Šport > Nogomet
119 ogledov

Koper : Hajduk 3:2

Radomlje, Koper, Rodolfo Vanoli
1/9
Anže Petkovšek
Na koprski Bonifiki je na prvi tekmi drugega predkroga Lige Evropa gostoval splitski Hajduk. Koper je dolgo vodil s 3:1, v zadnjih minutah rednega dela pa so nogometaši iz Splita ujeli rezultatski priključek.

Na razprodani Bonifiki so si Koprčani skušali zagotoviti dobro izhodišče pred povratno tekmo na splitskem Poljudu. Rodolfo Vanoli večjih težav s sestavo enajsterice ni imel, Damir Burić pa je pred srečanjem ostal brez udarnega napadalca Francka Ohandze.

Vanoli je v zadnjo linijo pričakovano postavil tri branilce - Denisa Šmeja, Denisa Halilovića in Damirja Hadžića. V osrčju vezne linije so zaigrali Marko Krivičić, Ivica Guberac in Domen Črnigoj, na levi strani se je znašel Amar Rahmanović, na desni Matej Palčič, za edinim pravim napadalcem Josipom Ivančićem je začel Goran Galešić. Na klopi se je znašel Ante Tomić, družbo so mu delali tudi Mitja Lotrič, Matej Pučko in Jaka Štromajer.

Hajduk je začel v značilni postavitvi 4-2-3-1. V konici napada je namesto načetega Ohandze zaigral Anton Maglica. Na klopi se je znašel reprezentant BiH Tino Sven Sušić, tako kot bivši napadalec Zavrča Tomislav Kiš.

Srečanje se je začelo v umirjenem ritmu, ki ga je že v četrti minuti prekinila lepa priložnost za Hajduk. Po kotu je na drugi vratnici žogo neovirano sprejel Maglica, zadetek pa je z blokom (žoga se je od njegove zadnjice odbila v roko), preprečil Palčič.Nato pa so Splitčani doživeli šok. V sedmi minuti so Koprčani izvajali kot z leve, Halilović je bil višji od Gorana Milovića in z glavo matiral Lovreja Kalinića. Hajduk je imel v naslednjih minutah terensko premoč, razen mlačnega strela Marka Pejića pa si lepše priložnosti ni pripravil.

Zato pa so bili kanarčki še naprej sila učinkoviti. V 17. minuti je Galešić še enkrat več odlično podal iz kota, tokrat z desne, na prvi vratnici pa je bil najvišji Rahmanović, mladi reprezentant BiH je žogo pospravil pod prečko nemočnega Kalinića. Dalmatinci so skušali odgovoriti v 22. minuti, z razdalje je močno, a nenatančno meril Andrija Balić.

Vendar pa so kmalu zabili tudi "bili", tudi oni iz prekinitve. V 29. minuti je Milović po kotu z leve zbežal Ivančiću in z nogo zabil v spodnji kot gola Vasje Simčiča. V 34. minuti je polpriložnost zamudil Rahmanović, potem ko je z desne nevaren predložek poslal Galešić je bil strelec drugega gola za Koper malce prekratek za strel z glavo.

Dve minuti kasneje je Galešić, potem ko je izsilil prekršek Anteja Roguljića, izvajal prosti strel v nevarnem položaju, po izbijanju Kalinića je s preigravanjem do strela tik pred vrati skoraj prišel Palčič, toda Zoran Nižić je v zadnjem trenutku preprečil povišanje prednosti. Nedolgo zatem je zapretil tudi Črnigoj, toda z 20 metrov je sprožil malce preslabotno.

V 41. minuti so Koprčani kronali svojo premoč po izjemnem protinapadu. Po žogi z leve je Galešić z odlično globinsko podajo zaposlil Rahmanovića, ta je krenil sam proti golu, a se nepričakovano odločil za podajo daleč na desno proti Črnigoju, domači mladenič pa ga je vendarle še enkrat našel pred vrati in Bonifika je tretjič eksplodirala.

Pred koncem prvega polčasa bi Hajduk lahko ekspresno znižal zaostanek. Po visokem predložku in odbiti žogi je do strela z desetih metrov prišel NikolaVlašić, strel brata Blanke Vlašić je s fantastično obrambo zaustavil Simčič.V kar petminutnem dodatku je z razdalje za goste dobro sprožil Roguljić, Simčič se je spet izkazal, po sledečem kotu pa je sodnik odpiskal konec prvega polčasa. 

Med polčasom je Burić Balića nadomestil s Kišem, ki je spomladi dobro spoznal slovensko prvoligaško sceno. Nadaljevanje je bolje začel Koper. Galešić je ponovno dobro podal s kota, na drugi vratnici je bil najvišji Ivančić, vendar ni idealno zadel žoge. Na drugi strani je po podaji Vlašića z glavo slabo streljal Kiš.

V 57. minuti bi domači kaj lahko povišali prednost. Še en kot, še en skok Ivančića in tokrat srečno izbijanje so vodili k strelu Črnigoja, toda s polvolejem ni dobro zadel žoge s 16 metrov. Vanoli je nato menjal, namesto tokrat odličnega Rahmanovića je vstopil Pučko, strelec na obeh tekmah prvega predkroga Lige Evropa. 

Sredi prvega polčasa je zapretil tudi Hajduk, po akciji FranaTudorja in Kiša pred vrati do strela ni prišel Maglica. Oba trenerja sta se nato znova odločila za zamenjavo. Pri gostih je ElvirMaloku zaigral namesto Roguljića, Štromajer pa namesto Ivančića. V 73. minuti je z razdalje meril Tejić, Simčič ni imel veliko dela. Burić je nato povlekel svojo zadnjo potezo, Maglico je nadomestil z Artemom Radčenkom.

Ritem srečanja je po 75. minuti malce padel, vendar je bil Hajduk v 80. minuti vseeno blizu zadetka. Mijo Caktaš je izvajal prosti strel povsem na robu kazenskega prostora, Simčič je posredoval odlično. Koprski vratar je bil dobro postavljen tudi pet minut kasneje, ko je po predložku Pejića z glavo sprožil Maloku.

V zaključnih minutah so Splitčani uspeli ujeti rezultatski priključek. Za Koper je bil spet usoden kot, po katerem se je v 90. minuti na prvi vratnici sam znašel Nižić in z glavo zabil drugi gol za goste. V sodnikovem dodatku je za goste zapretil še Maloku, strel je poslal mimo vrat, in tekma se končala z minimalno zmago Kopra.

"Menim, da smo prikazali  odlično predstavo, a takšnih zadetkov iz prekinitev ne smemo prejemati. Privoščili smo si dve zelo dragi napaki. Želeli smo zadržati vodstvo s 3:1, z menjavami pa nismo želeli zapreti tekme, zato so na zelenico stopili tudi napadalci. V Split ne gremo na izlet, tja gremo po napredovanje," je po tekmi dejal Vanoli.

"Čestitam Kopru za zmago. Nekatere akcije domačih so bile izvedene zelo precizno. V drugem polčasu smo želeli nadaljevati z našo igro, poizkušali smo napadati. Sicer smo dosegli še drugi gol, vendar nam ne bo veliko lažje na našem stadionu. Upam, da bo tudi tekma v Splitu tako odprta," pa je razmišljal trener Hajduka Burić.

Evropska liga, kvalifikacije

Koper : Hajduk  3:2 (3:1)
Halilović 7., Rahmanović 17., 40..; Milović 29., Nižić 89.