Šport > Nogomet
4133 ogledov

Romi uspel čudež, Barca na kolenih

Gabriel Jesus Epa
Četrtfinale je postreglo z velikim preobratom, Roma se je po zaostanku z 1:4 uvrstila v polfinale. S skupnim izidom 4:4 je izločila Barcelono. Napredoval je tudi Liverpool.

Liverpool in Barcelona sta si pred slabim tednom priigrala lepo prednost treh zadetkov pred povratnima dvobojema z Manchester Cityjem in Romo. Slednjo so Katalonci na domačem igrišču premagali s 4:1, Liverpool pa je bil doma s 3:0 boljši od angleškega rivala. Pred povratnima obračunama so tako v uspeh tokratnih gostiteljev verjeli le redki.

A že tekma na stadionu Etihad se je začela povsem po željah čete Pepa Guardiole. Ta je povedla že v drugi minuti. Virgil van Dyke je na levi strani ob avt črti padel ob naletu Raheema Sterlinga, a žogo vseeno poslal proti sredini igrišča. Gostje so okroglo usnje prestregli, Sterling pa je stekel proti golu. Prejel je podajo, nato pa jo poslal do osamljenega Gabriela Jesusa, ki se je iz oči v oči znašel pred vratarjem Lorisom Kariusom. Ta zadetka ni uspel preprečiti. Van Dyke se je pritoževal zaradi nedosojenega prekrška, a zaman.

City je prevladoval tudi v naslednjih minutah, a se je večina njegovih akcij končala brez pravega strela, v 20. minuti je Karius moral posredovati on poizkusu Leroyja Sanéja, šest minut kasneje pa ga ni namučil niti strel Kevina De Bruyneja. Ob koncu 30. minute je gostujoča obramba v kazenskem prostoru dvakrat blokirala strel Bernarda Silve, ob padcu Sterlinga pa so domači zaman zahtevali enajstmetrovko.

V 41. minuti so le centimetri ločili City od še višjega vodstva. Malce izven šestnajsterca je dolgi kot ciljal Bernardo Silva, rahlo se je žoge dotaknil branilec Dejan Lovren, nato pa se je zatresla vratnica. Le minuto kasneje se je mreža gostov vseeno zatresla, a je španska sodniška trojka dosodila prepovedan položaj in storila napako, saj se je okroglo usnje odbilo od gostujočega branilca Jamesa Milnerja.

V zaključku polčasa so do prve priložnosti prišli tudi Liverpoolčani, Alex Oxlade-Chamberlain je izmenjal dvojno podajo z Mohamedom Salahom, že preigral vratarja edersona, vendar nato iz slabega kota streljal mimo želenega  cilja. Glavni sodnik Antonio Miguel Mateu Lahoz je zaradi ugovarjanja med polčasom izključil Guardiolo.

Pritisk Cityja se je na začetku drugega dela ustavil, v 56. minuti pa je že sledilo izenačenje. Oxlade-Chamberlain je na 20 metrih od gola našel Salaha, Egipčan je podaljšal do Sadia Manéja, slednji pa je po preigravanju prišel sam pred vratarja Edersona. Ta je še uspel žogo izbiti iz nog Senegalca, a se je ta odbila do Salaha, ki jo je mirno poslal preko btazilskega čuvaja mreže za 1:1. Meščani so za napredovanje kar naenkrat potrebovali še štiri zadetke.

Salah je postal šele drugi afriški nogometaš, ki je v eni sezoni lige prvakov zabil osem golov. S tem dosežkom se lahko pohvali še Samuel Eto'o, ki mu je to uspelo v sezoni 2010/11 v dresu Interja.

Vseh upov sinjemodrih je bilo konec v 77. minuti, ko je po veliki napaki Nicolasa Otamendija do žoge prišel Roberto Firmino in jo natančno usmeril za hrbet svojega rojaka v golu Cityja.

Hitro vodstvo domačih tudi v Rimu, nato pa ...

Sinovi volkulje v tej sezoni v ligi prvakov še niso prejeli zadetka pred domačimi gledalci, dvoboj na stadionu Olimpico pa so odlično odprli, že v šesti minuti je v polno zadel Edin Džeko. Daniele De Rossi je poslal dolgo žogo preko gostujoče obrambe, ki ji je ušel napadalec iz Bosne in Hercegovine. Ta je s prvim dotikom ustavil okroglo usnje, z drugim pa jo je poslal za hrbet Marc-Andréja ter Stegna.

Roma je še bližje velikemu čudežu, doslej se je le dvakrat zgodilo, da je ena izmed ekip nadoknadila tri zadetke zaostanka s prve tekme, prišla v 58. minuti. Gerard Piqué je storil prekršek nad Džekom, z bele točke pa je bil natančen kapetan De Rossi.

Daniele De Rossi | Avtor: Epa Epa

Domači so bili blizu zadetka v 79. minuti, ko je po podaji na drugo vratnico z iztegnjeno nogo ustreli rezervist Stephan El Shaarawy, a se je izkazal ter Stegen. A Nemec je bil nemočen že tri minute kasneje. Roma je izvajala kot, Kostas Manolas pa je bil na prvi vratnici najvišji in natančno nameril v dolgi kot za 3:0.

Grški branilec se je izkazal tudi štiri minute kasneje, ko je v kot odbil nevarno podajo pred gol, po kotu pa je prodiral Leo Messi, a do pravega strela ni prišel. Barcelona je silovito pritiskala, v sodnikovem podaljšku pa je iz vrat stekel domači vratar Alisson Becker in iz nog izbil žogo Piqueju, a le do Ousmaneja Dembéléja, ki pa z lobom z velike razdalje ni bil natančen. Po zadnjem sodnikovem žvižgu je rimski stadion ponorel od veselja.

Liga prvakov, četrtfinale, povratni tekmi:

Manchester City : Liverpool   1:2 (1:0)  /0:3/
Jesus 2.; Salah 56., Firmino 77.

AS Roma : Barcelona  3:0 (1:0)    /1:4/
Džeko 6., De Rossi 58./11-m, Manolas 82.
 
/.../ - izid prve tekme
Sorodne novice