Šport > Nogomet
191 ogledov

Hrvatje doma le do točke

Joselu Epa
Španija visoko premagala Norveško, Wales s točko na Hrvaškem.

Nogometaši v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so dokončali prvi krog, tekme so odigrali še v skupinah A, D in I. V osrednji večerni tekmi je Španija s 3:0 premagala Norveško, Hrvaška pa je igrala le 1:1 z Walesom.

V skupini A so popoldne Škoti s 3:0 premagali Ciper. A pot do zmage ni bila lahka, saj je uspeh z zadetkoma ob koncu dvoboja potrdil šele Scott McTominay v 87. minuti in sodnikovem dodatku. Pred tem je za prvi gol že v prvem delu poskrbel John McGinn.

Španija je zvečer gostila Norveško in nazadnje zanesljivo zmagala, a je uspeh zagotovil šele rezervist Joselu ob koncu dvoboja. V igro je vstopil v 81. minuti, potem pa v minuti (84. in 85.) dosegel dva gola.

V prvem polčasu je prednost domačim zagotovil Dani Olmo, Norveška je bila večji del tekme povsem enakovredna, a svojih priložnosti ni znala izkoristiti. Norvežani so sicer igrali brez prvega zvezdnika Erlinga Haalanda, ta je moral zaradi poškodbe dimelj izpustiti začetek kvalifikacij in ga ne bo niti na drugi tekmi Norveške z Gruzijo.

V skupini D je na vročem terenu v Erevanu gostovala Turčija. Za domače se je tekma začela odlično, po avtogolu Ozana Kabaka v deseti minuti je Armenija vodila, toda že pred koncem prvega dela je v pravo mrežo žogo poslal Orkun Kökcü. Zmago je nato Turčiji zagotovil Kerem Aktürkoglu v 64. minuti.

Bronasti z zadnjega SP Hrvati so kvalifikacije začeli na domačem terenu proti Walesu, ki nov cikel začenja brez upokojenega prvega zvezdnika Garetha Bala. Prvi hrvaški gol v kvalifikacijah je dosegel Andrej Kramarić, Hrvaška je nato sicer nadzorovala potek tekme in imela terensko premoč, Ivan Perišić je tudi zadel okvir gola.

A borbeni gostje so v zadnjem napadu na tekmi v sodnikovem dodatku izenačili, ko je po podaji v kazenski prostor iz bližine natančno meril rezervist Nathan Broadhead in Valižanom zagotovil dragoceno točko. To je bil edini strel gostov v okvir vrat na dvoboju.

Nathan Broadhead | Avtor: Profimedia Profimedia

Švica je v skupini I na koncu visoko, s kar 5:0 odpravila Belorusijo. Ta je zaradi ukrepov krovne zveze Uefe tekmo igrala na nevtralnem stadionu v Novem Sadu in pred praznimi tribunami. Za Švico se je izkazal Renato Steffen, ki je v prvem polčasu v manj kot pol ure dosegel "hat-trick", zadel je v 4., 17. in 29. minuti. Za piko na i sta v nadaljevanju poskrbela še Granit Xhaka in Zeki Amdouni.

V tej skupini sta Izrael in Kosovo igrala 1:1, oba zadetka so dosegli Izraelci, Eli Dasa je v prvem delu dosegel avtogol, izenačil je Dor Peretz. Romunija pa je po pričakovanjih ugnala Andoro z 2:0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice