Šport > Nogomet
16 ogledov

Fantomski gol buri duhove: odločitev šele novembra

Kiessling Bayer Leverkusen Hoffenheim 1. Bundesliga EPA
"Fantomski gol" Stefana Kiesslinga, ki je Leverkusnu prinesel zmago na ligaški tekmi s Hoffenheimom, je v Nemčiji še vedno glavna zgodba tega tedna. Epilog morda šele novembra.

Napadalec Stefan Kiessling je v 1. Bundesligi zabil gol, po katerem v najmočnejši nemški ligi ne bo nič več enako. Žoga, ki je v gol vstopila skozi luknjo v stranskem delu mreže, je razburila nogometaše Hoffenheima in nemško javnost, saj je škandalozno priznani zadetek Bayerju Leverkusnu prinesel zmago, nihče izmed igralcev (predvsem strelec sam) pa na zmoto ni opozoril.

Z vodstva tekmovanja so zdaj sporočili, da bodo o usodi tekme odločali šele novembra. Hoffenheim se je namreč zaradi razpleta tekme pritožil, zahtevajo celo ponovitev obračuna, ki ga je na domačem stadionu Leverkusen dobil z 1:0. 

Najprej posvet s Fifo

Predstavnik Nemške nogometne lige (DFL) Andreas Rettig je pojasnil, da bodo o tej tekmi najverjetneje razpravljali šele čez dva tedna. Oglasila pa se je tudi Nemška nogometna zveza (DFB) in sporočila, da se bo o primeru najprej posvetovala z Mednarodno nogometno zvezo (FIFA), ker želi z njo uskladiti ravnanje na tem področju.

"Da se takšen zadetek šteje za nepravičnega, je povsem razumljivo. Zahteve po ponovitvi tekme pa so morda prehitre, v preteklosti smo že videli, da Fifa v takšnih primerih ščiti sodnike," je dejal Rainer Koch, pri DFB odgovoren za pravna in kazenska vprašanja.

Za Kiesslinga je poštenost pomembna

O tem, zakaj se je obnašal, kot da je dosegel zadetek, čeprav ga ni bilo, so seveda vprašali tudi nogometaša. Izgovoril se je, da ni mogel natančno oceniti dogajanja.

"Najprej sem res pomislil, da žoga ni šla v gol in sem se že obrnil stran od vrat. Ko pa so vsi pritekli do mene in mi čestitali, sem se obrnil in videl žogo v mreži. kaj pa naj bi naredil? Nisem dobro videl, kaj se je zgodilo, to pa sem povedal tudi sodniku. Ni lepo zmagati na takšen način. Poštenost je pomembna za šport, za klub in tudi zame kot igralca," se je branil Kiessling.

Brych kljub napaki na San Siru

Glavni sodnik Felix Brych je dejal, da ga pomočnika nista z ničemer opozorila, da bi bilo kaj narobe. Sodil bo sicer že torkov derbi Lige prvakov med AC Milanom in Barcelono. Zanimiv predlog ima tudi direktor Leverkusna Rudi Völler. Zavzema se, da bi ponovili le del tekme, zadnjih 22 minut.

"Pojdimo nazaj do trenutka, ko smo vodili z 1:0, Hoffenheim pa naj izvede začetni udarec," predlaga Völler. Slednji se skupaj s predstavnikom za odnose z javnostjo Dirkom Meschom sicer ni najbolj izkazal – tabloid Bild razkriva pogovor Mescha s Kiesslingom, ki mu je pred intervjujem po tekmi naročil, da mora reči, da ni videl ničesar.

Spomin na Helmerja in leto 1994

"Stefanu sem le rekel, da gola s tribune nisem videl," se je na vprašanje Bilda branil Mesch, četudi je na videoposnetkih jasno razvidno, da se Kiessling po tem, ko je uvidel, da je žoga zadela stranski del mreže, prime za glavo, nato pa slavi, kot da se ne bi nič zgodilo.

"Tako kot on sem se prijel za glavo z rokami na obrazu, ker sem mislil, da je šla žoga mimo. Ko sem pogledal še enkrat, je bila žoga v mreži. Enako je bilo pri njemu. Zato sem mu tudi rekel: 'Moraš reči, da nisi videl ničesar.'" je še dodal Mesch.

Nemci so pobrskali po zgodovini in našli podoben primer. Leta 1994 je Thomas Helmer za Bayern dosegel gol, ki ga prav tako ni bilo. Poraženi Nürnberg (izid je bil 2:1) se je pritožil, tekmo so ponovili, drugi dvoboj pa je Bayern dobil kar s 5:0. A že takrat je nastal spor s Fifo, ki ni bila najbolj navdušena nad ponovitvijo tekme in priznanjem sodniške napake.

Helmerjev "fantom" iz leta 1994:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.