Šport > Nogomet
2291 ogledov

Matjaž Kek: "Če kdo to misli, je to razmišljanje bolno!"

matjaž kek Profimedia
Selektor Slovenije ni skoparil s kritikami na račun svojih izbrancev in delovanja NZS.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je v pogovoru za časnik EkipaSN dejal, da ne bo delal težav pri odhodu, če kdo misli, da je on kriv za blede predstave članske vrste, a si po drugi strani želi nadaljevati. Toda pri tem se bo treba resno pogovoriti, tudi o samem odnosu igralcev. 

Pogreša takšnega igralca, kot je košarkar Luka Dončić. Oziroma tri do štiri takšne, kot je Dončić. "Pa ne v smislu kvalitete, čeprav seveda tudi to ne bi škodilo. Predvsem v smislu karakterja." Kot karakternega je izpostavil Jana Oblaka, za katerega "je jasno, zakaj je kapetan", tudi če je vratar. Pred leti je namreč Kek zagovarjal, da mora biti kapetan igralec v polju. Zdaj pa je drugače. "Ker na igrišču ni tega, kar ima on na golu. Naj (Jasmin, op. a.) Kurtić kar maha z rokami - po navadi maha, da bi sam sebe nekam premaknil, ne pa da bi dejansko potegnil ekipo za seboj."

V pogovoru za EkipoSN je Kek večkrat poudaril, da se morajo fantje tudi med seboj odkrito pogovoriti ter da nikakor ni težava v kakšnem pretiranem druženju. "Kar zadeva druženje, pa bi prej rekel, da sem na zadnjih dveh zborih pogrešal kakšen njihov skupni večer, po možnosti tudi kako pivo ali špricar preveč. Tedaj so si vsaj vsi kaj povedali, tudi zaropotalo je, če je bilo treba."

V zadnjih letih pa so igralci velikokrat dajali vtis, kot da jim ni veliko mar. "Zdi se, da imamo res te probleme, nikakor pa to niso problemi, ki bi bili od včeraj. To ni nekaj, kar bi se pojavilo v Splitu. Morda je v tem pogledu celo dobro, da smo izgubili z 0:3 in da se končno enkrat neha skrivanje," je povedal Kek, ki je izpostavil predvsem težavo v intenzivnosti, zagrizenosti. A takšen odnos se pojavlja že pri zadnjih štirih selektorjih.

Danilo Popivoda Srečko Katanec Slovo velikana Šport Katanec ob smrti Popivode: "Žal mi je le ..."

"Vprašanje je, ali sem jaz že četrti zaporedni selektor v skupini premalo hrabrih, premalo širokih selektorjev, da bi to spremenili. Da bi preprosto odpisali deset ali celo več igralcev in vzeli nove? Drugo vprašanje je, ali sploh imamo toliko igralcev, da bi lahko naredili kaj takega. In ali bi bilo s temi novimi igralci kaj drugače. Bolj verjetno je, da nam nekaj ne 'štima' v sistemu, tako da nimamo igralcev, ki bi se bili pripravljeni skregati s kakšnim športnim direktorjem in s kakšnim trenerjem kakšnega kluba. Pa tudi s kakšnim agentom. Torej z ljudmi, ki jim je v interesu povsem nekaj drugega," je povedal Kek.

slovenska nogometna reprezentanca Brdo pri Kranju | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Oblak je po tekmi s Hrvaško krivdo obesil tudi na igralce, česar po Kekovem prepričanju niso bili vsi veseli. "Bojim se le, da to ni začetek nečesa še bolj glomaznega. Upam, da je dovolj ambicij, optimizma, dovolj dobre volje, pripravljenosti vseh nas, da bi ta trenutek slovenski nogomet rešili. Vsi. Ker naj vam nekaj povem, ne da bi me vprašali. Nisem najbolj srečen niti, ko gledam ljudi okrog sebe, v svojem štabu. Ne morem biti. Ne more biti vse super samo, kadar se slikamo in ko pride varna plača. Ko je slabo, pa nikjer nobenega. Že en teden čakam, da mi bodo trenerji napisali poročilo. Da mi bodo predstavili svoj pogled. Pa kar čakam."

Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) pridobila dve mesti in je 64. Na vrhu ostajata Belgija in Brazilija, s četrtega na tretje mesto pa se je povzpela Anglija, ki je tam zamenjala Francijo.

Po tekmi v Splitu je Kek napovedal pogovore o prihodnosti, prvi so se zgodili že na letalu, tudi s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem in nekaterimi igralci. Ti so tekli v smeri, da "to ni za nikamor".

"Če kdo misli, da se branim, je tako razmišljanje bolno. Naj povedo, da sem jaz problem, pa bomo to zelo hitro rešili. Če je problem drugje, pa je res skrajni čas, da ga rešimo. Zdi se mi, kot da se je med igralci tudi izgubil red, da se je izgubila hierarhija, da se je izgubilo spoštovanje in odgovornost. Vsakdo ima kaj za povedati za nekoga drugega, sebe pa zelo rad preskoči. To je gotovo tudi stvar predsednika. To je gotovo tudi stvar nekega strokovnega sveta, ki ga zelo pogrešam za kakšno analizo." Večkrat je povedal tudi to, da je vprašanje, če je dovolj spoštovanja med igralci, saj kakovost, kot pravi, ni vprašljiva.

Josip Iličić Po bolečem porazu Šport Kek o svoji prihodnosti na klopi Slovenije ter situaciji z Iličićem

Reprezentanco nova akcija čaka oktobra, in sicer tekma na Malti ter domači obračun z Rusijo v Mariboru. Slovenci so štiri tekme pred koncem na četrtem mestu v skupini s sedmimi točkami, na prvih dveh mestih sta s po 13 Hrvaška in Rusija.

Komentarjev 1
  • izy 13:08 16.september 2021.

    V podjetju šef potera nesposobne iz službe, Kek pa ni sposoben iz reprezentance vržt Iličičs, Kurtiča in podobne frajerje

Sorodne novice