Šport > Nogomet
33 ogledov

Maribor diha Olimpiji za ovratnik

derbi Olimpija - Maribor Anže Petkovšek
Nogometaši v prvi ligi Telekom Slovenije bodo konec tedna prekinili zimski premor in nadaljevali boj za 25. državnega prvaka.

Po jesenskem delu najbolje kaže Olimpiji, ki bo spomladanski del začela v nedeljo, ko bo v 23. krogu pred domačimi gledalci gostila Koper. Olimpija ima po 22 krogih tri točke prednosti pred branilcem naslova Mariborom. Zeleno-beli se bodo morali po novem znajti brez udarnih napadalcev iz prvega dela sezone, Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja, a pravijo, da bodo tudi z novinci, kot so Julius Wobay, Blessing Eleke, Nejc Vidmar in Miroslav Radović, konkurenčni za osvojitev prvega ljubljanskega naslova po letu 1995.

Pri Mariboru, ki bo nogometno pomlad začel v soboto v Ljudskem vrtu na tekmi s Celjem, so prepričani, da zaradi trenutnega zaostanka za Ljubljančani ne bodo prekinili niza petih zaporednih naslovov prvaka (skupaj jih imajo 13). Čeprav so prodali bočnega branilca Petra Stojanovića, so po mnenju mnogih v svoje vrste privabili dovolj svežine in kakovosti, da bodo spet mešali štrene prav na vrhu. Da želijo znova končati tam, dokazuje tudi prihod reprezentančnega napadalca Milivoja Novakovića.

V boj za vrh se realno lahko vmešajo zgolj še Domžale, ki za Olimpijo zaostajajo osem točk. Te so izgubile pomembna člana Nejca Skubica in Vidmarja, tudi z nekaterimi inovativnimi metodami pa našle okrepitve, ki trenerju Luki Elsnerju dajejo upanje na boj za (vsaj) evropska mesta. Prvi spomladanski obračun jih čaka v nedeljo pri Krki.

Četrtouvrščena Gorica, ki bo v soboto gostila Zavrč, je izgubila Matijo Široka, Elekeja in tudi Gorana Cvijanovića, tako da bo spomladi težko držala korak s prvo trojico, za zdaj za Domžalami sicer zaostaja zgolj tri točke. Pet manj od Domžalčanov jih ima Zavrč, ki bo znova nekakšna neznanka, saj so v Halozah spetveliko nakupovali in prodajali. Pripeljali so 13 novih igralcev, 12 pa jih poslali v druge klube, tako da je realna moč Zavrčanov še neznanka. Vsekakor pa zanje ne bo igralo najbolj slovito ime Albert Riera, ki je po novem tako kot Zlatan Muslimović in Toni Datković član Kopra.

Primorci sodijo v paket štirih klubov (od šestega do devetega mesta), ki jih loči zgolj točka. Prav Koper je med temi daleč največ trgoval, novincev - vsi so tujci - je kar 16 in na Obali so (vsaj na zunaj) prepričani, da bodo s temi začeli pohod proti vrhu. Šestouvrščeno Celje, ki ima točko več, je sicer med drugimi izgubilo Valona Ahmedija (Maribor) in Ivana Firerja, ki si je za novo destinacijo izbral Azijo, a je v svoje vrste pripeljalo nekaj na slovenskih igriščih uveljavljenih imen, kot so Matej Podlogar, Rudi Požeg Vancaš in Damir Hadžić.

Krka si bo obstanek v ligi skušala priigrati tudi s pomočjo Luke Majcna, velenjski Rudar se sooča z nepredvidljivo prihodnostjo, saj je v finančnih težavah, a odločen, da vsaj zadrži prednost (zdaj znaša tri točke) pred zadnjeuvrščenim Krškim, ki bo po lestvici skušal napredovati tudi s pomočjo izposojenih nogometašev Maribora Dinom Hotićem, Martinom Kramaričem, Robertom Pušaverjem in Damjanom Vukliševićem. V napadu pa bodo računali tudi na Enisa Đurkovića. Rudar in Krško bosta igrala v soboto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.