Šport > Nogomet
2598 ogledov

Olimpija 75 minut zdržala z igralcem manj

Maribor Olimpija Ljudski vrt Jure Banfi, mariborinfo.com
V Ljudskem vrtu je bil na sporedu prvi nogometni derbi med Mariborom in Olimpijo v letošnji sezoni.

Prvi letošnji večni derbi se je končal z remijem (0:0), po katerem je Olimpija zadržala prvo mesto na lestvici in pet točk naskoka pred aktualnimi prvaki iz Maribora.

NK Bravo Tabor Sežana Prva liga TS Šport Zgodovinska tekma za Bravo

V prvih dveh kolih je Olimpija vpisala dve zmagi proti Bravu oziroma Domžalam, medtem ko je Maribor izgubil s Triglavom in remiziral z velenjskim Rudarjem.

Obe ekipi sta med tednom igrali v evropskih tekmovanjih. Štajerci so v sredo v okviru kvalifikacij za Ligo prvakov doma premagali švedski AIK z 2:1, medtem ko so Ljubljančani v četrtek v kvalifikacijah za Ligo Evropa iztržili remi 2:2 na gostovanju v Turčiji pri Malatyasporju. Zeleno-beli so v luči mednarodnih preizkušenj želeli prestaviti srečanje (dvoboj Domžal in Mure je bil prav zaradi tega odložen), toda vijoličasti niso ugodili njihovi prošnji.

Statistika v zadnjem obdobju derbijev je na strani Ljubljančanov, ki so neporaženi na petih od zadnjih šestih prvenstvenih obračunov. Maribor je doma na ligaškem derbiju zmagal nazadnje 17. novembra 2017, Olimpijo pa je v ligi nazadnje ugnal 19. avgusta 2018, ko je v Stožicah slavil z 0:3. Olimpija je nazadnje v Prvi ligi v Ljudskem vrtu zmagala 11. maja letos s 3:0, dodaten plus v korist zeleno-belih pa je tudi zmaga v pokalnem finalu v Celju konec maja z 2:1.

Luka Majcen SNL Šport Dva rdeča kartona, pet golov

Pri domačih so se v uvodni derbi sezone podali brez dveh pomembnih adutov. Prvi strelec lanskega prvenstva Luka Zahović je poškodovan, medtem ko je še nedavno igralec Olimpije Rok Kronaveter kaznovan zaradi rdečega kartona v prejšnjem kolu.

Uvodni strel v okvir vrt je pripadel domačim, po poskusu Jasmina Mešanovića je bil na mestu Nejc Vidmar. Prvo večjo priložnost so si priigrali gostje. V osmi minuti je Luka Menalo za las sprožil mimo vrat Kenana Pirića. Po četrt ure igre pa šok za Olimpijo. Vitalijs Maksimenko je prekinil protinapad Maribora s prekrškom nad Mešanovićem, Matej Jug pa mu je pokazal neposredni rdeči karton. Kazalo je, da je sodnik Latvijcu svojo odločitev obrazložil s tem, da je bil start usmerjen proti Mešanovićevem kolenu, toda počasni posnetek je pokazal, da temu ni bilo tako. 

Kljub izključitvi so bili "zmaji" še naprej nevarnejši, po kotu je z glavo zapretil Marko Putinčanin. Na drugi strani je z razdalje dvakrat meril Dino Hotič, a ne dovolj natančno ali močno za zadetek. Po pol ure igre je po kotu Maribora do strela iz neposredne bližine prišel Aleks Pihler, toda sprožil preslabotno.

V zadnjem delu prvega polčasa je imel Maribor terensko premoč, resneje pa je zapretil tik pred odmorom, ko je po prodoru in podaji Hotića streljal Martin Milec, zadel pa je obrambni blok. Omeniti velja še en poskus Andreja Kotnika iz petindvajsetih metrov oddaljenosti, zletel je mimo gola.

Drugi polčas se je začel s priložnostjo za Maribor. Po slabi reakciji obrambe Olimpije je iz bližine streljal Rudi Požeg Vancaš, toda Frank Bagnack je v poslednjem trenutku blokiral udarec.

Sčasoma so se Ljubljančani otresli pritiska in tudi sami poskušali zabiti. Za morda usoden strel je malo zmanjkalo Anteju Vukušiću, slednji je nato neučinkovito poskusil še z glavo.

V 74. minuti so Štajerci želeli prosti strel po igranju Bagnacka z roko, a jih Jug ni uslišal. Na drugi strani je po uigrani akciji s prostega strela še enkrat neuspešno poskusil Vukušić, za Maribor pa je iz nevarnega položaja meril rezervist Marcos Tavares, toda prostora za ustrezen zaključek ni bilo.

V 86. minuti se je v ugodni situaciji znašel Martin Kramarič, Vidmar je bil na mestu, odbitek pa je Nardin Mulahusejnović usmeril v zunanji del mreže. Vroč finiš tekme je popestril Blaž Vrhovec, ki je eno od na zelenico odvrženih bakel zalučal nazaj proti ljubljanskim navijačem.

celje Prva liga Šport Brez zadetkov v Celju

Prva liga TS, 3. kolo:

Maribor - Olimpija Ljubljana 0:0* (0:0)
RK: Maksimenko (Olimpija) 15.

Bravo Ljubljana - Tabor Sežana 1:0 (0:0)
Mensah 61.
RK: Nemanić (Tabor) 50.

Celje - Aluminij 0:0 (0:0)

Triglav Kranj - Rudar Velenje 3:2 (2:1)
Majcen 22., 40./11m, Tijanić 78.; Črnčič 45., Tučić 55.
RK: Kašnik (Rudar) 39., Škoflek (Rudar) 68.

PRESTAVLJENO:
Domžale - Mura

LESTVICA:
1. Olimpija Ljubljana 7
2. Aluminij Kidričevo 7
3. Triglav Kranj 6
4. Mura 4 (-1)
5. Bravo Ljubljana 3
6. Tabor Sežana 3
7. Rudar Velenje 2
8. Celje 2
9. Maribor 2
10. Domžale 1 (-1)

(+/-) - število odigranih tekem glede na ligaške tekmece

Komentarjev 2
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:27 28.julij 2019.

    Kako dolgo bo Milanič še delal sramoto Mariboru?? Mar ni sramota niso zmagali proti 10 igralcem!! Kaj se čaka?? Morebiti se čaka,da bo 200 ljudi na tekmi v Ljudskem vrti!!?? Ne spomnim se,da derbi ne bi bil razprodan v Mariboru?? ...prikaži več? Mogoče bo si tudi zavarovalnica Sava premislila in nehala sponzorirat te luzere!!

Sorodne novice