Šport > Nogomet
337 ogledov

EP v Stožicah odpirata Slovenija in Srbija

futsal Saša Despot
V ljubljanski dvorani Stožice se je predstavilo vseh 12 reprezentanc, ki bodo sodelovale na evropskem prvenstvu v futsalu.

Evropsko prvenstvo se bo začelo v torek ob 17.45 s krajšim slavnostnim odprtjem, ob 18. uri pa bo že na sporedu uvodna tekma prvenstva med gostiteljico Slovenijo in Srbijo.  Ta je po podatkih organizatorjev skorajda razprodana, tako da pričakujejo več kot 10.000 gledalcev, med njimi tudi prvega moža Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina, nekdanjega portugalskega nogometnega zvezdnika Luisa Figa in nekdanjega srbskega nogometnega reprezentanta Dejana Stankovića. Na prvenstvu, katerega ambasadorja sta nekdanji slovenski nogometni reprezentant Milenko Aćimović in nekdanji član futsalske izbrane vrste Milivoje Simeunović, bo skupno 20 tekem.

Že uvodna bo poslastica za domače ljubitelje futsala in možnost prvega koraka k želeni uvrstitvi v četrtfinale. Prav preboj v četrtfinale je bil doslej največji uspeh slovenske vrste na petih EP, ki se jih je Slovenija udeležila. Med najboljših osem so Slovenci prišli pred štirimi leti v Belgiji, kjer so Dobovičnikovi izbranci kot edini premagali Italijane, poznejše prvake stare celine. Prav "azzurri" pa so drugi tekmec Slovenije v skupini A.

Prvenstvo v Sloveniji bo sicer enajsto po vrsti in zadnje na dve leti (odslej bodo EP na štiri leta). Na njem bo zadnjič nastopilo 12 reprezentanc, na naslednjem 2022 bo 16 ekip. V kvalifikacijah je igralo 47 evropskih reprezentanc, Slovenija je bila kot gostiteljica neposredno uvrščena na EP, prvič pa sta v boju za preostalih 11 mest na zaključnem turnirju sodelovala tudi Nemčija in Kosovo.

futsal | Avtor: Saša Despot predstavitev 12 ekip, udeleženk evropskega prvenstva v futsalu v Sloveniji Saša Despot
Po prvem delu kvalifikacij, glavnem delu in dodatnih kvalifikacijah bodo v Ljubljani tako nastopali Slovenija (najboljši dosežek na EP - četrtfinale 2014), Italija (prvak 2003, 2014), Azerbajdžan (4. mesto 2010), Ukrajina (podprvak 2001, 2003), Portugalska (podprvak 2010), Španija (prvak 1996, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012, 2016), Kazahstan (3. mesto 2016), Rusija (prvak 1999), Francija (prvi nastop), Poljska (skupinski del 2001), Romunija (četrtfinale 2012, 2014) in Srbija (4. mesto 2016).

Slovenija ima v skupini A negativno razmerje zmag in porazov s Srbijo in Italijo, toda v slovenskem taboru se nikakor ne predajajo vnaprej. Zaenkrat pa je osredotočenost zgolj na Srbih. "Doslej smo gledali samo Srbijo. Veliko poudarka smo dali na njihove prekinitve, uigrane akcije iz avta in kota. Vsi poudarjajo, da jim manjkata dva ključna igralca, toda to nas ne sme zavesti. Moramo gledati nase in odigrati po najboljših močeh. Vemo pa, da imajo Srbi še druge kakovostne igralce, igrajo v močnih klubih in so zelo nevarni. Ne bi se preveč zanašal na to, da manjkata dva igralca," meni kapetan Slovenije Igor Osredkar, ki se je tako kot preostali kapetani in selektorji predstavil medijem v Stožicah.

Vse tekme EP v futsalu, vključno z uvodno med Slovenijo in Srbijo, si boste lahko ogledali na programih SportKluba (SK).

Udeleženci so se tudi fotografirali z lovoriko za prvaka. Zanjo bo spet prvi favorit prvenstva bo Španija, sedemkratna evropska prvakinja, ki bo igrala v skupini D z Azerbajdžanom in Francijo. V skupini B bodo Rusija, Kazahstan in Poljska, v skupini C pa Portugalska, Ukrajina in Romunija.

Prav Španci najvišje kotirajo tudi na stavnicah, za njimi so Rusi in Portugalci z bržčas prvim zvezdnikom in najboljšim igralcem sveta Ricardinhom ter Italijani, Slovenci so na devetem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice