Šport > Nogomet
3481 ogledov

Italijani o "ustaškem" klubu, oster odgovor iz Bosne

HŠK Zrinjski Facebook Nogometaši Zrinjskega pred svojimi navijači.
Na Apeninskem polotoku so državne prvake označili kot klub z ustaško ideologijo.

Mostarski Zrinjski je v zadnjih letih vladar nogometne scene v Bosni in Hercegovini. Klub, ki nosi ime po junaškem hrvaškem srednjeveškem vitezu, je v zadnjih letih pogosto osvajal lovorike, letos pa mu je uspel zgodovinski preboj v skupinski del evropskih tekmovanj, kar je za klube iz BiH nekaj novega.

O Zrinjskem, ki je v obdobju bivše Jugoslavije živel v senci mestnih tekmecev iz vrst Veleža, se je pred kratkim razpisal najpopularnejši italijanski športni časnik Gazzetta dello Sport.

V ponedeljkovi izdaji je novinar Lorenzo Topella napisal članek z naslovom: "Zrinjski iz Mostarja, ustaški klub, ki osvaja Evropo". Med drugim je zapisal, da so komunistične oblasti leta 1945 prepovedale delovanje kluba zaradi "nikoli prikrite ustaške nostalgije s strani kluba in njegovih navijačev".

Novinar je zapisal še, da za Zrinjski igrajo skoraj izključno Hrvati, čeprav gre za klub iz BiH. Dodal je, da Zrinjski na dresu nosi "rdeče-bele kocke, ki so simbol hrvaškega nacionalizma", v tem kontekstu je omenil tudi rušenje Starega mosta v Mostarju med vojno v prvi polovici devetdesetih let 20. stoletja.

"Simbol vključevanja"

HŠK Zrinjski | Avtor: Facebook Facebook

Na navedbe Gazzette se je odzval podpredsednik HŠK Zrinjski - Amir Gross Kabiri. "Zrinjski je simbol vključevanja, odličnosti in raznolikosti ter ponos Mostarja. Ostal bo zvest svojim vrednotam. V tej skupnosti živim že več let in kot Jud iz Izraela vam zagotavljam, da te vrednote ne bodo pozabljene," je dejal Gross Kabiri.

Na pisanje italijanskega rožnatega časnika se je odzval tudi športni novinar iz Zenice Dino Kurbegović. "Za Zrinjski nastopajo igralci, ki jim je ime Nemanja, Slobodan, Kerim, Omer, Adnan, Tomislav, Hrvoje, Zvonimir ... Ne bi rekel, da gre za ustaški klub," je zapisal novinar.

Na čakanju kar 47 let

Nogometni kolektiv, ki domuje na stadionu Pod bijelim brijegom, je bil ustanovljen leta 1905 kot Dijaški športni klub Zrinjski, tokom dvajsetih let 20. stoletja je postal Hrvaški športni klub Zrinjski. 

Leta 1945 so jugoslovanske oblasti prepovedale njegovo delovanje. Klub je ponovno oživel po osamosvojitvi Hrvaške in BiH leta 1992.

Zrinjski se bo v četrtek zvečer na prvi tekmi play-offa za Ligo Evropa v Linzu pomeril z moštvom LASK. V primeru neuspeha proti Avstrijcem ga čaka nastopanje v Konferenčni ligi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2