Šport > Nogomet
1457 ogledov

FIFA sprejela prelomno odločitev o nogometaših, ki igrajo v Ukrajini in Rusiji

Benjamin Verbič Profimedia
Fifa je odprla poseben prestopni rok za nogometaše ruskih in ukrajinskih klubov.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v luči ruske invazije na Ukrajino za tuje igralce in trenerje, ki so nastopali v ruskem in ukrajinskem nogometnem prvenstvu, odprla poseben prestopni rok.

Svet Fife je v ponedeljek odločil, da se pogodbe z ukrajinskimi klubi samodejno prekinejo do konca sezone in igralci lahko prestopijo drugam. Medtem pa tuji igralci ruskih klubov lahko enostransko prekinejo svoje pogodbe do 30. junija, je še objavila Fifa.

Začasna prekinitev pogodbe za vse v ukrajinskem in ruskem prvenstvu pomeni, da se za igralce in trenerje šteje, da so brez pogodbe do 30. junija 2022 in zato lahko brez omejitev podpišejo pogodbo z drugim klubom, so še sporočili iz Fife.

Ob tem je Fifa določila, da ta "prestopni rok" traja do vključno 7. aprila. Poleg tega lahko klub podpiše pogodbo z največ dvema igralcema, ki spadata pod to izjemo.

V ukrajinski ligi so igrali tudi štirje Slovenci. Vezist Lovro Grajfoner, nekdaj član Maribora in Aluminija, je bil od sredine februarja pri prvoligašu Minaju, Rudi Požeg Vancaš se je januarja pridružil Černomorcu, Benjamin Verbič je igral pri kijevskem Dinamu, Matija Rom pa pri Kolosu Kovalivki.

Benjamin Verbič | Avtor: Epa Epa

S to odločitvijo o posebnem prestopnem roku se je Fifa odzvala na položaj tujih igralcev po invaziji Rusije na Ukrajino. "Fifa vnovič obsoja nadaljnjo uporabo sile Rusije v Ukrajini in poziva k hitremu prenehanju sovražnosti in vrnitvi k miru," je v izjavi zapisala Fifa.

Tako Fifa kot Evropska nogometna zveza (Uefa) pa sta pred tem vsem ruskim ekipam prepovedali nastop na mednarodnih tekmovanjih. Nogomet je v Ukrajini od začetka vojne prekinjen.

Zaenkrat pa še ni nikjer definirano, ali bodo nove okrepitve lahko za svoje klube igrale tudi v evropskih tekmovanjih, kjer sicer po pravilih v eni sezoni igralec lahko nastopa le za en klub.

To bi seveda nekoliko zmanjšalo vrednost igralcem Dinama Kijev, Šahtarja Donecka in Zenita St. Petersburga, ker slednji ne bi več imeli pravice nastopanja v Ligi prvakov. Sicer pa se pričakuje največ zanimanja prav za igralce omenjenih treh klubov, ki v zadnjih letih veljajo za največje nogometne velikane tega območja.

 

Preložena tekma Ukrajine in Škotske

Nogometni obračun dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Katarju med Ukrajino in Škotsko, ki bi moral biti 24. marca na Hampden Parku v Glasgowu, pa je preložen.

Ukrajinci so po ruski invaziji na svojo državo zaprosili Fifo za kasnejši termi, slednja pa je njihovi prošnji ugodila

Zaradi preložitve polfinala končnice za nastop na mundialu bo preložena tudi zadnja tekma dodatnih kvalifikacij - proti Walesu ali Avstriji - za vstopnico v Katarju.

V skupini A dodatnih kvalifikacij sta polfinalna para Škotska - Ukrajina in Wales - Avstrija; iz vsake skupine na SP napreduje le zmagovalec finala.

Pri Fifi že iščejo nadomestni termin, poroča BBC, najverjetneje bo tekma na sporedu junija. Svetovno prvenstvo v Katarju pa bo od 21. novembra do 18. decembra.

"Nogomet je sredi te grozljive vojne nepomemben. Ukrajincem želimo poslati sporočilo podpore, prijateljstva in enotnosti," je sporočil predsednik Škotske nogometne zveze Rod Petrie.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice