Šport > Nogomet
1177 ogledov

Klub iz Premier League prevzema milijarder s krvavimi rokami

Newcastle United Profimedias
Angleški klub naj bi se kmalu zavihtel na vrh lestvice najbogatejših.

Med navijači Newcastla osovraženi lastnik Mike Ashley zapušča klub, njegov naslednik postaja savdijski princ Mohammed bin Salman. Ta bo za lastništvo nad srakami odštel 300 milijonov funtov (345 milijonov evrov). Prenos lastništva mora potrditi še vodstvo Premier League, a poznavalci menijo, da je princ le še majhen korak oddaljen od prevzema kluba. Ta naj bi se z vloženim denarjem savdijskega milijardera kmalu premaknil v vrh angleških klubov.

Mohammed bin Salman je 'težak' 260 milijard funtov (skoraj 300 milijard evrov), v primerjavi z njim je prvi mož Manchester Cityja Mansour bin Zayed Al Nahyan pravi revež, saj razpolaga 'le' s 17,7 milijard funtov (20,3 milijarde evrov). Savdijski princ je sicer pred časom nabavil sliko Leonarda Da Vincija za 360 milijonov funtov, kar je 60 milijonov več kot ga bo zdaj stala uresničitev naslednjega cilja - lastništvo angleškega nogometnega kluba. Za Manchester United je ponujal štiri milijarde funtov, a je bil zavrnjen.

Mohammed bin Salman | Avtor: Profimedia Profimedia

A kakšna je cena, ki jo bo za prevzem plačal Newcatle? Gre pravzaprav za 'pranje imidža' skozi šport. Šesti od 25 sinov savdijskega kralja Salmana bin Abdulaziz Al Sauda je preskočil tudi starejše brate in je pravzaprav vodja družine, ki naj bi bila vredna 1,3 trilijona funtov. Oče ima sicer krono, vendar sin Mohammed drži roke nad vsemi glavnimi savdijskimi resorji: gospodarstvom, obrambo, vero in nafto. Pri Economistu so tako zapisali, da je tako v resnici vodja Savdske Arabije. Popravljanje mračnega vtisa, ki se ga drži v svetu, je princ začel z organizacijo boksarskega spektakla med Anthonyjem Joshuo in Andyjem Ruizom, mesec kasneje pa so sledili še obračuni v španskem superpokalu.

Krvave roke milijardera

Amnesty International je sicer 'bodočega' lastnika Newcastla označil za velikega kršitelja ljudskih pravic. Mučenja, javne usmrtitve, neupoštevanje svobode govora, rasna deskriminacija so le nekatere reči, ki se mu pripisujejo. Human Rights Watch je savdijski režim označil za despotizem.

Pri uglednem Timu trdijo, da je arhitekt vojne v Jemenu in tako tudi povzročitelj humanitarne krize, ki je zaradi lakote zahtevala na desettisoče življenj. OZN so vse skupaj označile za 'najhujšo humanitarno krizo našega obdobja, ki jo je povzročil človek'. Pred dvema letoma je savdijski režim v Turčiji brutalno mučil in ubil novinarja Jamala Khashoggija, a princ, ki je po mnenju večine ukazal umor, je še vedno na primer v odličnih odnosih s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, s prvim možem Rusije Vladimirjem Putinom, ostaja pa tudi reden gost pri angleški kraljici in na srečanjih najbogatejših držav.

Mohammed bin Salman | Avtor: Profimedia Profimedia

Lastništvo nad nafto mu tako mirno omogoča, da je pred letom dni v Savdijski Arabiji obglavil 37 ljudi, ki so bili obsojeni terorizma. Od usmrčenih jih je 21 'svoje zločine' priznalo po hudih mučenjih. Dve obglavljeni telesi so javno 'razstavili' za opozorilo. V istem času je bilo aretiranih in mučenih tudi šest bork za ženske pravice. Pri OZN so zapisali, da 'po vsej Savdski Arabiji zapirajo ljudi, ki se drznijo kritizirati princa, mnoge tudi mučijo'.

Vsem navijačem Newcastla tako ni po godu, da naj bi v klub prišel Mohammed bin Salman in to kljub zagotovilom, da bo trener postal Italijan Massimiliano Allegri, v klub pa naj bi prišli tudi nogometaši v skupni vrednosti 400 milijonov evrov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice