Šport > Nogomet
1467 ogledov

Evropski velikan v roku nekaj tednov iz prve v tretjo ligo

Bordeaux Profimedia
Bordeaux je v vsega enem mesecu iz elitne nazadoval v tretjo francosko ligo.

Nekdanji spoštovanja vredni francoski nogometni prvoligaš Bordeaux je v enem mesecu iz elitne ligue 1 nazadoval v tretjo po kakovosti francosko ligo.Šestkratni francoski prvaki so končali na dnu ligue 1, ko se je sezona končala 21. maja. Zaradi finančnih nepravilnosti pa so ta teden strmoglavili v tretji razred francoskega ligaškega sistema.

Francoska liga (LFP) je v torek sporočila, da je bil po finančnem pregledu klub, ki je v lasti poslovneža Gerarda Lopeza, kaznovan z nadaljnjim izpadom v national 1, tretjo ligo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Bordeaux so pestile finančne težave in ni mogel zagotoviti finančnemu nadzorniku francoske lige, DNCG, da bi ga rešil. Bordeaux je leta 1991 zaradi dolgov v višini 300 milijonov frankov (približno 45 milijonov evrov) prav tako izpadel, a se je vrnil leta 1992 in je bil od takrat član elitnega ranga ter osvojil dva naslova francoskega prvaka v letih 1999 in 2009, francoski pokal leta 2013 ter tri ligaške pokale.

Bordeaux | Avtor: Profimedia Profimedia

Lopez, špansko-luksemburški poslovnež, je klub prevzel lani poleti. Prej je bil lastnik Lilla, vendar so ga upniki odstavili zaradi finančnih težav v klubu. Leta 2020 je prevzel belgijski klub Mouscron. Klub je izpadel leta 2021, prejšnji mesec pa so ga likvidirali.

Bordeaux sicer velja za enega največjih francoskih klubov, saj je bil ustanovljen že leta 1881, v svoji 140-letni zgodovini pa je šestkrat postal državni prvak, štirikrat je osvojil francoski pokal in trikrat ligaški pokal in superpokal.

Zelo spoštovan je bil tudi v Evropi, kjer je leta 1996 nastopil celo v finalu Pokala UEFA, leta 1995 pa je osvojil Pokal Intertoto. V svoji zgodovini je odigral 50 tekem v Ligi prvakov ter zbral 21 zmag, 16 neodločenih izidov in 13 porazov. Leta 2010 je nastopil celo v četrtfinalu omenjenega tekmovanja. V Evropski ligi (nekdaj Pokal UEFA) pa je odigral kar 142 tekem ter jih dobil točno polovico, medtem ko je remiziral 28-krat ter izgubil 43-krat.

Bordeaux | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice