe ekipi pripravili nekaj priložnost, a rezultat se ni spremenil.

Draković dobil gol z velike razdalje

V drugi polčas sta moštvi krenili previdno, brez pravih priložnost. V 55. pa je za veselje domžalskih navijačev poskrbel Zec, ki se je odločil za strel s kakšnih 30 metrov, žoga se je izmuznila Drakoviču in končala za njegovim hrbtom. Po nekaj več igre na sredini igrišča je Muri deset minut kasneje uspelo izenačiti. Dejan Kurbus je podal do Vinka, ki je z leve strani s strelom ob bližnjo vratnico premagal Vidmarja.

Po izenačenju je po podaji iz kota najprej zapretil domžalski rezervist Ivan Knezović, ki je z glavo meril premalo natančno in previsoko, v 85. minuti je Dragan Čadikovski streljal mimo gola, v sodnikovem dodatku pa je zadnjo domačo priložnost po podaji iz kota zapravil Denis Halilović.

Prva liga Telekom Slovenije, 27. kolo:

Rudar Velenje : Gorica 1:0 (0:0)
Eterović (50)

Luka Koper : Celje 0:1 (0:0)
Srdić (59)
RK: Guberac (37/Koper)

Domžale : Mura 1:1 (0:0)
Zec (55 ); Vinko (66)

Aluminij : Maribor 1:2 (1:1)
Kurež (44); Fajić (19), Cvijanović (90)
RK: Potokar (72/Maribor)

Triglav : Olimpija Ljubljana 1:4 (1:0)
Bubanja (20/11-m); Lovrečič (57, 69), Nikezić (86, 87)
RK: Jović (18/Olimpija)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.