Šport > Nogomet
53 ogledov

Irska drugič zapored na EP

Jon Walters EPA
Irska je 22. država, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu v Franciji 2016. V povratni tekmi dodatnih kvalifikacij je Irska v Dublinu premagala Bosno in Hercegovino z 2:0 (1:0). Na prvi tekmi je bil izid 1:1.

Irci so iz Zenice, kjer so pred dnevi večino tekme igrali v gosti megli, prinesli pomemben gol v gosteh. Na prvi tekmi so sicer Irci znali izkoristiti eno izmed redkih priložnosti, saj so bili sicer bosanski nogometaši boljši in so imeli terensko premoč.

Tudi na povratni tekmi je bilo podobno. Irska se je dvoboja lotila taktično, brez prevelikega tveganja, v prvem delu pa ni bilo kakšnih posebej izrazitih priložnosti. Najbolj pomemben dogodek je bil v 23. minuti, ko je sodnik Bjoern Kuipers igranje z roko Ervina Zukanovića takoj ocenil za najstrožjo kazen, hladnokrvni izvajalec je bil Jon Walters.

V drugem delu so skušali gostje pritisniti, toda razen terenske premoči ni bilo konkretnega učinka, vratar Darren Randolph pa ni imel veliko dela. Možnosti Bosne in Hercegovine so se še dodatno zmanjšale 20 minut pred koncem, mož odločitve pa je bil spet Walters. Po prostem strelu so gostje slabo izbijali žogo, ki je prišla do osamljenega Waltersa, ta pa jo je ob nemočnem Asmirju Begoviću z volejem zgolj pospravil v mrežo in niz nepremagljivosti Irske na domačih tleh podaljšal na devet tekem.

V zadnji minuti sodnikovega podaljška je za goste nevarno poskušal Vedad Ibišević, toda žoga je po njegovem strelu zadela le prečko. Irska si je tako zagotovila tretji nastop na EP po letih 1988 in 2012, Bosna in Hercegovina ostaja pri enem velikem tekmovanju, lanskem SP v Braziliji.

Že v nedeljo so nastop na EP končno dočakali Madžari. Na evropskem prvenstvu so bili nazadnje pred kar 44 leti, zadnje veliko tekmovanje pa je bilo za nekoč slavno madžarsko ekipo svetovno prvenstvo v Mehiki 1986. Za nastop naslednje leto so doma premagali Norveško z 2:1, v gosteh so zmagali z 1:0.

Zadnji vozovnici za Francijo bodo podelili v torek, dobila ju bosta zmagovalca zadnjih dvobojev dodatnih kvalifikacij med Dansko in Švedsko (prva tekma 1:2) ter Slovenijo in Ukrajino (0:2).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.