Šport > Nogomet
5226 ogledov

Maribor v podaljšku na dramatičen način utišal Švede!

AIK Maribor Epa
Nogometaši Maribora so na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov igrali proti švedskim prvakom.

AIK Stockholm je v Ljudskem vrtu iztržil poraz 2:1 in tako ohranil možnosti za napredovanje. Friends Arena v Stockholmu je bila lepo zapolnjena in Maribor je imel težko nalogo, toda po podaljšku je v dramatičnih okoliščinah zabeležil zanj odrešilen poraz s 3:2, napredoval in ostal v igri za elitno evropsko tekmovanje.

AIK navijači ultras Stockholm Šport Mariborčani sredi noči v Stockholmu doživeli šok

Štajerci so v prvem predkrogu Lige prvakov ugnali islandskega Valurja, slavili so na obeh srečanjih. Proti moštvom iz "vikinških" dežel so slovenski prvaki tako letos sila uspešni.

Slabše jim gre v državnem prvenstvu, kjer so na treh tekmah zbrali le dve točki. V nedeljo so na domačem igrišču kljub številčni premoči od 15. minute le remizirali z Olimpijo.

NK Maribor letališče Liga prvakov Šport Mariborčani v Stockholm z izdelanim taktičnim načrtom

Darko Milanič je v primerjavi s srečanjem proti Ljubljančanom v prvo postavo uvrstil Marcosa Tavaresa na račun Jasmina Mešanovića, ob vrnitvi Roka Kronavetra se je na klopi znašel Rudi Požeg Vancaš, v vezni liniji je Aleksa Pihlerja nadomestil Alexandru Creţu, v obrambi je namesto Aleksandra Rajčevića začel Špiro Peričić.

AIK je že v četrti minuti prišel do vodstva. Sebastian Larsson je podal s kota, na prvi vratnici je najvišje skočil Per Karlsson in z glavo zabil žogo v mrežo. Po uvodnem šoku so se gostje pobrali in vzpostavili ravnotežje na zelenici. Prvi strel Maribora je bil delo Dina Hotića, poskus z razdalje je zletel krepoko čez gol.

Srečanje se je nadaljevalo brez večjih priložnosti. V 23. minuti je za domače atraktivno poskušal Tarik Elyounoussi, žoge pa ni uspel usmeriti proti vratom Kenana Pirića. V 34. minuti se je na obetaven samostojen prodor podal Andrej Kotnik, toda za dober strel mu je zmanjkalo moči in ravnotežja.

Kmalu zatem je Kronaveter poslal nevaren predložek pred švedski gol in eden od branilcev bi skoraj zatresel lastno mrežo, vratar Oscar Linnér pa je s panterskim skokom preprečil zadetek. Do polčasa je ostalo pri minimalnem vodstvu domačih, s katerim bi AIK izločil vijoličaste.

Drugi polčas se je začel izvrstno za Slovence. Po strelu Martina Milca z razdalje Švedi niso dobro razčistili, tako da je do udarca prišel Tavares, zatem pa se je žoga odbila do Kotnika, ki je iz ugodnega položaja zatresel mrežo za sila pomemben gol Maribora.

AIK je po izenačenju spet prešel v ofenzivo. V 54. minuti je Larsson z razdalje namučil Pirića, slednji je žogo odbil, nato pa je Kolbeinn Sigþórsson odbitek iz neposredne bližine poslal v vratnico. Iz sumljivo dosojenega prostega strela je še enkrat zapretil Larsson, okroglo usnjen je zletelo previsoko. Bolj uspešen je bil v 61. minuti. Po prekršku Peričića na robu kazenskega prostora je s strelom v krajši vratarjev kot presenetil Pirića in poskrbel za rezultatsko ravnotežje v seštevku obeh tekem.

V naslednjih trenutkih je bil AIK še vedno konkretnejši, poleg Larssona je bil pred vrati Maribora najbolj aktiven Henok Goitom, čigar dva poizkusa je Pirić ubranil. Na drugi strani je od daleč sprožil Creţu, Linnér je bil kos nalogi. Povsem ob koncu je po predložku Larssona z glavo poskusil še Elyounoussi, a žoge ni dobro zadel. Obračun se je tako prevesil v podaljšek.

Podaljšek se je začel tako kot prvi in drugi polčas - z zadetkom. Na žalost Mariborčanov je spet zadel AIK. Po dolgi podaji iz sredine v kazenski prostor Milec ni uspel odbiti žoge, do nje je prišel Elyounoussi in z leve strani matiral Pirića.

V 101. minuti je po predložku z leve strani z glavo mimo gola streljal Creţu. Tik pred iztekom prvega podaljška je po izgubljeni žogi Milca do strela z roba kazenskega prostora prišel Bilal Hussein, toda ni bil dovolj natančen.

V 112. minuti je lepo preigraval Požeg Vancaš, v gneči pred vrati pa ni uspel najti prave rešitve. Mariborčani so v iskanju nujno potrebnega gola vse moči usmerili v napad.

Pet minut zatem pa je Friends Arena umolknila. Najprej je domači vratar ubranil nevaren poskus Mešanovića, po sledečem kotu pa je Viler s podajo našel Creţuja, ki je z glavo zabil za 3:2.

AIK se ni predal, Pirić je moral še dvakrat dobro posredovati, toda ostalo je pri izidu 3:2 in slavju Štajercev v skupnem seštevku zaradi doseženega gola več v gosteh.

Maribor se bo v tretjem predkrogu pomeril z norveškim Rosenborgom.

Liga prvakov, 2. predkrog (povratna tekma):

AIK Solna - MARIBOR 3:2 (2:1; 1:0)  /1:2/
Karlsson 4., Larsson 61., Elyounoussi 93.; Kotnik 48., Creţu 117.

ABC - napredovali v 3. predkrog LP
/X:Y/ - izid prve tekme 

Komentarjev 2
  • izy 07:30 01.avgust 2019.

    Bravo NK Maribor!

  • Avatar Stewiarra
    Stewiarra 01:10 01.avgust 2019.

    Ali veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

Sorodne novice