Šport > Nogomet
17 ogledov

Hrvati na otvoritvi z Brazilci, BiH z Argentino

Blatter SP 2014 pred žrebom Costa do Sauipe resort Sao Joao da Mata Bahia
1/7
EPA
V Costa do Sauipeju so izžrebali skupine za SP 2014. Uvodni obračun prvenstva bodo odigrali domačini Brazilci in Hrvati, v skupini A so še Kamerunci in Mehičani. BiH se bo pomerila z Argentino, Iranom in Nigerijo. Izredno močna je skupina G, kjer so reprezentance Nemčije, Gane, Portugalske in ZDA.

Ker je bilo v drugem bobnu le sedem reprezentanc, v četrtem pa devet, so pred glavnim žrebom določili še, katera evropska reprezentanca se bo priključila drugemu bobnu, tako da je bilo v vsakem po osem ekip. Najkrajšo je potegnila Italija.

Fifa je vložila osem milijonov dolarjev v petkov žreb, ki so ga televizijsko prenašali po vsem svetu. Na 90-minutem šovu so sodelovale brazilske zvezde odra in glasbe.

Brata Boateng znova iz oči v oči

Nemčija, ki je nosilka skupine G, se bo pomerila proti Gani, kar pomeni, da si bosta Jerome in Kevin-Prince Boateng znova stala na nasprotnih straneh. "Pa sva spet skupaj, bratec," je takoj po žrebu na Twitterju zapisal Kevin-Prince, ki se je v dresu Gane z Nemčijo pomeril že na svetovnem prvenstvu leta 2010, ko se je Nemčija z minimalno zmago uvrstila v osmino finala.

Po žrebu je spregovoril tudi nemški selektor Joachim Löw: "Sprejmem žreb, kakršen pač je. Bo kar zanimivo, ne samo zaradi Jürgna (Klinnsmana, nekdanjega selektorja Nemčije, sedanjega selektorja ZDA, op. a.), v skupini je še več zanimivih ekip." 

Tulipane čaka veliko dela

Vse prej kot lahka naloga čaka Nizozemsko, ki jih med drugim čaka repriza finala zadnjega svetovnega rvenstva proti Španiji"Igramo s svetovnimi prvaki, z Avstralci, ki jih še nismo premagali, in Čilom, ki je zelo dobra ekipa. Če sem pošten, bi raje videl, da bi bili v skupini H," je bil po žrebu iskren selektor oranžnih Louis van Gaal.

Podobnega mnenja je tudi njegov španski kolega Vicente del Bosque: "Izjemno težko bo. Ne bom rekel, da smo dobili 'skupino smrti', ampak čaka nas veliko dela. Pa tudi malo čudno bo začeti SP proti ekipi, s katero smo zadnje prvenstvo končali."

Hodgson in Prandelli bi imela raje lažjo

Nezadovoljstvo po žrebu je bilo opazno tudi v izjavah selektorjev Anglije in Italije. Roy Hodgson je potarnal: "Skupina je izjemno težka, o tem ni nobenega dvoma. Če imaš za tekmece Italijo in Urugvaj, ti nič ne pomaga, da si bil pred tem med nosilci." 

Vsaj nekoliko bolj je bil optimističen selektor Italije Cesare Prandelli: "Imamo najtežjo skupino in že zdaj nam ni lahko. A če se bomo dobro pripravili, sem prepričan, da bo celoten turnir za nas zelo uspešen."

Še najbolj pozitiven je bil v svojih izjavah seletkor BiH Safet Sušić, ki je našel uteho drugje:  "Če pogledamo, kaj so dobili Hrvati, smo jo še kar dobro odnesli." 

Izžrebane skupine za SP 2013:

SKUPINA A: Brazilija, Hrvaška, Mehika, Kamerun.
SKUPINA B:
Španija, Nizozemska, Čile, Avstralija.
SKUPINA C:
Kolumbija, Grčija, Slonokoščena obala, Japonska.
SKUPINA D:
Urugvaj, Kostarika, Anglija, Italija.
SKUPINA E:
Švica, Ekvador, Francija, Honduras.
SKUPINA F:
Argentina, BiH, Iran, Nigerija.
SKUPINA G:
Nemčija, Portugalska, Gana, ZDA.
SKUPINA H:
Belgija, Alžirija, Rusija, Južna Koreja.

Razporeditev pred žrebom

Prvi boben: BrazilijaŠpanijaNemčijaArgentinaKolumbijaBelgijaUrugvajŠvica.
Drugi boben: EkvadorČileNigerijaKamerunGanaSlonokoščena obalaAlžirija.
Tretji boben: Japonska, Južna Koreja, IranAvstralija, Mehika, ZDAHondurasKostarika.
Četrti boben: HrvaškaNizozemskaAnglijaPortugalskaGrčija, BiH, RusijaFrancija, Italija*.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.